Antioxidanții și îmbătrânirea
Radicalii liberi sunt molecule care pot deteriora celulele sănătoase. Acestea vă pot face să aveți mai multe șanse de a avea anumite boli, cum ar fi cancerul, și de a accelera îmbătrânirea. Alimentele bogate în antioxidanți pot ajuta la combaterea acestor molecule. Legumele și fructele colorate sunt împachetate cu ele, așa că vizează cinci până la nouă porții din acestea în fiecare zi.
Fructe de padure
Acestea sunt o sursă excelentă de antioxidanți și pot ajuta la prevenirea cancerului și a unor boli ale creierului. Fructele congelate le au și ele. Verificați congelatorul magazinului dumneavoastră alimentar și bucurați-vă de ele pe tot parcursul anului.
Ulei de masline
Această grăsime „bună” si gustoasă poate avea proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Unele studii arată că poate îmbunătăți nivelul colesterolului.
Peşte
A fost numită „hrană pentru creier”, deoarece acizii săi grași, DHA și EPA, vă pot ajuta creierul și sistemul nervos să funcționeze așa cum ar trebui. Consumul de pește de una sau de două ori pe săptămână vă poate face, de asemenea, mai puțin probabil să aveți demență. Grăsimile omega-3 găsite în peștii grași, cum ar fi somonul și păstrăvul, pot reduce colesterolul „rău” și trigliceridele. De asemenea, poate ajuta la ușurarea inflamației care duce la ateroscleroză, atunci când depozitele de grăsime vă înfundă arterele.
Fasole
Adăugați aceste puteri nutriționale la dieta dvs. de trei sau patru ori pe săptămână. Fibrele pot ajuta la digestie și vă pot reduce șansele de obezitate, boli de inimă și diabet. Și pentru că te fac să te simți sătul mai mult timp, o dietă bogată în fibre te poate ajuta și să slăbești. Completați o salată cu naut sau folosiți fasole în locul cărnii în supe.
Legume
Legumele au fibre, antioxidanți și o mulțime de vitamine și minerale care vă pot ajuta să vă protejați de bolile cronice. Cele cu frunze verze închis au vitamina K pentru oase puternice. Cartofii dulci și morcovii au vitamina A, care vă ajută să vă păstrați ochii și pielea sănătoși și să vă protejeze împotriva infecțiilor. Rezultatele sunt mixte, dar într-un studiu, bărbații care au consumat 10 sau mai multe porții de roșii pe săptămână și-au redus șansele de cancer de prostată cu 35%.
Nuci
Nucile sunt ambalate cu proteine vegetale fără colesterol și alți nutrienți. Migdalele sunt bogate în vitamina E, care poate ajuta la scăderea riscului de accident vascular cerebral la femei, iar nucile pecan au antioxidanți. Grăsimile nesaturate din nuci pot ajuta la scăderea colesterolului LDL și la creșterea colesterolului HDL. Dar nucile nu conțin grăsimi. Aproximativ 24 de nuci – au 160 de calorii. Așadar, bucurați-vă de ele cu măsură.
Lactate
Băuturile îmbogățite cu vitamina D, cum ar fi laptele, vă ajută corpul să preia și să utilizeze calciu. Acest lucru este deosebit de important dacă este posibil să aveți osteoporoză sau subțierea oaselor. Mănâncă iaurt cu culturi vii pentru a ajuta la digestie.
Cereale integrale
Adăugarea acestora în dieta dvs. vă poate reduce șansele de anumite tipuri de cancer, diabet de tip 2 și boli de inimă. De asemenea, fibra poate ajuta la prevenirea problemelor digestive, cum ar fi constipația și bolile diverticulare. Alegeți pâine și paste din cereale integrale și orez brun sau sălbatic în loc de alb. Aruncați orz în supe sau adăugați fulgi de ovăz simpli la iaurt.
Mănâncă precum grecii
Oamenii care locuiesc în apropierea Mediteranei includ în mod regulat ulei de măsline, pește, legume și cereale integrale în mesele lor, împreună cu un pahar de vin roșu ocazional. În loc de sare, ei folosesc condimente și ierburi pentru a-și aroma alimentele. Această „dietă mediteraneană” poate fi bună pentru sănătatea inimii și vă poate reduce șansele de probleme ușoare de memorie și unele tipuri de cancer.
Rămâneți la o greutate sănătoasă
Unora le este greu să mențină greutatea pe măsură ce îmbătrânesc, mai ales după o boală sau un accident. Încercați sa mâncați mese mai mici cu gustări sănătoase între ele și treceți la lapte integral în loc de degresat. Nu va îndopați cu alimente bogate în zahăr sau grăsimi, nu veți obține nutrienții de care aveți nevoie.
Slăbiți pentru o sănătate mai bună
Eliminarea kilogramelor în plus vă poate exercita o presiune mai mică asupra articulațiilor și o presiune mai mică asupra inimii și vă poate reduce șansele de diabet. Totuși, poate fi mai greu pe măsură ce îmbătrânești, deoarece de obicei ești mai puțin activ și pierzi mușchi. Alegeți alimente cu proteine precum carnea slabă, tonul și fasolea și mâncați mai multe legume, cereale integrale și fructe.
Niciun comentariu