Drojdia de bere – mai mult decât un ingredient al berii

0

Drojdia de bere este o ciupercă mică, unicelulară, care este un ingredient esențial în fabricarea berii.
În mod surprinzător, vine cu o serie de beneficii pentru sănătate și a fost folosită în mod tradițional ca remediu natural pentru orice, de la insomnie până la creșterea cantității de lapte pentru alăptare.
Studii recente au dezvăluit o serie de beneficii potențiale ale drojdiei de bere, arătând că aceasta poate preveni diareea, poate ajuta digestia și chiar poate îmbunătăți sănătatea sistemului imunitar.
👉 Informații nutriționale despre drojdia de bere
Drojdia de bere este foarte densă în nutrienți și conține o mulțime de fibre, seleniu și vitamine B.
Două linguri (30 de grame) de drojdie de bere conțin aproximativ:
•116 calorii
•16 grame de proteine
•0 grame de grăsime
•6 grame de fibre
•13 grame de carbohidrați
•63 micrograme seleniu (90% DZR)
•1,5 miligrame de riboflavină (90% DZR)
•1,2 miligrame tiamină (80% DZR)
•10 miligrame niacină (50% DZR)
•1 miligram de cupru (50% DZR)
•0,8 miligrame vitamina B6 (40% DZR)
•633 miligrame de potasiu (18% DZR)
•60 micrograme folat (15% DZR)
8 Beneficii ale drojdiei de bere
1. Îmbunătățește nivelul zahărului din sânge
Adăugarea câtorva lingurițe de drojdie de bere în dieta dvs. ar putea ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. De fapt, există o mulțime de cercetări care au analizat beneficiile drojdiei de bere în acest sens.
Într-un studiu, 84 de adulți cu diabet au primit fie drojdie de bere, fie un placebo timp de 12 săptămâni. Nu numai că s-a constatat că drojdia de bere scade semnificativ nivelul zahărului din sânge comparativ cu placebo, dar a îmbunătățit și sensibilitatea la insulină.
2. Sporește imunitatea
Drojdia de bere are un conținut ridicat de seleniu, un mineral cu puternice puteri antioxidante care ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății imune. De fapt, doar două linguri de drojdie de bere pot satisface 90% din nevoile zilnice de seleniu.
Un studiu publicat în  Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că deficiența de seleniu a cauzat o scădere a funcției imune, care s-a îmbunătățit semnificativ atunci când participanții au fost suplimentați cu seleniu.
3. Îmbunătățește sănătatea ochilor
Drojdia de bere este bogată în unele vitamine care pot chiar să vă ajute să vă păstrați ochii sănătoși.
Adăugarea drojdiei de bere în dieta dvs. vă poate ajuta să vă satisfaceți cu ușurință nevoile de tiamină, de exemplu. Nivelurile mai scăzute de tiamină au fost asociate cu afecțiuni ale ochilor, cum ar fi glaucomul, o tulburare cauzată de deteriorarea nervului optic, care poate duce la vedere încețoșată sau chiar la pierderea vederii.
Drojdia de bere poate furniza o doză uimitoare de riboflavină, o altă vitamină care a fost legată de un risc scăzut de probleme de vedere, cum ar fi keratoconus, o subțiere progresivă a corneei.
În plus, drojdia de bere conține antioxidanți, compuși care ajută la protejarea împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi dăunători care se acumulează și cauzează boli cronice. Unele cercetări au descoperit că antioxidanții pot fi, de asemenea, eficienți în prevenirea bolilor oculare și promovarea sănătății vederii.
4. Previne migrenele
Cu simptome precum greață, sensibilitate la lumină și vedere distorsionată, poate fi greu să continuați activitățile zilnice atunci când aveți o migrenă.
Drojdia de bere poate fi benefică în prevenirea și tratamentul migrenelor datorită conținutului ridicat de riboflavină.
Într-un studiu, participanții care suferă de migrene au fost tratați cu capsule de riboflavină timp de șase luni. Riboflavina nu numai că a scăzut frecvența cefaleei, dar participanții și-au redus administrarea medicamentelor pentru migrenă cu 64%.
5. Protejează sănătatea creierului
Drojdia de bere este încărcată cu vitamine B importante, inclusiv riboflavină, tiamină, niacină , vitamina B6 și folat. Aceste vitamine sunt esențiale pentru multe aspecte ale sănătății, dar sunt deosebit de importante atunci când vine vorba de sănătatea creierului.
Deficitul de tiamină, de exemplu, a fost legat de multe probleme, inclusiv boala Alzheimer, precum și deficite cognitive.
Între timp, folatul este esențial pentru dezvoltarea creierului și pentru prevenirea defectelor tubului neural în timpul sarcinii.
Includerea drojdiei de bere ca parte a unei diete sănătoase vă poate ajuta să vă mențineți creierul sănătos și să preveniți un deficit al acestor vitamine importante.

