Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de tei se datoreaza in mare parte concentratiei ridicate de fitonutrienti, flavonoizi si alte substante diaforetice.
Popoarele teutonice considerau acest arbore sacru iar celtii il priveau ca pe un simbolal altruismului deoarece se credea ca sub influenta miresmei sale oamenii spun doar adevarul.
Amelioreaza anxietatea
Una dintre cele mai frecvente utilizari pentru ceaiul de tei este ca ajutor pentru ameliorarea anxietatii, deoarece poseda proprietati linistitoare care au fost cunoscute pentru a reduce stresul mental. Daca suferiti de schimbari de dispozitie sau stres cronic inexplicabil, o ceasca de ceai de tei poate fi de mare ajutor. Actioneaza asupra nivelurilor hormonale determinand o stare de relaxare atat pentru corp, cat si pentru minte.
Datorita substantelor active din aceasta planta, ceaiul de tei este folosit ca sedativ usor si este recomandat sa fie baut cu 30 de minute inainte de culcare, in special in cazul persoanelor care se confrunta cu tulburari de somn si stari de nervozitate si anxietate.
Previne bolilor cronice
Ca si in cazul multor remedii pe baza de plante, continutul antioxidant al ceaiului de tei este una dintre cele mai bune calitati ale sale. Componentele antioxidante, cum ar fi quercetinul si kaempferolul, actioneaza ca agenti de curatare a radicalilor liberi, eliminand produsele secundare nocive ale metabolismului. Acestea sunt deosebit de benefice pentru protejarea impotriva semnelor de imbatranire.
Detoxifica organismul
Acidul P-cumaric este un alt compus organic prezent in ceaiul de tei. Este un compus ce induce transpiratia, o modalitate eficienta de a elibera toxinele din organism, impreuna cu sarurile in exces, grasimi, apa si substante straine. Aceasta calitate face ca ceaiul de tei sa fie excelent pentru persoanele care sufera de febra, deoarece transpiratia poate scadea temperatura corpului si previne deteriorarea anumitor organe.
Raceala si gripa
In plus fata de stimularea transpiratiei, teiul poate ameliora si alte simptome ale racelii si gripei. Poate ajuta la reducerea tusei si a durerii in gat. Ceaiul de tei mai poate ajuta, de asemenea, la eliminarea congestiei si intareste sistemul imunitar.
Trateaza inflamatia
Persoanele care sufera de tensiune, dureri de cap si alte afectiuni inflamatorii, inclusiv artrita si gura, ceaiul de tei poate ajuta la ameliorarea acelor simptome dureroase. Asa cum reduce inflamatia, acesta ajuta si la scaderea tensiunii arteriale, precum si la eliminarea inflamatiei in vasele de sange.
Previne cancerul
Cu arsenalul sau impresionant de antioxidanti, teiul este un candidat convingator pentru prevenirea diferitelor forme de cancer. Componentele sale antioxidante, cum ar fi quercetinul si cumarina, impiedica radicalii liberi sa atace celulele sanatoase.
Imbunatateste digestia
Daca suferiti de stomac deranjat, balonare, constipatie sau crampe, consumati o ceasca de ceai de tei. Amestecul de compusi si substante gasite acest ceai poate reduce disconfortul gastrointestinal si poate stimula digestia si excretia adecvata a alimentelor.
Atentie! Exista persoanel alergice la tei, carora nu le este recomandat consumul acestui ceai. De asemenea, exista o doza maxima, evitati sa beti mai mult de 3 cesti pe zi. In plus, daca sunteti insarcinata sau daca alaptati, nu este o idee buna sa beti aecst ceai. Daca luati medicamente pentru inima, nu consumati ceai de tei, deoarece poate interactiona negativ cu anumite medicamente.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/linden.html
Niciun comentariu