Porumbele – cadoul toamnei pentru sanatatea noastra

1

Porumbele (scorombar, tarn, cotobrel, maracine, spin) sunt fructe mici , albastrui cu un gust acrisor. Acesti arbusti cresc pe campii, in zonele montane, fanete, pe marginea drumului sau a padurilor si nu depasesc inaltimea de 3 metrii.
Pentru a avea parte de cele mai bune arome, asteapta ca fructele sa fie bine coapte inainte de a le culege. Culoarea trebuie sa fie un purpuriu inchis si fructele ar trebui sa fie moi cand le strangi usor intre degete. Este un semn bun daca au inceput deja sa cada natural.
Sunt fructe rezistente care se pastreaza proaspete pe arbusti chiar si dupa inghet, pastrandu-si gustul delicios. Aceste fructe se consuma crude sau se pot face diverse preparate, gemuri, sirop, suc sau vin.
Porumbelele au fost si sunt folosite si in medicina traditionala.
Porumbelele contin vitamina C din abundenta, acizi organici, saruri de magneziu si potasiu. Crengutele acestui arbust pot fi folosite pentru a prepara un ceai gustos si foarte sanatos, tinand astfel virusii departe.
Aceste fructe sunt recomandate pentru tratarea bolilor de stomac, dinti, ajuta la intarirea unghiilor si sunt un adevarat elixir al sanatatii.
Sistem imunitar
Porumbele au un continut mare de tanin, un antioxidant puternic, care actioneaza asupra imunitatii organismului. Stimuleaza imunitatea, ferind organismul de raceala si gripa, tonifica oasele, dintii si unghiile.
Sanatatea rinichilor si vezicii urinare
Florile de porumbar si porumbele pot fi folosite pentru a scapa de retentia de lichide, pentru a trata pietrele la rinichi si alte probleme renale, datorita proprietatilor lor diuretice. In plus, planta este utila pentru gestionarea spasmelor vezicii urinare. Mai mult, este utilizata in calmare crampelor stomacale si a durerilor nervoase.
Pentru tratamentul eruptiilor cutanate, in boli de rinichi si vezica si ca depurativ se prepara un ceai dintr-o lingurita pulbere de frunze peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se lasa 10 minute acoperit si inainte de a-l bea, se adauga un varf de cutit de bicarbonat pentru ca mediul alcalin creat sa favorizeze eliberarea substantelor active care altfel raman „inchise” in frunze.

Purifica sangele
Florile, frunzele, scoarta de porumbar si fructele au proprietati depurative. Cu alte cuvinte, ajuta la purificarea sangelui si la detoxifiere prin indepartarea impuritatilor din fluidele corpului. Florile de porumbar in special sunt bogate in rutin si quercitin, care ajuta la purificarea sangelui. Ceaiul din flori de porumbar previn guta si reumatismul.
Pentru digestie
Porumbele imbunatatesc digestia , amelioreaza constipatia, vindeca dispepsiile, reduc balonarea si amelioreaza simptomele de diaree, mai ales la copii.
Impotriva constipatiei, ca sedativ si diuretic, se prepara o infuzie dintr-o lingurita de petale peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se tine la infuzat 15 minute dupa care se filtreaza. Se pot bea doua cani de ceai pe zi.
Energizant
Apa infuzata cu pulbere de coaja de porumbar are un efect calmant asupra nervilor. De asemenea ajuta la ameliorarea oboselii si creste vitalitatea organismului. Extractul de porumbar amestecat cu ceai sau cu apa este de asemenea util in acest sens.
Atentie! Frunzele si semintele acestei plante contin acid cianhidric care le confera un gust usor amar. Desi nu sunt daunatoare in cantitati mici, ar trebui evitat consumul in cantitati mari.
In plus, unele persoane pot fi alergice la aceasta planta. Femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa consulte medicul inainte de a utiliza porumbar in scopuri medicinale.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!