Hipoterapia este o forma de terapie mai putin practicata la noi in tara, dar cu o mare raspandire in nord-vestul Europei, in Portugalia, Spania si Statele Unite, datorita efectelor benefice si a rezultatelor obtinute in diverse afectiuni.
Beneficiarii hipoterapiei pot fi copiii cu deteriorari senzoriale severe sau probleme neurologice (autism, ADHD, Sindrom Down), copiii cu dificultati perceptuale sau disfunctie de integrare senzoriala precum si copiii cu dizabilitati severe sau profunde. Utilizatorii de scaun rulant care nu au activitate motorie grosiera pot de asemenea beneficia de hipoterapie.
Hipoterapia este indicata, de asemenea, in traumatisme cerebrale, scolioza, artrita, amputatii traumatice, sechele de poliomielita, distrofie musculara, scleroză multipla, accidente cerebrale si vasculare, hemi si paraplegii.
Hipoterapia este o forma de terapie fizica, ocupationala si de vorbire care utilizeaza miscarea ecvina pentru a dezvolta si a spori functionarea neurologica si fizica. Hipoterapia nu trebuie confundata cu calaritul terapeutic, in care persoanele invata abilitati specifice de echitatie.
Sa mergi alaturi de un cal sau calare pe el iti dezvolta un mare numar de capacitati psihomotrice, cum ar fi tonusul muscular, coordonarea miscarii, reprezentarea in spatiu si timp, echilibru si un anume simt al ritmului. Activitatile cu cai cer un contact psihic permanent cu animalul. In timpul tesalatului se descopera corpul calului si in paralel, faci cunostinta cu al tau.
Hipoterapia, prin miscarea ecvina, lucreaza prin dezvoltarea abilitatilor fizice si cognitive, printre care:
» Putere
» Control
» Echilibru
» Postura
» Rezistenta
» Coordonare
» Integrare senzoriala
» Intelegerea indicativelor vizuale
Hipoterapia poate ajuta copiii cu paralizie cerebrala pe mai multe fronturi. Interactionarea cu animalul poate ridica starea de spirit emotionala si psihologica a copilului, oferind totodata exercitii fizice valoroase. Calaritul necesita ajustari si pozitionari subtile pentru a mentine echilibrul si pozitia corecta, invatand sa planifice raspunsurile fizice la miscarea calului.
Beneficiile fizice includ:
» Imbunatatirea abilitatii motorii
» Puterea abdominala
» Controlul extremitatilor
» Postura imbunatatita
» Tonus muscular
» Controlul respirator
Beneficiile cognitive includ:
» O atentie sporita
» Coordonare vizuala
» Raspuns tactic
» Timp imbunatatit in clasificarea raspunsurilor
» Capacitatea imbunatatita de a exprima gandurile, nevoile
Beneficiile psihologice includ:
» Interactiune placuta cu animalul
» Oportunitati pentru interactiunea sociala
» Imbunatatirea stimei de sine
Efectele benefice ale hipoterapiei au inceput sa fie cunoscute in ultimul timp si in tara noastra. Aceste rezultate sunt scopul muncii terapeutilor, care alaturi de copii si de parintii acestora lupta pentru a le putea oferi acestor copii momente cat mai aproape de normal, cat mai aproape de viata noastra de zi de zi. Momente de bucurie, de uimire, de triumf, de decizie, de eliberare.
Sursa: www.cerebralpalsy.org
Niciun comentariu