Ceai de soc – un deliciu cu numeroase proprietăți medicinale + contraindicații

0

Florile de soc au o istorie lungă de utilizare în medicina tradițională din toată lumea. Acestea au proprietăți antioxidante, antiseptice, antiinflamatoare și au efect antiviral, motiv pentru care sunt încă utilizate în mod obișnuit pentru a lupta împotriva răcelii și a gripei. Consumul de ceai de soc mărește cantitatea de lapte a femeilor ce alăptează, fără a prezenta efecte secundare.
Ceaiul de soc are în compoziție sambunigrină nitrat de potasiu, caroten, acid malic, acid citric, acid tanic. Florile mai conțin pectine, glicozide, taninuri, săruri minerale, saponine, uleiuri esențiale, și vitamina C, în timp ce fructele de soc conțin taninuri și antociani cum sunt sambucianin, crisantemin precum și alte cianidine sau glicozide. Florile și frunzele de soc au un conținut bogat de rutin, hiperozid și izocuercitin.
Sunt bogate în antioxidanți, precum vitamina C, care este importantă pentru sănătatea pielii, a vaselor de sânge a tendoanelor și a ligamentelor. Acestea conțin un flavonoid numit quercetină, un puternic antioxidant. Conținutul ridicat de antioxidanți face ca acest ceai să fie benefic pentru protejarea corpului de stresul oxidativ, ce poate duce la boli cronice comune, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet.
Cele mai frecvente utilizări ale ceaiului de soc sunt pentru răceală și gripă, infecții sinusale și alte tulburări respiratorii. Un studiu publicat în „Jurnalul online de farmacologie și farmacocinetica” a constatat că extractul de soc este foarte eficient în tratarea simptomelor gripei. Socul ajută la tratarea sinuzitei de tip bacterian, o problemă cunoscută mai mult drept infecția sinusurilor. Socul și alte plante combinate cu decongestionante ajută la îndepărtarea infecțiilor mai repede decât tratamentele medicamentoase simple.
Ceaiul de soc este recunoscut pentru proprietățile sale de detoxifiere și slăbire, având un efect diuretic acesta este recomandat in dietele pentru slăbit. Florile de soc au efect antiinflamator si laxativ.

Ceaiul de soc este recomandat pentru obezitate și menopauză. Acesta provoacă o transpirație abundentă, ajutând la scăderea temperaturii.
Prin diureza pe care o produce se recomandă în reumatism, boli de rinichi și de vezică. Având proprietăți laxative și ajutând la eliminarea apei din țesuturi, se folosește ca medicament natural în tratarea obezității. Pentru aceleași motive este recomandat și în constipațiile de natură nervoasă.
Sub formă de extract slab alcoolic, florile de soc au proprietăți antinevralgice.
În mod obișnuit, ajută la reducerea durerii și inflamației articulațiilor cauzate de artrită.
Ceaiul de soc reduce nivelurile de zahăr din sânge, foarte asemănător cu modul în care funcționează insulina. Studiile au arătat ca ceaiul de soc a redus nivelul total de colesterol și trigliceride la adulți după doua săptămâni de doze zilnice.
Sub forma de bai sau cataplasme, ceaiul de soc este indicat in furunculoze, abcese, arsuri, flictene având proprietatea de a fluidifica puroiul, de a calma durerile, făcând să dea înapoi umflătura. Sub formă de bai fierbinți se utilizează contra reumatismului.
Atenție! Ceaiul de soc consumat în exces poate provoca tulburări gastro-intestinale, cum ar fi greață și diaree. Având în vedere că acesta poate reduce nivelul zahărului din sânge, trebuie monitorizată atent utilizarea de către diabetici. Tinctura din fructe de soc nu trebuie să se administreze nediluată, aceasta trebuie mereu să se dilueze cu apă. Acest preparat este contraindicat în diaree acută sau cronică, colită de fermentație.

Niciun comentariu

Nu ratați!