🍀 Rădăcină de păpădie prăjită ( Taraxacum officinale )
Experții in plante medicinale adoră păpădia, deoarece promovează funcția hepatică sănătoasă și digestia generală. Rădăcinile sunt bogate în inulină, un important prebiotic care ajută la susținerea bacteriilor intestinale sănătoase. Prăjirea rădăcinii îi conferă o aromă delicioasă, aproape caramelizată, în amestecurile de ceai (de asemenea, scade ușor cantitatea de inulină din băutură).
🍀 Rădăcină de cicoare prăjită ( Cichorium intybus )
Rădăcina de cicoare este vărul rădăcinii de păpădie. Sunt din aceeași familie și au gusturi, proprietăți și stiluri de creștere similare.
Cicoarea, la fel ca păpădia, este ușor amară și poate contribui la promovarea unei digestii sănătoase, precum și la crearea și eliberarea bilei. Drept urmare, cicoarea poate ajuta corpul nostru să digere eficient grăsimile, care sunt descompuse de bilă. Toate aceste calități fac din cicoarea una dintre plantele noastre preferate pentru sănătatea ficatului.
🍀 Plante de cacao ( Theobroma cacao )
Cacao, adesea principalul ingredient al ciocolatei, este o plantă bogată în antioxidanți, care este bine cunoscută pentru protejarea inimii. Au fost efectuate numeroase studii clinice folosind constituenți izolați din cacao, precum și întregul bob. Au arătat că preparatele de ciocolată neagră pot reduce hipertensiunea, pot crește colesterolul benefic (HDL) și pot crește sensibilitatea la insulină.
🍀 Coaja de portocală netratată ( Citrus x sinensis )
Mulți oameni savurează fructele dulci și apoi aruncă pur și simplu coaja. Coaja de portocală este de fapt un ingredient medicinal minunat care este frecvent utilizat pentru a îmbunătăți digestia lentă, stagnantă și umedă.
Gustul amar al întregii cojii ajută la stimularea digestiei și promovează producția și eliberarea bilei.
În plus coaja de portocală are un gust excelent într-un amestec de ceai.
🍀 Rădăcină de curcuma (Curcuma longa )
Rădăcina de curcuma este iubită pentru atât de multe benefiicii! Este cardioprotectoare, bogată în antioxidanți și este una dintre cele mai populare plante medicinale pentru sănătatea ficatului. Consumați turmeric atunci când aveți semne de digestie lentă, cum ar fi balonare, gaze sau o senzație grea în intestin după ce ați mâncat.
Curcuma poate fi adăugată frecvent la mese ca o modalitate de abordare a digestiei stagnante cronic sau pur și simplu pentru a menține sănătatea digestivă.
Curcuma este un colagog, o planta care promovează secreția de bila din vezica biliară si ficat. Poate fi utilizată atunci când există semne de secreție biliară scăzută, cum ar fi o dificultate la digerarea grăsimilor. Utilizarea regulată a turmericului poate preveni calculii biliari, deși este recomandat de Comisia germană E să se evite utilizarea turmericului în cazul în care sunt deja prezenți calculii biliari.
O revizuire sistematică din 2019 a studiilor controlate randomizate a arătat dovezi puternice că turmericul și curcumina (unul dintre principalii constituenți ai turmericului) au un efect pozitiv pentru persoanele cu boli hepatice grase nealcoolice prin reducerea semnificativă a concentrațiilor sanguine de ALT și AST (enzime hepatice care pot se măsoară pentru a evalua sănătatea ficatului).
🍀 Piper negru ( Piper nigrum )
Piperul negru are atât de multe de oferit într-un amestec de ceai! Dar un lucru care mi se pare cu adevărat uimitor la piperul negru este capacitatea sa de a crește biodisponibilitatea ierburilor și alimentelor noastre. Cu alte cuvinte, adăugarea unui pic de piper negru la formulele pe bază de plante sau la farfuria noastră înseamnă că vom extrage și digera mai complet nutrienții și alți constituenți din alimente.
Un articol din International Journal of Recent Advances in Pharmaceutical Research raportează că piperul negru acționează ca un stimulator circulator prin creșterea dimensiunii vaselor de sânge, ceea ce ajută la transportul mai bun al nutrienților în jurul corpului. Modulează proprietățile fizice ale membranelor celulare, ceea ce ajută la transportul nutrienților prin bariere.
De asemenea, produce un efect termogen (încălzire) în tractul gastro-intestinal, care crește aportul de sânge în zonă.
S-a demonstrat că piperina, un component al piperului negru, crește dramatic biodisponibilitatea curcuminei.
👉 Pregătiți-vă propriul amestec de ceai cu plante pentru sănătatea ficatului
✔️ Ingrediente
-2 lingurițe (7 grame) rădăcină de păpădie prăjită uscată tăiată / măcinată
-1 linguriță (3 grame) rădăcină de cicoare prăjită uscată tăiată / măcinată
-1 linguriță (4 grame) de cacao
-1/2 linguriță (1 gram) coajă de portocală uscată și tăiată / măcinată
-1/2 linguriță (<1 gram) rădăcină de curcuma uscată tăiată / măcinată
-Un vârf de cuțit de piper negru proaspăt măcinat (grosier)
-500 ml de apă,
-Puțin lapte sau înlocuitor de lapte (opțional)
-Miere sau alt îndulcitor (opțional)
✔️ Mod de preparare:
Combinați toate ingredientele într-un ibric.
Se aduce la fierbere și apoi se ține timp de 15-20 de minute la foc mic.
Adăugați lapte și miere după gust.
Nota:
Dacă doriți să faceți o cantitate mai mare din acest amestec de ceai, utilizați doar măsurători sau părți mai mari: de exemplu, puteți înlocui lingurițele cu cupe.
Niciun comentariu