Întrebați orice expert: „Care sunt cele mai bune modalități de combatere a cancerului?” Și probabil vi se vor oferi sfaturi precum să mâncați o dietă sănătoasă, să faceți mișcare și să evitați fumatul.
Probabil că sunteți conștient de efectele protectoare pe care anumite alimente de combatere a cancerului (cum ar fi legumele cu frunze verzi și fructele de pădure) le pot avea asupra sistemului imunitar și asupra sănătății generale. Iată mai multe vești bune: Unele dintre cele mai consumate băuturi din lume s-a dovedit a fi excelentă în lupta împotriva cancerului.
Organizații precum Institutul American de Cercetare a Cancerului (AICR) recomandă includerea în dietă a băuturilor care furnizează vitamine și fitonutrienți datorită efectelor anti-cancer. Câteva exemple? Cafeaua, ceaiul verde, vinul roșu și sucurile de legume și fructe 100% naturale sunt printre cele mai bune alegeri.
6 Băuturi care luptă împotriva cancerului
Ce puteți bea pentru a preveni cancerul? Potrivit ultimelor descoperiri ale cercetărilor, băuturile care ar trebui incluse într-o dietă de combatere a cancerului includ:
1. Cafea
În timp ce cofeina nu este bine tolerată de unii oameni, cafeaua este o sursă concentrată de fitochimicale antioxidante. Acestea includ teofilina și teobromina, acidul clorogenic (un fenol puternic), acidul quinic, cafestolul și kahweol.
Anumite studii au legat consumul de cafea cu riscul redus de cancer hepatic, colorectal, endometrial, oral / faringian și alte tipuri de cancer.
Și, deși unii se îngrijorează cu privire la efectele negative ale cofeinei / cafelei asupra sănătății digestive, în general nu există dovezi care să sugereze o asociere a consumului de cafea cu cancerele de stomac, pancreas sau GI.
2. Ceaiuri verzi, albe și negre
Ceaiurile negre, verzi, albe și, de asemenea, oolong sunt bogate în numeroși nutrienți care combat bolile, cum ar fi catehine, compuși polifenolici, epigalocatechină galat (sau EGCG), flavonoli și multe altele.
Cercetătorii consideră că acesta este motivul pentru care consumul de ceai pe termen lung este legat de riscuri mai mici pentru cancerele de vezică, stomac și pancreas.
Ceaiul verde este o sursă excepțională de EGCG, în timp ce alte ceaiuri furnizează și epicatechină, epigalocatechină (EGC) și epicatechină-3-galat (ECG). Un articol publicat în Cancer Metastasis Reviews afirmă că „studiile epidemiologice au raportat că consumul de ceai verde poate reduce riscul de cancer. Epigalocatechin-3-galatul, o componentă majoră a ceaiului verde, s-a dovedit că inhibă invazia tumorii și angiogeneza, care sunt esențiale pentru creșterea tumorii și metastaze. ”
Ceaiul verde Matcha (frunze întregi de ceai verde măcinate cu piatră) este o altă opțiune excelentă, deoarece este bogat în antioxidanți care îi conferă capacitatea de a susține sistemul imunitar. Studiile de laborator au legat ambele tipuri de ceaiuri verzi cu dezvoltarea redusă a cancerului în celulele de colon, ficat, sân, plămâni și prostată.
În ceaiul negru și ceaiul oolong au fost identificate și cantități mari de polifenoli. Flavonolii, inclusiv quercetina, kaempferolul și miricetina, sunt alți compuși care ajută la combaterea cancerului.
3. Sucuri de legume preparate acasă
Consumând o porție zilnică de suc de legume verzi sau un alt suc de legume / smoothie cu pulpă și fibre, este o modalitate ușoară de a crește aportul de nutrienți și de a ajuta la evitarea bolilor cronice, potrivit multor studii.
Alegerile bune includ sucuri proaspăt presate, făcute cu verdeață, cum ar fi spanac sau varză, morcovi, sfeclă, roșii, țelină, ierburi și alte legume.
Un număr mare de cercetări arată că includerea unei varietăți de legume în dieta dvs. poate ajuta la scăderea riscului pentru multe tipuri de cancer, fără a menționa alte boli cronice.
De exemplu, sucurile făcute cu verdeață închisă vă oferă antioxidanți, cum ar fi carotenoizii, care inhibă creșterea unei varietăți de celule canceroase, inclusiv cancerul de piele, plămâni, stomac și sân.
