Lapte crud – unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți din lume – adevărul despre laptele crud

0

Dacă ți s-a spus că laptele crud este periculos, vei fi surprins să afli că ai fost indus în eroare. Adevărul despre laptele crud? O analiză extinsă a cercetărilor și afirmațiilor făcute de FDA și CDC legate de pericolul laptelui crud s-au dovedit a fi complet nejustificate.
Ce este exact „laptele crud”? Este lapte care provine de la vaci hrănite cu iarbă, este nepasteurizat și neomogenizat. Acest lucru înseamnă că laptele crud conține toate enzimele sale naturale, acizi grași, vitamine și minerale – ceea ce mulți numesc „aliment complet”.
Dar nu poate laptele crud să provoace probleme din cauza riscului de a contacta bacterii? Riscul ca acest lucru să se întâmple este foarte, foarte mic. De fapt, potrivit cercetătorului medical Dr. Ted Beals, MD, aveți de 35000 de ori mai multe șanse de a vă îmbolnăvi de alte alimente decât din cauza laptelui crud.
CDC raportează că există aproximativ 48 de milioane de boli de origine alimentară diagnosticate în fiecare an. Dintre aceste 48 de milioane de boli, doar aproximativ 42 (aproximativ 0,0005 %!) în fiecare an se datorează consumului de lapte proaspăt, neprocesat (crud).
Dr. Chris Kesser a făcut o investigație amănunțită pentru a obține adevăratul impact al riscului laptelui crud, și a constatat că riscul de a fi spitalizat din cauza unei boli bacteriene cauzate de laptele crud este de trei ori  mai mică decât riscul de a muri într-un accident de avion. De fapt, el a descoperit că aveți risc mai mare de deces prin infectarea cu stridii crude decât să vă îmbolnăviți vreodată din cauza laptelui crud!
După cum puteți vedea, cele mai multe acuzații și îngrijorări cu privire la laptele crud au fost supraevaluate și, prin urmare, beneficiile sale pentru sănătate rămân subevaluate. Beneficiile laptelui crud sunt numeroase și pot ajuta la soluționarea unui număr mare de deficiențe nutriționale pe care le întâmpină în prezent milioane de oameni.
👉 Beneficii
1.Reduce alergiile
Copiii care consuma lapte crud au un risc cu 50% mai mic de a dezvolta alergii și cu 41% de a dezvolta astm.
Un studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology a  implicat 8.000 de copii cu diferite diete și una dintre concluziile la care cercetătorii au ajuns a fost că, consumând lapte crud, copiii au avut efecte de „imunizare naturală”.
După cum este documentat pe site-ul Real Milk, multe alte studii efectuate în ultimul secol au arătat că laptele crud beneficiază și sprijină creșterea și dezvoltarea copiilor și în alte moduri, inclusiv creșterea imunității împotriva infecțiilor, creșterea sănătății dentare și sprijinirea creșterii scheletice.
S-ar putea să vă întrebați: cum poate laptele crud să reducă alergiile și nu sunt legate de rate ridicate de intoleranță sau sensibilități? Substanțe nutritive precum probiotice, vitamina D și imunoglobuline (anticorpi) găsite în laptele crud stimulează în mod natural sistemul imunitar și reduc riscul de alergii atât la copii, cât și la adulți. Enzimele găsite în laptele crud ajută digestia, dar sunt adesea reduse sau distruse în timpul pasteurizării, ceea ce poate duce la intoleranța la lactoză.
2. Ajută la îmbunătățirea sănătății pielii
Produsele lactate ar putea avea o reputație proastă atunci când vine vorba de a provoca sau agrava acneea și inflamația pielii, dar acest lucru este departe de a fi cazul laptelui crud.
După cum am văzut, beneficiile laptelui crud sunt numeroase, dar în mod surprinzător, unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii îl consumă este acela de a aduce beneficii pielii lor. Poveștile de succes ale persoanelor care consumă lapte crud pentru a îmbunătăți condiții precum psoriazisul, eczema și acneea sunt raportate pe scară largă.
