Forme populare sub care se administreaza tratamentele naturiste vegetale

0

Utilizarea plantelor in scopuri medicinale se bazeaza pe cele mai vechi traditii terapeutice. In perioada preistorica omului i-au stat la dispozitie remedii din mediul inconjurator: parti de plante si substante minerale. Existenta de plante otravitoare, alaturi de cele comestibile, a partilor vegetale cu gust placut, pe langa altele cu gust amar sau iute, a fost cunoscuta datorita spiritului de observatie al omului, ghidat la inceput de instinct. Alinarea durerilor, oprirea sangerarii, vindecarea mai grabnica a ranilor in urma folosirii a unor remedii naturale apartin anumitor cunostinte empirice. Observatia, acumularea datelor rezultate din experienta traita, perpetuarea cunostintelor dobandite prin transmiterea lor din mosi-stramosi au dus in final la imbogatirea continua a datelor empirice. In decursul timpului aceste cunostinte au inceput sa fie consemnate iar odata cu multiplicarea tipografica au devenit bunuri ale intregii societati.
Obtinerea de preparate care sa contina partea activa a plantei este legata de activitatea lui Galen (sec. II-lea) motiv pentru care si azi se utilizeaza termenul de preparate galenice in cazul formelor farmaceutice cu caracter de extract. Se cunosc mai multe tipuri de solutii extractive si respectiv extracte:
Infuzia
Se prepara oparind partile vegetale cu apa clocotita cu care se lasa in contact timp de 15-30 de minute (fara sa se mai fiarba). Se strecoara si se consuma ca atare sau indulcit cu miere sau zahar. Se prepara infuzie cand avem de a face cu organe vegetale gingase (flori, frunze subtiri, unele parti aeriene) sau cand principiile active s-ar putea volatiliza prin fierbere. Cantitatea de produs uscat este de obicei de 3- 6 g la 100 ml apa.
Decoctul
Se prepara prin oparire, ca si in cazul precedent, dar in continuare lichidul se lasa sa fiarba incet, timp de 5 pana la 10 minute (uneori timp mai indelungat). Urmeaza un repaus de circa 30 minute, dupa care se strecoara. Se completeaza volumul la cantitatea de apa luata in lucru. Decocturile se prepara de preferinta atunci cand partile vegetale sunt compacte (radacini, rizomi, scoarte, frunze mai groase, seminte) si cand principiile active rezista la caldura aplicata.

Maceratia
Se face prin extractie apoasa la rece, la temperatura ambianta. Peste produsul vegetal se toarna apa fiarta si racita, se lasa in contact timp de 30 de minute in cazul drogurilor cu substante mucilaginoase, sau 8 – 12 ore in cazul drogurilor cu antraglicozide. In cursul extractiei la rece, amestecul se agita de mai multe ori. Maceratia se foloseste in cazul drogurilor ale caror principii active sunt usor solubile in apa, dar se altereaza la temperaturi mai ridicate.
Tincturile
Tincturile sunt preparate hidroalcoolice la care dintre raportul dintre planta si lichidul extractiv este de 1:10 sau de 1:5.
Vinurile medicinale
Sunt, ca si tincturile preparate hidroalcoolice care pot fi obtinute acasa. Din produsul vegetal uscat se prepara o infuzie sau un decoct; se decanteaza solutia extractiva apoasa, produsul vegetal se stoarce si se extrage apoi cu vin la temperatura camerei sau prin usoara incalzire, timp de 15- 30 minute. Dupa un repaos de o jumatate de ora se filtreaza si se amesteca cele doua solutii extractive: cea apoasa cu cea hidroalcoolica. In cazul in care se formeaza un precipitat, se lasa sa sedimenteze peste noapte si se decanteaza lichidul limpede, eventual se si filtreaza.
Din vinurile medicinale se consuma cate 50- 100 ml de 3 – 5 ori/zi.
Siropurile
Siropurile sunt solutii extractive apoase care alaturi de substantele medicamentoase si cele aromatizante mai contin si zahar in procent de peste 50% (pana la 64%). Reprezinta o forma farmaceutice destinata in primul rand administrarii la copii.
Cataplasmele
Cataplasmele se aplica local pe piele. Din produsul vegetal se prepara un terci cu apa calduta sau calda, se pune intre doua straturi de panza sau tifon si se aplica pe suprafata corpului. Cataplasmele obtinute din produse cu efect iritant se lasa pe piele cu timp limitat.
Baile medicinale
Aceste bai se obtin fie prin introducerea in apa de baie a infuziei sau a decoctului, fie prin extractia directa a produsului cu apa de baie cat mai fierbinte. In cazul din urma, produsul se pune intr-o panza in care se tine in apa fierbinte timp de 10- 15 minute.
Folosirea plantelor medicinale trebuie sa se cunoasca si sa se respecte doza. Notiunea de medicament sau cea de planta medicinala include intotdeauna si doza administrata, respectiv frecventa cu care se repeta aceasta doza, si durata totala a tratamentului.

Niciun comentariu

Nu ratați!