Sucul de roșii este un alt suc benefic, deoarece este o sursă excelentă de beta caroten / vitamina A, vitamina C, licopen și alți carotenoizi care au efecte anticanceroase. Licopenul din sucul de roșii a fost legat de protecția împotriva cancerului de prostată.
Sucul de morcovi este o modalitate excelentă de a obține mai multă vitamina C, vitamina K, beta-caroten și alfa-caroten, luteolină și fitochimicale flavonoide care au efecte antioxidante și antiinflamatoare.
Dacă sunteți dispus să vă îndepărtați de legumele consumate în mod obișnuit, luați în considerare adăugarea de super-alimentare la sucurile / smoothie-urile dvs. vegetale, cum ar fi spirulina, verdeața de orz, iarba de grâu sau pulberile de alge. Atunci când pulpa este inclusă, sucurile pot fi și mai benefice datorită conținutului de fibre, în special pentru sănătatea colorectală.
4. Sucuri de fructe preparate acasă
Exemple de sucuri sănătoase includ cele făcute din fructe anticanceroase, cum ar fi cireșe, afine, rodie, portocale, grapefruit și acai. Consumul de sucuri din fructe de culoare închisă, cum ar fi fructele de pădure, este o modalitate puternică de a obține mai mult resveratrol și antociani în dieta dumneavoastră, care au proprietăți puternice antioxidante și antiinflamatorii.
Sucul de grapefruit este un alt exemplu care conține multe substanțe fitochimice și ajută la apărarea împotriva cancerului conform studiilor de cercetare.
Sucul de rodie oferă polifenoli care s-au dovedit a avea efecte antiproliferative, pro-apoptotice și antiinflamatorii, oferind protecție împotriva cancerului de prostată, plămâni, sân și a altor tipuri de cancer.
Rezultatele cercetărilor ne spun că este important ca sucurile de fructe să fie 100% fructe fără adaos de zahăr și fără sirop de porumb bogat în fructoză, deoarece consumul ridicat de zahăr a fost asociat cu un risc crescut de cancer și multe alte probleme de sănătate.
5. Ceaiuri de plante și infuzii
Utilizarea remediilor pe bază de plante, care vin în multe forme, este considerată „de departe cel mai frecvent utilizat grup de tratamente alternative în rândul pacienților cu cancer”, potrivit anumitor recenzii din literatura de specialitate. S-a demonstrat că diferite plante, fie sub formă de ceai, fie sub formă de extracte, oferă efecte terapeutice asupra markerilor de cancer, plus că sunt considerate sigure, puțin probabil să provoace efecte secundare sau dependență și sunt disponibile pe scară largă.
Ceaiurile din plante – care includ ghimbir, mușețel, fructe de pădure, păpădie , mentă, chai și o varietate de amestecuri de plante din medicina tradițională chineză – nu conțin cafeină și sunt pline de beneficii, inclusiv susținerea sănătății intestinului și reducerea inflamației. Infuziile de plante sunt o altă opțiune excelentă, care se face prin înmuierea ierburilor în apă până când apa absoarbe uleiurile plantei și compușii terapeutici.
O revizuire din 2019 explică faptul că ceaiurile din plante și infuziile sunt făcute cu ierburi care pot ajuta la protecția împotriva stresului oxidativ, a anumitor tipuri de cancer și, de asemenea, a problemelor digestive care pot fi cauzate de boli cronice și tratamente pentru cancer.
Potrivit unui articol din 2018 publicat în Journal of Traditional and Complementary Medicine, „Ceaiurile din plante / băuturile sunt surse bogate de compuși bioactivi naturali precum carotenoizi, acizi fenolici, flavonoizi, cumarine, alcaloizi, terpenoizi, printre altele”. Acești compuși bioactivi au efecte biologice, cum ar fi acțiuni antioxidante, antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii.
Aceste ceaiuri sunt făcute, evident, cu apă, care are beneficii proprii de anvergură. Apa este importantă pentru sănătatea generală, deoarece crește urinarea și detoxifierea potențialilor compuși cauzatori de cancer.
6. Vin roșu (cu moderație)
Strugurii roșii și vinul roșu conțin compuși de combatere a cancerului numiți resveratrol. Studiile sugerează că substanțele chimice găsite în vin pot contribui la distrugerea celulelor canceroase și la inhibarea creșterii celulelor canceroase.
Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Prevenire a Cancerului, „Există dovezi că consumul de vin scade riscul mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul tractului digestiv superior, de plămâni și colon”. Vinul roșu pare, de asemenea, să reducă semnificativ transcrierea anumitor gene care cresc riscul de cancer.
Cu toate acestea, rețineți că cercetările se bazează pe consumul moderat de vin, consumul excesiv de alcool crește riscul de cancer.
Dozare
În ceea ce privește consumul și frecvența, acest lucru depinde de tipul de băutură. Iată câteva orientări generale conform majorității experților în sănătate:
•Cafea: 1-2 căni pot fi suficiente și nu va duce la efecte negative.
•Ceai: 2-3 căni pe zi, sau chiar mai mult dacă ceaiul este pe bază de plante și fără cafeină.
•Sucuri de legume: între 120 – 240 ml zilnic.
•Sucuri de fructe: prea mult suc poate fi o sursă suplimentară de zahăr și calorii, deci cantitățile mici sunt cele mai bune, între 120 – 240 ml zilnic pentru adulți. Unii experți recomandă zilnic până la 240 – 360 de sucuri de legume / fructe pentru copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani.
•Vin: 1 până la 2 pahare pe zi cel mult (2 sau mai puțin este recomandat pentru bărbații adulți și 1 sau mai puțin pentru femei).
Dacă aveți deja cancer
Medicii recomandă aceste băuturi care stimulează sănătatea, care pot ajuta la hidratare și pot furniza substanțe nutritive cheie:
•Apă. Unele tratamente pentru cancer pot face ca apa simplă să nu aibă un gust atrăgător; în acest caz, beți mai multă apă aromată, inclusiv apă minerală, apă cu lămâie sau alte fructe.
•Sucuri de fructe sau legume 100% naturale, care pot ajuta la prevenirea deshidratării, plus furnizarea de electroliți și antioxidanți.
•Apa de cocos sau lapte, o băutură hidratantă cu trigliceride cu lanț mediu, un tip de acid gras benefic care poate ajuta la susținerea sănătății intestinului. Laptele de cocos (mai bogat în grăsimi) conține, de asemenea, unele proprietăți antioxidante care combat bacteriile și susțin sistemul imunitar.
•Ceaiuri din plante precum ceai de ghimbir sau ceai de mentă, care pot ajuta la greață și alte simptome cauzate de tratamente.
•Kefir și lapte organic (dacă este tolerat), care oferă multe vitamine și minerale importante, plus probiotice dacă sunt fermentate.
•Bulion de oase, o sursă unică de aminoacizi greu de obținut, colagen, urme de minerale și electroliți.
Dacă lipsa poftei de mâncare este o problemă, încercați să beți majoritatea lichidelor cu cel puțin o jumătate de oră înainte sau după masă pentru a nu vă simți prea plin.
Rețineți că cofeina, băuturile cu zahăr și chiar uneori sucurile de fructe conduc la indigestie, deci ar putea fi necesar să le limitați dacă apar diaree sau greață.
Riscuri și efecte secundare
La fel cum există unele băuturi și alimente care pot ajuta la combaterea dezvoltării bolilor, cercetările ne spun că există și alimente cu potențial cancerigen care trebuie evitate.
Ce băuturi ar trebui să eliminați din dietă?
•Băuturi zaharoase, inclusiv băuturi energizante, sucuri și ceaiuri îmbuteliate. Cercetările au relevat o legătură puternică între consumul de băuturi zaharoase și riscul de boli de inimă, obezitate și diabet, iar acum cercetările în curs sugerează că aceste băuturi vă pot pune, de asemenea, într-un risc mai mare pentru anumite tipuri de cancer precum cancerul de sân, pancreas, vezica biliară și cancerul endometrial. Se crede că această legătură se datorează mecanismelor precum rezistența la insulină cauzată de consumul unei încărcături glicemice ridicate, precum și efectele compușilor chimici, aditivilor și pesticidelor din băuturile cu zahăr care pot avea efecte cancerigene.
Alcool în exces. În timp ce vinul cu măsură are efecte protectoare împotriva anumitor boli, prea mult pare să facă contrariul. Consumul ridicat de alcool crește riscul anumitor tipuri de dezvoltare a cancerului conform studiilor de cercetare, incluzând cancerul de colon, oral, hepatic, mamar și alte tipuri.
Niciun comentariu