Chefir – 10 beneficii de top pentru care trebuie sa îl consumi regulat

0

Chefirul ia cu asalt lumea sănătății și a nutriției. Beneficiile pentru sănătate ale chefirului sunt abundente, este ușor de făcut acasă și destul de ieftin de cumpărat. Dar ce este chefirul și de ce este atât de bun pentru tine?
Cuvântul chefir provine din cuvântul turcesc keif, care înseamnă „să te simți bine”. Acest lucru se datorează faptului că această băutură, de obicei făcută din lapte fermentat cu boabe de chefir care conțin un amestec complex de drojdii și bacterii, a fost băută încă din vremuri istoric ca probiotic. Boabele de chefir nu sunt boabe de cereale, sunt o colonie granuloasă de drojdie și lactobacil (bacteriile populare care transformă laptele în iaurt) care arată ca un cap de conopidă.
Puteți prepara chefir de casă prin fermentarea laptelui de vacă, capră sau oaie cu boabe de chefir în aproximativ 24 de ore.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale chefirului susținute de știință
Când bei chefir, ceea ce bei este în esență viu, cu peste 300 de specii microbiene de bacterii, drojdii și ciuperci care coexistă într-o relație simbiotică. Dependența dintre aceste componente bioactive este responsabilă pentru varietatea de nutrienți din chefir, precum și pentru stabilitatea componenței microbiologice.
1. Luptă împotriva Salmonelei, Escherichia coli și a altor microbi dăunători
Puteți renunța la anumite antibiotice și puteți bea chefir. Un studiu efectuat pentru a verifica efectele antimicrobiene ale chefirului a arătat că poate ucide o mare varietate de agenți patogeni precum salmonella și E.coli. Dinamica complexă dintre diferitele tulpini de probiotice și producția lor de substanțe antimicrobiene are un rol de jucat în eficacitatea acesteia împotriva microbilor dăunători.
2. Întărește sistemul imunitar
Puteți da un mare impuls sistemului imunitar consumând chefir. Studiile care au fost efectuate pentru a înțelege rolul peptidelor bioactive și al kefiranului (o exopolizaharidă din chefir) în modularea răspunsului imunitar au arătat rezultate pozitive. La șoareci, chefirul a stimulat sistemul imunitar pentru a promova răspunsul celular împotriva tumorilor sau agenților patogeni invazivi.

3. Reduce inflamația
Chefirul ajută corpul să lupte împotriva inflamației. Componentele din chefir ajută la suprimarea citokinelor proinflamatorii și la îmbunătățirea creșterii citokinelor antiinflamatorii. Un studiu efectuat pe animale pentru a evalua rolul chefirului împotriva inflamației a arătat că culturile simbiotice de chefir conțin prebiotice cu proprietăți antiinflamatorii.
4. Întărește oasele și reduce riscul de osteoporoză
Osteoporoza este una dintre cele mai de temut afecțiuni care reprezintă o amenințare pentru femeile aflate în postmenopauză. Vestea bună pentru tine este că poți reduce riscul consumând chefir. Un studiu realizat pentru a evalua efectul chefirului asupra microflorei intestinale și a prevenirii osteoporozei asociate cu deficiența de estrogen a arătat că chefirul poate preveni osteoporoza la șoareci și poate schimba flora intestinală în mod semnificativ. De asemenea, construiește oase mai puternice, cu densitate minerală osoasă și volum osos îmbunătățit. Menta are o aromă proaspătă și este adesea folosită în băuturi și condimente.
5. Îmbunătățește sănătatea intestinală și ajută digestia
Un intestin fericit te face fericit, iar un pahar de chefir face un intestin fericit! Mai multe studii au arătat că chefirul poate modifica flora intestinală prin creșterea microbilor prietenoși precum bifidobacterium și lactobacillus. În același timp, scade numărul de microbi neprietenoși și reduce cazurile de infecții intestinale. Asta nu e tot. Chefirul poate promova schimbări pozitive în activitățile și expresiile genice ale anumitor microbi intestinali. Vizitați partenerii noștri, – lideri în încălțămintea la modă!
Atunci când bei chefir, organismul tău digeră mai ușor. De aceea chefirul este folosit în mod obișnuit pentru a ameliora constipația.
6. Susține sănătatea inimii
Chefirul este bun pentru intestine, dar știai că poate fi grozav și pentru inima ta? Asta pentru că chefirul are proprietatea de a ajuta la scăderea nivelului de colesterol din organism.
Colesterolul este important pentru creșterea sănătoasă a celulelor din organism, dar un nivel prea mare de colesterol poate fi un lucru periculos. Colesterolul rău poate avea ca rezultat depuneri de grăsime în vasele de sânge care exercită o presiune mare asupra inimii și îngreunează cu adevărat circulația sângelui prin artere. Toate acestea măresc riscul de boli de inimă, un risc pe care, din fericire, chefirul îl poate împiedica.
7. Poate proteja împotriva cancerului
S-ar putea să aveți încă un motiv excelent să vă ocupați de prepararea chefirului și de a-l pune în fruntea listei de băuturi preferate. Cercetările arată că chefirul poate avea proprietăți anti-carcinogene care pot preveni și suprima creșterea unei varietăți de tumori în stadiile incipiente. Un studiu efectuat pe șoareci cu tumori induse pentru a verifica eficacitatea chefirului a arătat că atât chefirul de lapte animal, cât și chefirul de lapte de soia au inhibat creșterea tumorii cu 64 până la 70%.
Multe alte studii au dezvăluit că chefirul are un potențial imens pentru prevenirea și tratarea cancerului datorită efectului său asupra sistemului imunitar, potențialului de a preveni mutațiile în celule atunci când sunt expuse la agenți cancerigeni și capacității de a induce apoptoza.
8. Promovează vindecarea rănilor
Chefirul este o băutură, dar asta nu o împiedică să aibă efecte topice asupra rănilor. Un studiu realizat cu geluri făcute din chefir și boabe de chefir pentru a trata arsurile grave infectate a arătat eficacitatea chefirului ca un excelent vindecător de răni, chiar și în comparație cu medicamentele standard. Efectele antimicrobiene și antibiotice ale chefirului pot juca un rol în menținerea rănii curate și fără infecții.
9. Poate îmbunătăți simptomele alergiei și astmului
Un studiu pentru a înțelege efectele chefirului asupra alergiilor alimentare a remarcat că este un aliment promițător pentru a preveni alergiile alimentare și pentru a reduce riscul de infecții ale stomacului.
Efectele antiinflamatorii ale chefirului sunt utile dacă sunteți predispus la alergii prin aer sau la atacuri de astm. Deși nu au fost încă efectuate suficiente studii pe oameni, studiile pe animale arată că chefirul poate reduce semnificativ generarea excesivă de mucus și inflamația în astmul cauzat de reacții alergice.
10. Poate susține pierderea în greutate
Bea chefir dacă vrei să lupți împotriva obezității și a acumulării în exces de grăsime. Un studiu realizat pentru a aduna dovezi cu privire la acțiunea chefirului împotriva depozitării grăsimilor și a profilurilor celulelor adipoase la șoareci a constatat că chefirul a redus grăsimea și depozitele în ficat și țesuturile adipoase. De asemenea, s-a constatat că chefirul acționează împotriva trigliceridelor și LDL-urilor, rezultând un profil de lipide (grăsimi) îmbunătățit.

Niciun comentariu

Nu ratați!