Zmeura combate cancerul și protejează inima – află ce alte beneficii îți mai poate oferi

0

Zmeura are o perioadă scurtă de valabilitate, acesta este probabil unul dintre motivele pentru care poate avea un preț ridicat. De obicei, sunt recoltate de două ori pe an – o dată toamna și o dată vara. Dacă fructele au depășit termenul de valabilitate, ele devin parte din alimentele și produsele procesate, cum ar fi sucuri, dulcețuri și chiar uleiuri și loțiuni.
De obicei vedem zmeura roșie ( Rubus idaeus ), care este cea mai populară, dar există și neagră ( Rubus occidentalis ), violet și soiuri galbene.
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Îmbunătățește sănătatea inimii
Știm că majoritatea fructelor de pădure oferă numeroase beneficii, iar zmeura nu face excepție. Zmeura este cunoscută pentru a stimula sănătatea inimii.
Un studiu publicat în Scientific Reports  a fost realizat pentru a revizui răspunsurile imune și eficacitatea reducerii bolilor cronice ale zmeurii roșii. Rezultatele au arătat că antocianina găsită în zmeură a oferit beneficii antiinflamatorii care pot ajuta inima. Mai exact, studiul a arătat că zmeura are cea mai mare eficiență de eliberare de oxid nitric, care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin. În plus, s- a dovedit că polifenolii din zmeură au efecte benefice pentru persoanele cu boală arterială periferică, o îngustare a arterelor periferice la picioare, stomac, brațe și cap. Având în vedere capacitățile antiinflamatorii împreună cu conținutul de polifenoli, consumul de zmeură poate ajuta la reducerea riscului de boli coronariene și la îmbunătățirea generală a sănătății inimii.
2. Stimulează pierderea în greutate
Zmeura vă poate ajuta să vă gestionați greutatea. Deoarece conține fitonutrienți, aceste mici surse de nutriție vă pot ajuta la stimularea metabolismului.
Cetonele de zmeură sunt compuși fenolici naturali și nutrienți specifici numiți reosmină care pot fi responsabile pentru acest beneficiu uimitor, ca să nu mai vorbim de conținutul ridicat de fibre. Prin suplimentarea cu zmeura, studiile indica faptul ca creșterea în greutate prin acumularea de grăsime poate fi redusa, iar dovezile sugerează că tratamentul cu zmeură a scăzut dimensiunea celulelor adipoase.
3. Poate ajuta la gestionarea diabetului
Zmeura are un indice glicemic foarte scăzut. Alimentele cu indice glicemic scăzut, cum ar fi zmeura, au un impact redus asupra zahărului din sânge, contribuind în cele din urmă la stabilizarea acesteia.

4. Poate ajuta la prevenirea cancerului
Zmeura are câteva caracteristici puternice anticancerigene. Zmeura oferă un nivel ridicat de acid elagic, un compus care se găsește în mod natural în zmeură, precum și în căpșuni și nuci, numit tanin.
Studiile de laborator împărtășite de Memorial Sloan Kettering Cancer Center arată că acidul elagic poate ajuta la prevenirea cancerului.
Un alt studiu realizat la Ohio State University Comprehensive Cancer Center a arătat că antocianinele din zmeura neagră pot reduce tumorile. Dietele care conțin zmeură neagră liofilizată au suprimat dezvoltarea tumorilor în esofagul subiecților studiați, iar rezultatele indică faptul că antocianii pot avea proprietăți chimiopreventive.
Aceste studii arată că zmeura este una dintre cele mai promițătoare alimente care luptă împotriva cancerului pe care le poți consuma.
5. Ușurează durerea de artrită
Zmeura are proprietăți antiinflamatorii uimitoare care pot atenua simptomele artritei. De aceea, zmeura reprezintă o completare excelentă pentru orice plan de dietă pentru artrită.
Un studiu realizat de Departamentul de Științe Biomedicale și Farmaceutice de la Colegiul de Farmacie al Universității din Rhode Island și publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a arătat că extractele din fructele de zmeură, care conțin polifenoli, antociani și elagitanine, au oferit proprietăți antiinflamatorii care protejează cartilajul la subiecții cu artrită deoarece a existat o scădere a degradării proteinei, proteoglicanului și colagenului de tip II.
Subiecții tratați au avut o rată de apariție mai mică și o severitate mai mică a artritei în comparație cu subiecții de control.
Acest lucru sugerează că polifenolii din zmeură pot ajuta la reducerea simptomelor și severității artritei, ceea ce nu este o surpriză, deoarece fructele de zmeură sunt alimente antiinflamatoare puternice.
6. Luptă împotriva îmbătrânirii
Antioxidanții sunt abundenți în zmeură, iar acești antioxidanți pot ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire prin combaterea radicalilor liberi găsiți în întregul organism. Zmeura conțin bine-cunoscuta vitamina C, precum și carotenoizi antioxidanți și quercetină.
Zmeura a fost evaluată ca fiind bogată în antioxidanți pe scara ORAC, punându-le pe același loc cu faimoasele afine.
În plus, vitamina C se găsește de obicei la niveluri ridicate în piele, dar îmbătrânirea provoacă o scădere a conținutului de vitamina C atât în epidermă, cât și în dermă. Expunerea excesivă la lumina UV sau la poluanți, cum ar fi fumul de țigară, poate, de asemenea, să scadă conținutul de vitamina C din epidermă. Astfel, este logic că aportul de zmeură bogată în vitamina C poate oferi pielii tale strălucirea pe care ți-ai dorit-o mereu.
👉 Informații nutriționale
Zmeura duce o cursă destul de strânsă cu afinele, ca puteri bogate în nutrienți și  antioxidanți!
O cană de zmeură crudă conține aproximativ:
– 64 de calorii
– 14,7 grame carbohidrați
– 1,5 grame proteine
– 0,8 grame de grăsime
– 8 grame de fibre
– 32,2 miligrame de vitamina C (54% DZR)
– 0,8 miligrame de mangan (41% DZR)
– 9,6 micrograme de vitamina K (12% DZR)
– 27,1 miligrame de magneziu (7% DZR)
– 25,8 micrograme de folat (6 % DZR)
– 0,1 miligrame de cupru (6 % DZR)
– 1,1 miligrame de vitamina E (5% DZR)
– 0,8 miligrame de fier (5% DZR)
– 186 miligrame de potasiu (5% DZR)
– 0,7 miligrame de niacină (4% DZR)
– 0,4 miligrame de acid pantotenic (4% DZR)
– 35,7 miligrame de fosfor (4% DZR)
👉 Articole recomandate:
📌 Suc de zmeură – 15 beneficii și rețetă fără zahăr adăugat
📌 Beneficiile uimitoare ale ceaiului din frunze de zmeura

Niciun comentariu

Nu ratați!