Coaja de portocale contine vitamine B, P, E, K, caroten si calciu, dintre care cele mai multe sunt concentrate in cortex. Coaja de portocala contine, de asemenea, mai mult de 60 de tipuri de flavonoide si peste 170 de tipuri diferite de fitonutrienti. Este bogata in pectina, vitamine, minerale si fibre. Beneficiile si aplicatiile sale sunt multe.
Atentie insa la portocalele tratate cu substante chimice! Pe ambalaj trebuie sa scrie cu ce este tratata si daca este sau nu buna consumului uman! Este recomandat sa le folositi pe cele ecologice.
Printre beneficiile cojii de portocala se numara si pierderea in greutate, ameliorarea anumitor alergii, imbunatateste sistemul imunitar, previne petele de varsta si ridurile si reduce tensiunea arteriala.
La fel ca si coaja de lamaie, coaja de portocala contine limonen, o substanta care in umele studii a aratat ca poate inhiba cresterea tumorilor.
Impachetata cu vitamina E si un numar mare de antioxidanti, aplicarea coajei de portocala direct pe piele poate elimina afectiunile inflamatorii, ajutand, de asemenea, la prevenirea ridurilor si a petelor de varsta.
Efectul de reglementare asupra sistemului imunitar este cauzat de compusii activi care pot suprima reactiile alergice.
Cu un nivel ridicat de fibre si o multitudine de nutrienti diferiti, consumarea acestei coji poate oferi un impuls major pentru sanatatea cardiovasculara, ajutand la scaderea tensiunii arteriale si prevenirea acumularii de colesterol (Atentie! Cojile netratate cu substante chimice!) Atunci cand este consumata ca si ceai sau sub forma de pulbere, poate calma inflamatia in tractul respirator.
Acestea contin un volum ridicat de fibre care ajuta la stimularea functiei intestinale normale si previne constipatia. Are proprietati carminative, anti-spasmodice si antiinflamatorii remarcabile, fiind utila in cazuri de balonare, gaze si constipatie.
Cu ajutorul vitaminei C si a altor diferiti antioxidanti, aceste coji sunt capabile sa sustina apararea sistemului imunitar si sa protejeze impotriva unei game largi de agenti patogeni si infectii responsabile de frig si de gripa. De asemenea, in tratarea tusei, a astmului, a bronsitei, a durerilor in piept si a racelii, infuzia din coji de portocala este un leac demn de luat in seama. In general, ceaiul din coaja de portocala ajuta la eliminarea mucusului din plamani.
Mod de utilizare:
Coaja se poate folosi in diferite sosuri sau prajituri.
Ceai: Cojeste portocalele, taie coaja in bucati mici si apoi lasa-le la uscat, de preferat intr-un loc rece si uscat. Dupa ce se usuca, adauga bucatile intr-o cana cu apa fiarta si lasa compozitia sa se raceasca 10-15 minute. Indeparteaza bucatile de coaja uscata si savureaza infuzia!
Macerat de coaja de portocala, ghimbir si scortisoara in miere: Puneti cateva fasii de coaja de portocala intr-un borcan de sticla. Cand decojiti portocalele evitati sa luati prea mult din membrana alba. Adaugati 5-6 felii de radacina de ghimbir si 2 bete de scortisoara rupte bucatele mici. umpleti borcanul cu miere si amestecati. Lasati totul la macerat 3 saptamani, amestecand zilnic in borcan in primele zile. La finalul perioadei de macerare, strecurati miere. Folositi cate o lingura in ceai sau consumata ca atare.
Acestea se pot mesteca ca atare pentru o buna sanatate orala.
Atentie! Mare atentie la portocalele tratate chimic! Coaja acestora nu este recomandata consumului uman!
Niciun comentariu