Chimenul negru (Negrilica) – aliatul sanatatii

0

Semintele de chimen negru (Negrilica) sunt originare din sud-vestul Asiei. Acestea sunt utilizate in mod obisnuit in scopuri culinare, dar si in prepararea anumitor suplimente alimentare naturale.
Semintele de chimen negru au fost folosite de secole in scopuri medicinale. Un studiu publicat in revista „Phytotherapy Research” confirma prezenta substantelor chimice care ofera beneficii antioxidante. Antioxidantii elimina radicalii liberi care provoaca leziuni celulare. Consumul semintelor de chimen negru este considerat un tratament alternativ pe baza de plante si ar trebui luat sub indrumarea unui medic.
Chiar daca abia au intrat in atentia cercetatorilor, in ultimii 40 de ani s-au intreprins aproximativ 800 de studii pe baza semintelor de chimen negru.
Semintele de chimen negru sunt mentionate si in Vechiul Testament (Biblie, Cartea lui Isaia), dar si in Coran, cartea sfanta a Islamului. “In samanta de chimen negru este vindecarea pentru orice boala cu exceptia mortii”, spunea profetul Mohamed. Mai mult, in India, chimenul negru cunoaste o traditie vindecatoare indelungata ca remediu ayurvedic.
Hipocrate, parintele medicinei, folosea aceste seminte negre pentru a trata problemele digestive.
Anti-cancerigen
Multe studii stiintifice examineaza eficacitatea timochinonei din semintele de chimen negru pentru tratamentul cancerului. Studiile au demonstrat ca aceasta substanta promoveaza efectele antiinflamatorii si inhiba cresterea celulelor canceroase.
Aceste studii au fost efectuate in cea mai mare parte in culturile celulare, dar rezultatele au incurajat examinarea ulterioara a timochinonei in studiile clinice care implica populatia umana.
Sistem imunitar
Exista dovezi stiintifice convingatoare ca semintele de chimen negru confera beneficii sistemului imunitar. Un studiu publicat in revista “Immunopharmacology and Immunotoxicology” a evaluat utilizarea semintelor de chimen negru pe sistemul imunitar al subiectilor de studiu care au fost expusi la radiatii gamma. Rezultatele studiului arata ca subiectii carora li s-a administrat ulei de seminte de chimen negru au prezentat mai putine afectiuni ale sistemului imunitar ca rezultat al expunerii la radiatii decat ceilalti subiecti.
Rezultatele acestui studiu indica faptul ca uleiul din seminte de chimen negru ofera protectie impotriva expunerii la radiatii.

Benefice pentru piele
Alte cercetari arata ca in ceea ce priveste eczema de pe suprafata mainilor, uleiul de chimen negru poate fi la fel de eficient precum unele unguente cu corticosteroizi. Ajuta la reducerea inflamatiei pielii si favorizeaza vindecarea acesteia. De asemenea, poate reduce durerea, fiind benefic si in tratarea altor afectiuni ale pielii.
Beneficii antibacteriene
Studiile stiintifice au aratat ca semintele de chimen negru pot oferi beneficii ca agent anti-bacterian.
Sanatatea creierului
Un studiu publicat in „Neuroscience Letters” arata ca timochinona, un component al chimenului negru, protejeaza neuronii impotriva degradarii sinapselor. De aceea, semintele de chimen negru ar putea fi benefice si in cazul celor care sufera de boala Parkinson sau dementa.
Beneficii anti-convulsive
Exista dovezi stiintifica care afirma ca administrarea semintelor de chimen negru poate oferi beneficii anti-convulsive. Potrivit unui studiu publicat in “Science Science Monitor”, mai mult de 15% din cazurile de epilepsie in copilarie sunt rezistente la tratament. Acest studiu a examinat utilizarea de extracte de seminte de chimen negru pe 23 de copii, cu varsta intre 13 luni si 13 ani, cu tulburare de convulsii refractare. Rezultatele studiului au aratat o reducere semnificativa a frecventei convulsiilor din grupul tratat cu extract de seminte de chimen negru.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://www.livestrong.com/article/338966-black-cumin-seed-benefits/

Niciun comentariu

Nu ratați!