Dovleacul este foarte apreciat atât pentru gustul specific cât și pentru beneficiile importante pentru sănătate – o adevărată vedetă a toamnei târzii

0

Dovleacul este considerat a fi originar din America Centrala. Seminte ale acestuia dateaza din anii 7.000 i.e.n. si au fost descoperite in Mexic.
Dovleacul este un aliment dens nutriv. Este bogat in vitamine si minerale si are un continut scazut de calorii. Este de asemenea o sursa bogata de vitamina A, C, E si din grupul B – complex precum folati, niacin, vitamina B-6 (piridoxin), thiamin si acid pantothenic, precum si minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.
Potasiul continut are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale iar antioxidantii ajuta la prevenirea deteriorarii vederii.
Consumul de alimente bogate in beta-caroten (pe care organismul o transforma in vitamina A) reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, ofera protectie impotriva astmului si a bolilor de inima si intarzie imbatranirea si degenerarea corpului.
Multe studii au demonstrat ca alimentatia bogata in legume si fructe scade riscul de obezitate si mortalitate la nivel global.
Continutul de fibre, potasiu si vitamina C din dovleac susutine sanatatea inimii. Studiile au aratat ca potasiul poate fi aproape la fel de important ca scaderea aportului de sodiu pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Cresterea aportului de potasiu este asociata cu un risc redus de accident vascular cerebral, protectie impotriva pierderii masei musculare si concentrarea densitatii minerale osoase.
Cercetarile au mai aratat o relatie pozitiva intre o dieta bogata in beta-caroten si un risc redus de cancer. Beta-carotenul impiedica dezvoltarea cancerului de colon.
Dovlecii contin vitamina A, esentiala pentru sanatatea ochilor si ajuta retina sa absoarba si sa proceseze lumina. O singura ceasca de dovleac contine peste 200% din consumul zilnic recomandat de vitamina A. Acesta mai contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care ajuta la prevenirea cataractei si pot incetini dezvoltarea degenerarii maculare.

Dovleacul combate viermii intestinali; 1 gram de seminte de dovleac contine tot atatea proteine cat un pahar cu lapte. In plus, este stiut faptul ca un consum regulat de seminte de dovleac, in stare cruda, tine departe viermii intestinali.
Au un efect puternic asupra absorbtiei glucozei, astfel ajuta la mentinerea sub control a diabetului zaharat. Dovleacul poate fi asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Dovleacul este bogat in fibre, astfel imbunatatind digestia. Este bine de stiut ca dovleacul galben copt are proprietati terapeutice deosebite intr-o serie de afectiuni digestive. Acesta se prepara sub forma de suc, iar la sfatul specialistului este consumat in cura pe o anumita perioada. Un dovleac copt bine se curata de coaja si seminte, se taie bucatele, se da pe razatoare sau prin masina de tocat si apoi se stoarce sucul. Lichidul astfel preparat se consuma imediat.
Dovleacul lupta cu succes impotriva infectiilor, virusurilor si bolilor infectioase. Uleiul de dovleac ajuta la combaterea diferitelor infectii bacteriene si fungice. In plus, cantitatea de vitamina C ajuta la recuperarea mai rapida dupa raceala.
Dovleacul copt este indicat in special persoanelor anemice, deoarece este bogat in acid folic (vitamina B9).
In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpa zdrobita.

Niciun comentariu

Nu ratați!