6. Tratează diareea
Mulți oameni folosesc drojdia de bere ca remediu natural pentru diaree. De fapt, există mai multe studii care au arătat că drojdia de bere poate fi eficientă în reducerea riscului de diaree cauzată de antibiotice.
Diareea este un efect secundar comun al utilizării antibioticelor. Acest lucru se datorează faptului că antibioticele modifică compoziția florei intestinale, care sunt tulpini benefice de bacterii care contribuie la promovarea unei digestii adecvate și la îmbunătățirea absorbției nutrienților.
Drojdia de bere este un tip de probiotic, care este o tulpină sănătoasă de bacterii intestinale care poate contracara efectele negative cauzate de antibiotice.
Într-o analiză compusă din 27 de studii și peste 5.000 de pacienți, drojdia de bere a contribuit la reducerea diareei cauzate de antibiotice și a fost, de asemenea, benefică în tratarea diareei asociate cu afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil și boala Crohn.
7. Ajută digestia
Deoarece drojdia de bere este un probiotic și poate ajuta la îmbunătățirea compoziției florei intestinale, aceasta poate fi capabilă să îmbunătățească și sănătatea digestivă.
Unele cercetări au descoperit că probioticele precum drojdia de bere pot ajuta la tratamentul unor tulburări digestive.
O analiză cu 1.793 de participanți a constatat că probioticele au contribuit la reducerea durerii și a severității simptomelor asociate cu sindromul intestinului iritabil.
De asemenea, probioticele pot preveni inflamația mucoasei intestinale și pot bloca aderența agenților patogeni periculoși la tractul gastro-intestinal.
8. Previne anemia
Anemia este o afecțiune cauzată de lipsa globulelor roșii sănătoase, care poate duce la oboseală, slăbiciune, unghii fragile și dificultăți de respirație.
Există diferite tipuri de anemie, inclusiv câteva care sunt cauzate de deficiențe de vitamine și minerale necesare pentru producerea de celule roșii din sânge, cum ar fi fierul și vitamina B12.
Cu toate acestea, deficiențele în alte vitamine și minerale pot contribui și la dezvoltarea anemiei. Riboflavina, de exemplu, poate afecta metabolismul și absorbția fierului și este esențială pentru prevenirea anemiei cu deficit de fier.
Doar două linguri de drojdie de bere pot furniza 90% din riboflavina de care aveți nevoie pentru întreaga zi pentru a preveni anemia.
❗️Posibile efecte secundare
– Drojdia de bere poate provoca unele reacții adverse ușoare, cum ar fi gazele și balonarea.
– Dacă aveți infecții frecvente cu drojdie sau aveți alergie la drojdie, ar trebui să evitați drojdia de bere. În plus, cei care au boala Crohn ar putea dori să limiteze aportul pentru a evita declanșarea simptomelor.
– Deși drojdia de bere este în general considerată sigură, aceasta poate interacționa cu anumite medicamente. Deoarece drojdia de bere poate reduce nivelul zahărului din sânge, vă recomandăm să consultați medicul dacă luați medicamente anti-diabet pentru a preveni o scădere periculoasă a nivelului de zahăr din sânge.
– Inhibitorii monoaminooxidazei sau IMAO sunt un tip de medicamente utilizate pentru tratarea depresiei. Drojdia de bere are un conținut ridicat de tiramină, care poate reacționa cu IMAO și poate provoca o creștere severă a tensiunii arteriale care ar putea duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral. Dacă luați un IMAO, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza drojdia de bere.
– În mod similar, utilizarea drojdiei de bere cu anumite medicamente pentru durere, cum ar fi Demerol (meperidină), trebuie evitată, deoarece poate provoca o creștere periculoasă a tensiunii arteriale.
– Deoarece există o lipsă de dovezi clinice care să dovedească siguranța utilizării drojdiei de bere în timpul sarcinii sau alăptării, evitați utilizarea acesteia.
– Dacă urmați o dietă fără gluten, rețineți că nu toate formele de suplimente de drojdie de bere sunt fără gluten. Asigurați-vă că verificați dacă produsul garantează că nu conține gluten.
– La fel ca în cazul oricărui supliment, este întotdeauna mai bine să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe și să luați în considerare începerea cu o doză mai mică și creșterea treptată pentru a evalua toleranța.

Niciun comentariu

Nu ratați!