Ce ajută la ameliorarea rapidă a constipației? Deși o serie de medicamente fără prescripție medicală sunt disponibile pentru a trata această afecțiune rapid, nu toate sunt considerate sigure. În schimb, există și laxative naturale care pot funcționa la fel de bine.
Laxativele naturale, sub formă de anumite alimente, băuturi și ierburi, au fost folosite în scopuri medicinale pentru a atenua constipația de peste 2.000 de ani.
Oamenii au știut întotdeauna că evacuarea intestinală este necesară pentru o sănătate bună, dar în societatea de astăzi cu ritm rapid, o dietă proastă, stresul sau călătoriile frecvente pot împiedica o digestie bună.
Cine poate beneficia de laxative naturale?
Astăzi, există zeci de laxative diferite disponibile pe piață pentru a-i ajuta pe cei care suferă frecvent de constipație – totul, de la ceaiuri din plante și tincturi de detoxifiere, la pastile și clisme. Din punct de vedere tehnic, există mai multe tipuri de laxative care acționează în diverse moduri, care includ: agenți de stimulare; produse saline și osmotice; agenţi de încărcare; și agenți tensioactivi.
Cu toate acestea, laxativele naturale (cum ar fi apa plată) își vor face adesea treaba, fără multe dintre efectele secundare neplăcute pe care le pot provoca laxativele fără prescripție medicală.
Este important să ne dăm seama că, în timp ce laxativele pe bază de rețetă ar putea ajuta la rezolvarea simptomelor de constipație pe termen scurt, acestea nu rezolvă problemele digestive subiacente. De fapt, pot agrava problema și mai mult. Acestea pot provoca efecte secundare nedorite și periculoase, și chiar pot crea dependență, deoarece organismul începe să se bazeze pe ele în timp pentru a funcționa corect.
Corpurile noastre au o abilitate naturală uimitoare de a curăța și de a se detoxifica pe cont propriu – trebuie doar să furnizăm nutrienții și fluidele hidratante corecte.
Constipația pe termen scurt sau cronică poate apărea din mai multe motive diferite, inclusiv:
consumând o dietă lipsită atât de fibre insolubile, cât și de fibre solubile
deshidratare
stres
lipsa de somn
Ce este considerat „normal” când vine vorba de regularitatea scaunelor ? Majoritatea experților sunt de acord că este important să mergi la baie de cel puțin trei sau mai multe ori pe săptămână, cel puțin. Dar numărul de mișcări intestinale pe care ar trebui să le facă cineva în fiecare zi/săptămână variază de la persoană la persoană, așa că nu există un număr specific care să fie considerat complet „normal” și sănătos.
Cele mai bune laxative naturale
Majoritatea alimentelor care promovează mișcările intestinale regulate nu funcționează imediat, ci mai degrabă vă ajută să vă mențineți „regularitatea” pe termen lung. Iată care sunt cele mai bune laxative naturale pentru a intra în dieta zilnică sau cel puțin săptămânală:
1. Fibre
Majoritatea adulților și copiii și-ar putea permite să mănânce mai multe fibre. În timp ce creșterea aportului de alimente bogate în fibre s-ar putea să nu rezolve toate cazurile de constipație, este cu siguranță unul dintre primii pași pe care trebuie să îi faceți.
Ce este considerată o dietă bogată în fibre ? Asigurați-vă că obțineți între 25-40 de grame de fibre pe zi.
Bărbații adulți/persoanele mai mari au nevoie de o cantitate mai mare decât femeile și persoanele mai mici. Întotdeauna doriți să vă obțineți fibrele din surse naturale (neprocesate, alimente întregi) ori de câte ori este posibil, spre deosebire de fibrele create artificial care se găsesc în batoanele, shake-urile etc. procesate „cu conținut ridicat de fibre”.
Fructele și legumele bogate în fibre includ:
Avocado
Pere
Fructe de pădure
Smochine
Mazăre
Bame
varză de Bruxelles
2. Apa
Beneficiile apei potabile sunt legendare, dar adesea trecute cu vederea. Rinichii și ficatul dumneavoastră au nevoie de apă pentru a vă curăța sângele, pentru a produce urină și da, pentru a vă ajuta corpul să scape de deșeuri.
Când bei apă, este mai puțin probabil să faci față constipației și diareei, care pot fi agravate în unele cazuri de deshidratare. Creșteți-vă aportul de apă pentru a „menține lucrurile în mișcare”. Institutul de Medicină din Statele Unite recomandă între 9 și 13 pahare pe zi pentru adulți.
3. Alimente probiotice
Probioticele sunt „bacterii bune” din intestin care sunt capabile să echilibreze diferite tipuri de „bacterii rele”. Acestea ajută la crearea unui mediu sănătos în „microflora” intestinală și vă pot ajuta să vă feriți de probleme digestive, inclusiv de constipație sau diaree.
