Pentru ce afecțiuni este bun ceaiul de leuștean? Sfaturi de la dr. Constantin Pârvu

0

Leușteanul este mai mult decât un zarzavat pentru ciorbe și salate sau ornament pentru aperitive.

Are valențele unei  plante medicinaleautentice. În scop medicinal se pot folosit atât frunzele, cât și rădăcinile și semințele.

Leușteanul – un diuretic natural puternic

Leușteanul este diuretic, carminativ, tonic-aperitiv, gastric, sedativ, hipotensiv, expectorant și emenagog.

Ajută la eliminarea clorului din corp. Produce o ușoară scădere a tensiunii arteriale. Ajută la inducerea expectorației în caz de tuse.

Leușteanul este recomandat în perioadele de stres crescut, datorită efectului calmant asupra sistemului nervos.

Consumul acestei  plante ajută la reglarea intestinului gros și a scaunului, fiind deopotrivă recomandată în constipații și diaree.

Are și efect carminativ, fiind benefic în gaze intestinale. Femeile pot bea ceai de leuștean pentru reglarea ciclului menstrual și atenuarea durerilor specifice.

În ce afecțiuni ajută leușteanul

Următoarele indicații terapeutice ale leușteanului aparțin profesorului doctor Constantin Pârvu:
• tuse
• traheită
• bronșită
• hipertensiune arterială
• edeme cardiace
• retenție azotată
• colici abdominale la copii
• anorexie
• tulburări menstruale

Rețete de ceai de leuștean pe afecțiuni

Tuse convulsivă, boli de stomac, indigestie, hipertensiune arterială

Se prepară o infuzie din 2 lingurițe de frunze uscate de leuștean și 1 cană cu apă clocotită. Se lasă acoperit un sfert de oră, după care se strecoară. Se consumă câte 2 căni pe zi. Acest ceai poate fi folosit și ca diuretic.

Colici intestinale, tulburări de ciclu, tuse

Se pun ½-1 linguriță de semințe de leuștean la infuzat într-o cană (200 ml) de apă clocotită. După 10-15 minute, se filtrează. Doza indicată este de 2 căni de infuzie pe zi. Aceasta poate fi folosită și ca stimulent cardiac și nervos.

Hipertensiune arterială, tulburări ale ciclului menstrual, tuse

Se prepară un decoct dintr-o linguriță de pulbere de rădăcină și 1 cană cu pă clocotită. Se fierbe 10-15 minute, apoi se filtrează. Se beau câte 1-3 căni de ceai pe zi. Are efect expectorant în tuse.

Pentru o diureză puternică

Se face o fiertură din câte o linguriță de leuștean, osul-iepurelui, lemn dulce și boabe de ienupăr. Plantele se pun la fiert cu o cană de apă, timp de 10-15 minute. Se strecoară și se beau 1-2 ceaiuri calde pe zi.

Debilitate la copii

Se prepară un decoct din 2 linguri de pulbere de rădăcină de leuștean, 2 linguri de semințe de leuștean. Plantele se pun la fiert într-un litru de apă pentru 20-25 de minute.

Decoctul se strecoară și se adaugă în apa din cadă. Băile cu leuștean au efect fortifiant la copii debili, slabi, bolnăvicioși. Se poate adăuga și cimbru la aceste băi.

Niciun comentariu

Nu ratați!