Laptele crud menține sănătatea pielii din următoarele motive:
•Conține grăsimi sănătoase: Deoarece laptele crud conține cantități mari de grăsimi saturate sănătoase și grăsimi omega-3, acesta susține hidratarea pielii. De fapt, unii oameni nu consumă doar lapte crud, ci folosesc lapte crud ca hidratant local.
•Furnizează probiotice: probioticele din laptele crud pot distruge sau echilibra bacteriile rele din intestin, care pot afecta dramatic sănătatea pielii. Cercetările arată că inflamația și flora intestinală dezechilibrată contribuie la probleme ale pielii, cum ar fi acneea și eczemele.
3. Ajută la prevenirea deficiențelor de nutrienți
Potrivit USDA, aproape 300 de calorii pe zi (dintr-un total de 2.076 calorii) pot fi atribuite zaharurilor sau îndulcitorilor adăugați.
În comparație, alimentele bogate în nutrienți, cum ar fi lactatele crude, fructele și legumele, contribuie doar cu aproximativ 424 de calorii, deși ar trebui să producă o proporție mult mai mare de nutrienți.
Puteți vedea de ce sunt atât de frecvente deficiențele în nutrienți precum magneziu, potasiu, vitamina A și vitamina K.
O porție de lapte crud conține aproximativ 400 de miligrame de calciu, 50 de miligrame de magneziu și 500 de miligrame de potasiu.
Aceste minerale sunt de o importanță vitală pentru funcția celulară, hidratare, creșterea densității osoase, circulația sângelui, detoxifiere, sănătatea musculară și metabolism. Acestea sunt trei minerale în care mulți copii și adulți sunt deficienți, ceea ce este deosebit de problematic, având în vedere că majoritatea oamenilor au un aport ridicat de sodiu.
4. Poate  combate infecția cu H. pylori
Proteinele din zer și bacteriile bune din laptele fermentat ar putea ajuta la combaterea   infecției cu H. pylori. H. pylori  uneori nu provoacă simptome, dar unele persoane care îl poartă prezintă simptome digestive incomode sau chiar severe, cum ar fi vărsături sau ulcere gastrice.
5. Poate fi folosit pentru a face alimente probiotice
Probioticele sunt microorganisme care vă acoperă intestinul și susțin absorbția nutrienților. De asemenea, vă ajută să vă protejați de invadatorii străini precum E. coli și paraziți. Cea mai bună modalitate de a include probiotice în dieta ta este de a le obține în cea mai naturală stare, care include produse lactate crude, cum ar fi brânza, chefirul și iaurtul.
Iaurtul, brânzeturile și kefirul probiotic real, crud și organic au fost consumate de mii de ani. Alimentele probiotice sunt cunoscute pentru a ajuta la:
•Cancer de colon
•Diaree
•Inflamația intestinului
•Infecții intestinale
•Sindromul colonului iritabil
•Infecții cutanate
•Sistem imunitar slăbit
•Infecții urinare
•Infecție vaginală cu drojdie

6. Nu conține zahăr adăugat sau ingrediente sintetice
Laptele pasteurizat suferă de obicei un proces de omogenizare. Omogenizarea este un proces de înaltă presiune care descompune grăsimea în particule minuscule – cu toate acestea, grăsimile supuse căldurii ridicate și presiunii devin oxidate.
Multe produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi au și agenți de îngroșare adăugați pentru a compensa textura pierdută. Laptele crud nu are nevoie de agenți de îngroșare sau de stabilizatori și nu conține zahăr sau arome adăugate.
Informații nutriționale
Laptele crud este cu adevărat unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți din lume și are un profil nutrițional diferit de orice alt aliment.
Ce anume face din laptele crud un superaliment? Să aruncăm o privire la profilul său nutrițional unic și va deveni clar.