Alimentele probiotice includ chefir, kombucha, varză murată, kimchi și iaurt probiotic.
Doar asigurați-vă că atunci când cumpărați produse lactate, alegeți întotdeauna produse ecologice, deoarece sunt mai ușor de digerat, precum produsele din lapte de capră, chefirul organic, produsele lactate crude sau lactatele care nu conțin cazeină A1. Este posibil ca lactatele pasteurizate/omogenizate de calitate scăzută sau prea multe lactate în general (mai ales dacă cineva are simptome de intoleranță la lactoză), să provoace inflamații și să contribuie la disfuncția digestivă.
4. Aloe Vera
Unii ar spune aloe vera, care este unul dintre cele mai vechi și bine cercetate laxative naturale care există.
Denumită uneori „latex” de aloe, această substanță este plină de enzime, vitamine, minerale și electroliți care ajută la înmuierea scaunelor și la vindecarea intestinului. De exemplu, antrachinonele sunt un tip de compus prezent în aloe care acționează ca un laxativ prin creșterea conținutului de apă intestinală, stimularea secreției de mucus și creșterea peristaltismului intestinal în mod natural (contracții care descompun alimentele).
Latexul de aloe vera are, de asemenea, componente antiinflamatoare care reduc umflarea și îmbunătățesc funcția organelor digestive, facilitând trecerea mișcărilor intestinale. Unele dintre celelalte beneficii ale aloe vera sunt capacitatea sa de a ajuta la normalizarea echilibrului acid/alcalin și a pH-ului, diminuează formarea ciupercilor și încurajează creșterea bacteriilor digestive bune.
Pentru constipație, luați 100-200 de miligrame de aloe vera pe zi.
5. Semințe de chia
Unul dintre beneficiile semințelor de chia este capacitatea sa de a absorbi apa în tractul gastro-intestinal și, prin urmare, funcționează ca un laxativ natural.
Semințele de chia oferă 10 grame de fibre per porție de 30 grame. Se combină cu lichidul pentru a forma o substanță gelatinoasă care se mișcă ușor prin intestine. Ca o modalitate excelentă de a crește fibrele din dieta ta, semințele de chia se umflă și se extind în tractul digestiv, absorbind lichide. Sunt cele mai bune pentru constipație atunci când creșteți și aportul de lichide, ajutând să se deplaseze cu ușurință prin intestin.
Consumați între una și trei linguri pe zi. Pentru a obține maximum de nutrienți din alimente și pentru a maximiza potențialele beneficii ale semințelor de chia, încercați să le înmuiați înainte de a le adăuga la o rețetă sau un smoothie. Puneți-le într-un raport de 1:10 de chia și apă și lăsați-le să stea între 30 de minute și două ore. Aceasta înseamnă aproximativ o lingură și jumătate de semințe de chia într-o ceașcă de apă.
6. Semințe de in
Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre, care adaugă volum scaunului și îl ajută să treacă prin intestine. Acestea oferă aproximativ 3 grame de fibre per lingură. Ca un bonus suplimentar, semințele de in funcționează pentru a trata atât constipația, cât și diareea, conform studiilor de cercetare.
Sunt practic fără gust, iar unul dintre beneficiile semințelor de in este că sunt ușor de utilizat în rețetele pe care le faceți deja, cum ar fi ovăz, produse de patiserie și smoothie-uri.
Pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate, experții recomandă de obicei semințe de in măcinate în loc de semințe de in întregi. Consumați 2-3 linguri pe zi.
Nu uitați că, ori de câte ori mâncați multe fibre, trebuie să vă asigurați că beți și multă apă, deoarece o cantitate mare de fibre fără suficiente lichide hidratante poate duce la și mai multe probleme în toaletă!
7. Verdețuri
Nu doar o sursă excelentă de fibre, verdețurile, cum ar fi spanacul și varza kale, oferă și o mulțime de magneziu. Magneziul este un electrolit care are capacitatea naturală de a înmuia scaunul în siguranță și de a ajuta la atragerea apei din intestin.
Fără suficient magneziu, este greu ca scaunul să se miște cu ușurință prin sistemul tău, mai ales că magneziul este un relaxant natural al mușchilor, care poate ajuta la oprirea crampelor în abdomen. Dacă observați că creșterea alimentelor bogate în magneziu face ca scaunul să devină prea moale și apos, vă puteți ajusta aportul până când este confortabil și revine la normal.
8. Coji de Psyllium
Pentru cei cu constipație gravă, aportul suplimentar de fibre sub formă de psyllium este recomandat de studiile științifice față de laxativele pe bază de magneziu, care ar trebui evitate din cauza potențialei toxicități.
