Fibre de salcâm sau guma arabica – proprietăți vindecătoare și precauții

0

Mulți oameni se luptă pentru a obține suficiente fibre în dieta lor, iar consumul mai multor fibre are beneficii care se extind dincolo de sănătatea digestivă. Poate ajuta la combaterea obezității și diabetului și la creșterea imunității.
Fibrele de salcâm se găsesc frecvent în multe suplimente. Este un tip de fibră solubilă care este utilizată și ca agent de îngroșare în anumite alimente. 
Iată tot ce trebuie să știți despre fibra de salcâm și cum să o încorporați în dieta dumneavoastră.
👉 Ce sunt fibrele de salcâm?
Fibra de salcâm este o fibră foarte solubilă care provine din seva copacului de salcâm. Salcâmul crește mai ales în Africa și în unele părți din India și Pakistan. Fibra de salcâm este denumită și gumă de salcâm sau gumă arabică.
Datorită conținutului ridicat de fibre solubile, fibra de salcâm este consumată în mod obișnuit ca supliment alimentar de fibre. În industria alimentară, guma arabică este utilizată ca agent de îngroșare sau ca emulgator.
Această fibră are atât de multe beneficii uimitoare pentru sănătate, motiv pentru care este folosită și în multe produse ketogenice.
👉 Principalele beneficii ale fibrei de salcâm
1. Reduce simptomele sindromului intestinului iritabil (SII)
Fibrele de salcâm nu conțin substanțe precum îndulcitori artificiali sau gluten.
Cercetările au arătat că reduce simptomele legate de sindromul intestinului iritabil.
Potrivit unui studiu, un iaurt care conținea fibre dietetice de salcâm, precum și probioticul Bifidobacterium lactis a fost confirmat că are proprietăți curative la subiecții cu Sinonimul Intestinului Iritabil.
O parte din 130 de subiecți din studiu care au avut diaree și constipație au consumat iaurt cu fibre de salcâm, în timp ce ceilalți au consumat un produs de control de două ori pe zi. După două luni, a existat o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate a grupului care a consumat iaurt cu adaos de fibre de salcâm.
2. O sursă excelentă de fibre
Corpul are nevoie de 25 de grame de fibre pe zi pentru femei și 38 de grame pentru bărbați. Mulți oameni nu ajung la aceste valori. Aparent, guma de salcâm are conținut de fibre cuprinse între 80% și 90%.
Administrația pentru alimente și medicamente a listat și aprobat guma de salcâm ca fibră dietetică.
3. Încurajează pierderea în greutate
Guma de salcâm poate întârzia digestia absorbind apa din stomac și din tractul intestinal pentru a forma un gel. Acest gel este responsabil pentru senzația de sațietate și pentru prevenirea poftei dintre mese. Fibra de salcâm împiedică fluxurile de insulină responsabile de creșterea în greutate prin accelerarea absorbției glucozei.
4. Conține beneficii prebiotice pentru sănătatea intestinului și digestiei
British Journal of Nutrition a publicat un studiu care a dovedit eficacitatea gumei de salcâm ca supliment prebiotic. Conform studiului, fibra de salcâm crește Bifidobacteriile și Lactobacilii, care sunt unele dintre bacteriile benefice găsite în laptele pentru copii și alte produse lactate.
Prin creșterea multiplicării bacteriilor bune, rezultă producerea de acizi grași cu lanț scurt care susțin celulele din tractul intestinal. În consecință, bariera intestinală devine mai puternică, împiedicând scurgerea acestuia. Pe lângă asta, fibra de salcâm are și efecte antiinflamatoare.
5. Ajută la controlul diabetului
Alimentele bogate în fibre sunt bine cunoscute pentru a regla nivelul zahărului din sânge la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Guma de salcâm este o sursă excelentă de fibre dietetice.
Un studiu efectuat pe șoareci diabetici a stabilit că guma de salcâm ar putea fi utilizată pentru a reduce tensiunea arterială. Din rezultate, oamenii de știință au concluzionat că fibra de salcâm poate fi utilizată pentru a proteja pacienții diabetici de nefropatia diabetică.

6. Îmbunătățește sănătatea bucală
Guma de salcâm poate fi folosită ca pastă de dinți pe bază de plante sub formă de pulbere, fără a fi prea abrazivă.
Studiile au arătat ca este capabilă sa elimine placa dentară. Alte studii au arătat efectele pe care guma de salcâm le are asupra mineralizării dinților și tratamentul parodontitei cronice.
Un alt studiu a fost efectuat pe patru grupuri de 120 de persoane care au avut gingivită cronică generalizată. Două grupuri au fost desemnate cu pudră și gel de gumă de salcâm, în timp ce celelalte două au folosit placebo și gel de clorhexidină 1%. La sfârșitul celor 24 de săptămâni, pulberea și gelul de salcâm au prezentat rezultate net superioare decât placebo. Studiul sugerează că guma de salcâm poate fi utilizată pentru a trata placa la pacienții cu gingivită.
7. Tratează durerile de gât și tusea uscată
De obicei, guma de salcâm are o textură lipicioasă atunci când este consumată. Această caracteristică poate ajuta la calmarea durerii în gât și la tratarea tusei uscate menținând vâscozitatea gâtului. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii care previn umflarea, pierderea vocii și infecția bacteriană în gât. Conform cercetărilor, a fost utilizată ca medicament tradițional pentru tratamentul durerilor de gât și tuse.
❗️Posibile efecte secundare minore
Salcâmul este sigur pentru majoritatea adulților. Cu toate acestea, poate provoca unele reacții adverse minore, mai ales dacă sunteți alergic la salcâm.
În prima săptămână de consum de gumă de salcâm, un prim-timer poate experimenta unele sentimente neplăcute în gură, diaree, balonare, crampe, gaze, constipație și greață ușoară.
Crizele de astm pot fi, de asemenea, un alt efect secundar, mai ales dacă o persoană este alergică la praf.
Alte reacții alergice care pot rezulta includ conjunctivita, mâncărimea pielii și rinita.
Poate provoca complicații dacă interacționează cu alte medicamente. Consultați un medic înainte de a lua suplimente de gumă de salcâm când luați medicamente, în special pentru colesterolul ridicat sau medicamentele pentru căile respiratorii.
Pentru femeile gravide, aportul de gumă de salcâm poate avea un impact negativ asupra absorbției fierului în organism. Înainte de a utiliza guma de salcâm sau orice produs care o conține listată ca unul dintre ingrediente, este recomandabil să consultați un medic.
❓Cum se folosește
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă ar trebui să luați fibre de salcâm împreună cu medicamentele dvs. specifice actuale. Guma de salcâm nu are un mod specific de dozare. Dozajul său este în mare parte determinat de vârstă și de diferite condiții de sănătate etc.
Supradozajul poate provoca probleme, de aceea este important să urmați instrucțiunile date. De asemenea, fibra de salcâm trebuie luată cu cel puțin patru ore înainte de orice tratament cu antibiotice.

Niciun comentariu

Nu ratați!