Curmale – 9 beneficii dovedite științific

0

Curmalele provin din regiunile tropicale ale lumii. Acestea pot fi consumate fie proaspete, fie uscate. Puteți să le identificați rapid în funcție de aspectul lor, deoarece curmalele uscate vor părea ridate. Au o aromă dulce, cu o textură masticabilă.
Nu există nici o îndoială în legătură cu bogăția de vitamine și minerale prezente în curmale. Acestea sunt extrem de bogate în piridoxină (vitamina B6), vitamina A și K. Sunt foarte benefice pentru organism, deoarece conțin substanțe nutritive bogate și au o mare importanță în reglarea nivelului de colesterol, sănătatea oaselor și sporesc funcția cognitivă.
Acest tabel prezintă valorile nutriționale ale 100g de curmale, aprobate de USDA (Departamentul Agriculturii SUA).

Valoare nutritionala
Calorii 277 Kcal
Carbohidrați 74,97 g
Proteină 1,81g
Grăsime totală 0,15 g
Colesterol 0 mg
Fibre dietetice 6,7 g
Potasiu (K) 696 mg
Magneziu (Mg) 0,296 mg
Mangan (Mn) 54 mg
Fier (Fe) 0,90 mg
Vitamina B6 0,249 mg

👉 9 Beneficii pentru sănătate ale curmalelor
Fructele conțin zahăr natural, care nu cauzează niciun rău organismului dacă sunt consumate în cantități corecte.
1. Nutritive
Curmalele conțin multe minerale și vitamine, cum ar fi vitamina B, potasiu, fier, magneziu, împreună cu zahărul natural. Fibrele și antioxidanții ajută organismul să combată diferite tipuri de boli.
2. Bogate în fibre
Consumul curmalelor este una dintre cele mai bune modalități de a vă îmbunătăți aportul de fibre. Se știe că fibrele prezente în curmale controlează nivelul zahărului din sânge prin încetinirea digestiei. Acest proces împiedică creșterea nivelurilor imediat după masă. Din acest motiv, curmalele au indicele glicemic scăzut.

3. Combat bolile
Curmalele, cu ajutorul antioxidanților, luptă împotriva agenților care cauzează boli. Prezența antioxidanților apără corpul de radicalii liberi, molecule reactive de specii de oxigen, care pot provoca reacții care pun viața în pericol. Cei mai importanți trei antioxidanți sunt:
Flavonoide: rolul lor principal este reducerea inflamației.
Carotenoizi: funcționează pentru a reduce riscul degenerescenței maculare sau a altor tulburări legate de ochi.
Acid fenolic: are proprietăți antiinflamatorii. Acesta funcționează pentru a reduce probabilitatea bolilor de inimă și a cancerului.
4. Îmbunătățesc sănătatea creierului
Curmalele pot îmbunătăți funcționarea creierului prin scăderea activității proteinelor beta amiloide. Aceste proteine sunt capabile să formeze plăci în creierul nostru, care, atunci când sunt acumulate, pot provoca moartea celulelor creierului ducând la boala Alzheimer și alte afecțiuni grave.
Prin includerea curmalelor în dieta dumneavoastră puteți obține o memorie mai bună și o bună capacitate de învățare. Aceasta duce la o scădere a tulburărilor legate de anxietate.
5. Acționează ca îndulcitor natural
Fructoza este abundentă în curmale. Sunt o alternativă sănătoasă pentru zahărul alb. Pe lângă gustul dulce, acestea sunt hrănitoare, fibroase și bogate în antioxidanți. Puteți face piure de curmale și păstrați-l în frigider și îl puteți folosi în loc de zahăr alb, dar trebuie întotdeauna să aveți în vedere că – moderarea este cheia pentru o viață sănătoasă.
6. Reglează nivelul colesterolului
Curmalele sunt o sursă bună de fibre solubile, care pot ajuta la reducerea colesterolului LDL, un factor major care contribuie la problemele cardiace. De asemenea, curmalele fiind bogate în potasiu reduc riscul de accident vascular cerebral și alte probleme legate de inimă.
7. Îmbunătățesc sănătatea oaselor
Vitaminele prezente în curmale ajută la susținerea sănătății oaselor. Minerale precum cuprul (Cu), seleniul (Se), magneziul (Mg) și manganul (Mn) ajută la menținerea oaselor în stare sănătoasă, prevenind osteoporoza sau alte afecțiuni legate de os.
8. Promovează sănătatea pielii
Vitamina C și vitamina D prezente în curmale sunt bune pentru a promova proprietățile de elasticitate a pielii. Luptă împotriva altor afecțiuni ale pielii, cum ar fi erupții cutanate, mâncărime și acnee. Oferă pielii beneficii anti-îmbătrânire cu ajutorul fitohormonilor și previne acumularea de melanină. Adăugarea curmalelor în dietă produce aceste efecte pe termen lung.
9. Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Prezența magneziului și a potasiului din curmale ajută la reglarea tensiunii arteriale și la menținerea sănătății inimii. Potasiul ușurează tensiunea arterelor (vaselor de sânge) pentru a reduce tensiunea arterială ridicată. Cu toate acestea, excesul de potasiu din dietă dăunează rinichilor. Prin urmare, este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma alimente bogate în potasiu dacă aveți probleme cu rinichii.

Niciun comentariu

Nu ratați!