Atunci când este combinată cu apă sau alt lichid, coaja de psyllium se umflă și produce mai mult volum, ceea ce stimulează intestinele să se contracte și ajută la accelerarea trecerii scaunului prin tractul digestiv. Psyllium s-a dovedit, de asemenea, a fi superior docusatului de sodiu pentru înmuierea scaunelor prin creșterea conținutului de apă din scaun și are o eficacitate laxativă generală mai mare.
Pentru adulți și copii cu vârsta peste 12 ani, 1 linguriță de pulbere de coajă de psyllium amestecată într-un lichid la alegere de 1-3 ori pe zi.
9. Apa de cocos
Apa de cocos este bună pentru tine din mai multe motive – nu numai că are un gust grozav ca alternativă la băuturile dulci, dar ajută și la menținerea nivelurilor sănătoase de electroliți, prevenind deshidratarea și curățarea tractului urinar.
Timp de secole, apa de nucă de cocos a fost folosită pentru o hidratare naturală datorită conținutului său ridicat de electroliți, în special potasiu (care oferă 12% din valoarea zilnică pentru fiecare porție de o ceașcă). Pentru că are un gust grozav, este unul dintre cele mai bune laxative naturale pentru copii.
De fapt, apa de nucă de cocos poate fi atât de vindecătoare pentru constipație, încât unii oameni consideră că băutul prea mult slăbește scaunele la un nivel inconfortabil, așa că începe încet.
10. Ceai Senna
Frunzele, fructele și păstăile de Senna au fost folosite de secole sub formă de ceai ca purgativ sau laxativ natural. Ceaiul de Senna este aprobat ca laxativ fără prescripție medicală.
În studii controlate, s-a demonstrat că Senna înmoaie scaunele în timp ce crește frecvența și greutatea scaunelor.
Cât timp durează ca un laxativ senna să funcționeze? În medie, durează aproximativ opt ore, dar de obicei poate dura oriunde între șase și 12 ore. O recomandare comună este să bei ceai de senna înainte de culcare pentru a ameliora constipația în dimineața următoare.
Cele mai frecvente efecte secundare potențiale sunt tulburările gastro-intestinale, dar acestea pot fi adesea evitate dacă nu luați mai mult decât o doză recomandată și nu folosiți niciun produs Senna mai mult de o săptămână la un moment dat.
11. Suc de prune
Nu am putea considera aceasta o listă completă fără acest laxativ natural clasic. Sucul de prune a fost considerat de mult timp un luptător eficient împotriva constipației, în special la populația în vârstă. Clinica Cleveland din Statele Unite recomandă consumul zilnic de suc de prune, ca parte a unei diete de prevenire a constipației.
Cel puțin un motiv pentru această îmbunătățire implică fibrele din sucul de prune. Această fibră insolubilă alimentează bacteriile sănătoase din sistemul tău digestiv, responsabile de sănătatea digestivă.
Gânduri finale
Laxativele fără prescripție medicală sunt unele dintre cele mai utilizate medicamente fără rețetă. Acestea pot fi remedii eficiente pentru constipație pe termen scurt, dar prezintă risc pentru efecte secundare precum dependența, deshidratarea, balonarea, diareea, dezechilibrul electrolitic și multe altele.
Pentru adulții altfel sănătoși, este probabil în regulă să luați laxative din când în când, cum ar fi atunci când călătoriți sau aveți o boală de stomac pe termen scurt. Dacă simțiți că trebuie să luați un laxativ, încercați un produs mai blând, natural, cum ar fi uleiul de ricin.
Anumite alimente, băuturi și ierburi pot facilita trecerea intestinului și pot preveni constipația, fără a prezenta un risc mare de efecte secundare. De aceea o dietă sănătoasă poate fi cel mai bun laxativ natural disponibil pentru tine.
Fructele, verdețurile și alte legume, semințele, anumite ierburi și alimentele pline cu probiotice pot servi toate ca remedii de casă atunci când vine vorba de înmuierea scaunului și de ameliorarea constipației. Prin concentrarea pe consumul de alimente reale, integrale, veți obține atât fibre solubile, cât și insolubile, împreună cu electroliți importanți, vitamine și minerale pe care se bazează sistemul dumneavoastră digestiv.
Vrei să știi cum să scapi rapid de constipație acasă? Încercați laxative naturale care funcționează rapid pentru ameliorarea constipației, care includ: aloe vera, verdețuri, semințe de chia și in, fructe bogate în fibre, alimente probiotice și apă de cocos.
De asemenea, asigurați-vă că beți multă apă/lichide atunci când consumați laxative naturale, deoarece acestea funcționează cu alimente bogate în fibre pentru a ajuta la înmuierea scaunului.
Niciun comentariu