Cum se utilizează oregano? Care sunt beneficiile sale pentru sănătate?

2

Grecii au folosit extractele de frunze de oregano pentru a ușura durerea, menstruația , indigestia și infecțiile microbiene . De aceea, este adăugat în mod obișnuit la alimentele mediteraneene.
Cercetările moderne relevă prezența polifenolilor în frunzele de oregano. În dozele potrivite, acești polifenoli vă pot oferi păr fără mătreață și piele fără cicatrice!
Strict vorbind, oregano este mai mult decât o plantă aromată. Medicina tradițională chineză și europeană a folosit oregano pentru a vindeca tuse, astm, diaree , dureri de stomac și tulburări inflamatorii menstruale. Se spune că grecii foloseau creme de oregano pe răni și mușchi dureroși.
Prin urmare, oregano este utilizat pe scară largă în bucătăria mediteraneană actuală. Ingredientele bioactive din aceste plante le conferă proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene. Aceste ierburi sunt folosite ca agent aromatizant natural și conservant în mai multe alimente.
Cu flavonoizi și acizi fenolici abundenți , oregano este un puternic agent antioxidant și antiinflamator. Ameliorează disconfortul menstrual , durerile musculare și bolile respiratorii.
👉 Oregano pentru sănătatea ta
🌱 Ameliorează durerea și inflamația
Oxidul nitric, prostaglandinele și radicalii liberi sunt factori proinflamatori comuni pe care corpul dumneavoastră îi produce. Extractele de oregano proaspete și uscate s-au dovedit a controla producția de astfel de compuși.
Acidul cafeic , acidul clorogenic , quercetina , luteolina și derivații lor din oregano joacă un rol activ în reducerea durerii și inflamației. Carvacrol , o componentă majoră a uleiului său esențial , poate vindeca răni , tăieturi, ulcere gastrice și cancere.
Prin urmare, oregano poate ajuta la ameliorarea tulburărilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă , crampele menstruale , durerile musculare , durerile de dinți și mușcăturile de insecte.
🌱 Tratează infecțiile microbiene
Uleiul esențial de oregano are o activitate antimicrobiană puternică. Carvacrol și timolul – componentele sale active – sunt responsabile de acest efect. Ele modifica permeabilitatea celulelor bacteriene și fungice, ducând la moartea lor.
Un alt mecanism folosit de oregano este eliberarea radicalilor liberi . Corpul tău eliberează aceste molecule reactive pentru a distruge acești agenți patogeni . Acest mecanism are loc în primul rând în intestin . Cu toate acestea, acești radicali liberi sunt toxici pentru corpul dumneavoastră.
Deoarece oregano și uleiul său sunt bogate în antioxidanți, consumul uneia dintre ele elimină aceste toxine din sistemul dumneavoastră.

🌱 Tratează mătreața și scalpul
Frunzele de oregano sunt rezervoare de ulei esențial. Utilizarea extractelor de frunze de oregano pe păr și pe scalp a arătat efecte pozitive în numeroase studii. Subiecții au aratat o remarcabila reducere a mătreții în termen de 7 zile de tratament.
Uleiurile de oregano au activitate antifungică . Componentele lor pot ucide ciuperci aparținând speciilor Penicillium și Fusarium . Puteți face un șampon anti-mătreață mai ieftin sau un ulei folosind frunze de oregano.
Carvacrol-ul și timol-ul sunt responsabile pentru această proprietate. Adăugați ulei de nucă de cocos, camfor, frunze / flori de hibiscus și frunze de oregano la aceste preparate pentru a preveni infecțiile microbiene ale scalpului și pentru a menține părul sănătos.
🌱 Un puternic antioxidant
Oregano are compuși fenolici și vitamine care inhibă formarea și acumularea de radicali liberi. Extractele pe bază de apă din acest condiment pot elimina până la 70% ioni superoxizi (dăunători).
De asemenea, captează chimic ( chelează ) ioni metalici, cum ar fi fierul. Un exces de acești ioni metalici are efecte dăunătoare asupra metabolismului dumneavoastră.
Analizele chimice au relevat prezența vitaminei E (derivați de tocoferol) în frunzele de oregano. Aceste molecule active inhibă peroxidarea lipidelor. Acest lucru poate opri inflamația în organele vitale, protejându-vă în cele din urmă de obezitate, ateroscleroză, diabet și boala Alzheimer.
🌱 Poate trata bolile pielii
Proprietatea antiinflamatorie și antimicrobiană a oreganului ajută la vindecarea rănilor. Unele studii susțin că acest condiment poate trata psoriazisul , eczema , erupțiile cutanate și mai multe afecțiuni ale pielii. Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente pentru a dovedi această cerere.
Uleiul de oregano este cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice. Utilizarea topică a cremelor, unguentelor și loțiunilor care conțin acest ulei poate ameliora infecția și inflamația pielii.
De asemenea, poate repara și remodela țesuturile deteriorate. Cu cercetări și studii suplimentare, extractele de oregano ar putea fi utilizat în produsele de îngrijire a pielii pentru copii și adulți.
🌱 Tratează gripa și bolile virale
Carvacrolul-ul din extractele de oregano demonstrează proprietăți antivirale. Studiile clinice raportează că această moleculă activă vizează direct ARN – ul (materialul genetic) al anumitor viruși. Acest lucru afectează procesul lor de infectare a unei celule gazdă.
Una dintre cele mai frecvente infecții virale pe care o experimentăm este răceala obișnuită. Consumul de oregano în timpul unei crize de gripă poate reduce severitatea tusei, durerii în gât și febră. Cel mai bine în acest caz este să beți ceai proaspăt preparat, fierbinte.
Uleiul mexican de oregano ar putea inhiba alți viruși umani, cum ar fi HIV și Rotavirus . Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili efectele sale antivirale asupra virusului herpes simplex (HSV), virusurilor hepatitei și virusurilor respiratorii umane.
Știați?
Cuvântul „oregano” în greacă înseamnă „bucuria muntelui”.
Grecii credeau că vacile care pășeau în câmpurile de oregano produc carne mai gustoasă.
Moleculele active din frunzele de oregano – cum ar fi carvacrolul și timolul – sunt responsabile de aceste beneficii. Dar nu sunt doar acești doi compuși. Acest condiment are un profil nutrițional bogat care conține polifenoli și micronutrienți .
👉 Profilul fitonutrițional al organului


Ceai de oregano – Preparare
Se fierb 2 căni de apă și se toacă mărunt 1 lingura jumătate de frunze proaspete de oregano. Se adaugă apa fiarta peste frunze, se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoară si se consuma.
Ceaiul din frunze uscate de oregano se face din 2 căni de apa fiarta si 1 lingură de frunze uscate de oregano.
Atenție! Este contraindicat consumul de ceai de oregano femeilor însărcinate, bolnavilor de anemie si celor care suferă de alergii la plantele din familia Lamiaceae (isop, iarba-matei, talpta-gastei, menta, busuioc, cimbru etc.).

2 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!