Sunătoarea este o plantă erbacee, bine cunoscută pentru utilizarea sa medicamentoasă și terapeutică. Cele mai multe beneficii pentru sănătate ale plantei provin dintr-o substanță cunoscută sub numele de hipericină dar și datorită uleiurilor volatile. Aceste substanțe contribuie la proprietățile sale astringente și antiseptice. Planta este, de asemenea, cunoscută pentru acțiunea sa hipotensivă, care este cauzata de flavonoidele conținute. În Grecia antică era folosită în lupta cu febra, la curățarea rănilor și la tratarea arsurilor superficiale.
Infuziile concentrate de sunătoare sunt foarte utile în cazul unor râni și arsuri, dar și pentru afecțiuni ale mucoasei bucale sau afecțiuni ale gâtului precum faringite, laringite, amigdalite. În toate aceste situații se va face gargară cu ceai sau infuzie de sunătoare.
Bea o cană de ceai seara, înainte de culcare și vei reuși să scapi de insomnia care nu îți dă pace. Serotonina din ceai te va scăpa de stres și vei putea să te odihnești cum trebuie. În plus, sunătoarea te ajută în perioadele dificile, cum sunt examenele, favorizând performanțele intelectuale. Ai grijă să începi cura cu cel puțin o lună înainte de eveniment.
Sunătoarea conține o combinație unică de fitochimicale ce interacționează cu substanțele din creierul nostru și ne calmează, aducându-ne buna dispoziție și pregătindu-ne pentru odihnă.
Studiile medicilor francezi, desfășurate pe 4000 de pacienți, au relevat ca o cură cu extract de sunătoare, care durează între o lună și două luni, este la fel de bună ca antidepresivele.
Există o mulțime de utilizări terapeutice și benefice pentru sănătate. Acestea includ:
– ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv.
– tratamentul excesului sau sub-secreția de bilă în ficat. Aceasta ajută la digestia grăsimilor.
– tratarea enterocolitei cronice, o afecțiune în care colonul și intestinul subțire devin inflamate.
– tratarea gastritei hiperacide, o afecțiune marcată de producerea excesiva de sucuri și acizi gastrici.
– tratarea ulcerelor gastrice.
– îmbunătățirea simptomelor afecțiunilor hepatice.
– îmbunătățirea simptomelor gingivitei, precum și abcese dentare.
– îmbunătățirea simptomelor menopauzei.
– tratarea condițiilor psihologice, cum ar fi nervozitatea, crizele de isterie sau depresia.
Atenție! Sunătoarea nu este indicată celor care au probleme cu hipertensiunea și nici femeilor însărcinate. Utilizarea prelungita a ceaiului de sunătoare crește sensibilitatea pielii la radiațiile ultraviolete. Pacienții care au un tratament cu antidepresive, anticoagulante, contraceptive orale, medicamente antiastmatice, antihipertensive sau imunosupresive este indicat să evite consumul acestui ceai fiindcă efectul medicamentelor ar putea fi diminuat. De aceea, este bine, întotdeauna, să fie solicitată opinia medicului specialist care a recomandat tratamentul inițial.
Niciun comentariu