👉 Vitamine liposolubile A, D și K2
Deoarece laptele crud provine de la vaci sau capre care pasc iarbă, studiile de cercetare au arătat că acesta conține un nivel mai ridicat de vitamine liposolubile, sănătoase pentru inimă, care omoară cancerul, decât laptele care provine de la vacile din ferma fabricii.
Studiile au arătat că una dintre cele mai frecvente deficiențe la copii este lipsa de vitamine liposolubile. Aceste vitamine susțin creierul și sistemul nervos și sunt cruciale pentru dezvoltare, concentrare și funcționarea creierului. Vitaminele liposolubile susțin, de asemenea, densitatea osoasă și ajută la echilibrarea naturală a hormonilor; cu toate acestea, acestea sunt semnificativ scăzute după pasteurizare.
👉 Acizi grași cu lanț scurt, CLA și Omega-3
Pe lângă faptul că este bogat în acizi grași antiinflamatori  omega-3, laptele crud de la animalele hrănite cu iarbă este o sursă bogată de butirat, un acid gras cu lanț scurt, cunoscut pe scară largă pentru a controla problemele de sănătate legate de inflamație, metabolismul lent și rezistența la stres.
În plus, laptele crud este ambalat cu acid linoleic conjugat (CLA), care, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer, a fost legat de prevenirea cancerului, de niveluri mai sănătoase de colesterol și poate chiar ajuta la reducerea grăsimii corporale.
👉 Minerale și electroliți esențiali: calciu, magneziu și potasiu
Laptele crud este una dintre cele mai mari surse de minerale și electroliți, de care mulți oameni duc lipsa. Din păcate, un procent semnificativ din aceste minerale se pierde în timpul pasteurizării cu căldură ridicată.
👉 Proteine din zer și imunoglobuline
Proteina din zer este fantastică pentru oricine dorește să ardă grăsimi și să construiască masa musculară. Zerul are un conținut ridicat de enzime și proteine (aminoacizi), iar cel mai bun mod de a obține aceste stimulente de imunitate este în formele lor naturale: alfa-lactalbumină, beta-lactoglobulină, ser albumină și imunoglobulină.
👉 Probiotice: Kefir, brânză și iaurt
Probioticele se găsesc doar în cantități mici în laptele crud, dar atunci când fermentați laptele crud pentru a produce alimente precum kefir, iaurt sau brânză, bacteriile bune cresc dramatic. De fapt, nu există alte alimente în lume la fel de bogate în probiotice ca produsele lactate cultivate.
Și acestea sunt doar vârful aisbergului când vine vorba de beneficiile laptelui crud. Un lucru care trebuie clarificat aici este că laptele crud nu vine doar de la vaci. Cercetătorii au efectuat studii comparative cu privire la proprietățile laptelui de capră comparativ cu cele ale laptelui de vacă și au găsit motive să creadă că laptele de capră poate ajuta la prevenirea bolilor, cum ar fi anemia și demineralizarea osoasă, uneori mai bine decât laptele de vacă.
Laptele de capră a fost asociat cu beneficii speciale pentru utilizarea digestivă și metabolică a mineralelor, cum ar fi fierul, calciul, fosforul și magneziul.
❗️Riscuri și efecte secundare
Deși milioane de oameni pot atesta că laptele crud este sigur de consumat, delicios și benefic din multe puncte de vedere, există întotdeauna riscuri de care să fim conștienți. Potrivit CDC, cazurile anterioare de boli de origine alimentară asociate cu consumul de lapte crud s-au datorat bacteriilor (cum ar fi Brucella , Listeria , Mycobacterium bovis), salmonella, Escherichia coli (E. coli) producătoare de toxine shiga și anumitor paraziți sau viruși. Riscul este cel mai mare la sugari și copii mici, vârstnici, gravide și la persoanele cu sistem imunitar slăbit din cauza altor probleme medicale.
Rețineți că conținutul nutrițional / mineral al laptelui variază în funcție de condițiile în care a fost produs, de calitatea solului, de locația geografică, de speciile de vacă, de sănătatea animalului, de cât de proaspăt este și de multe altele. Cumpărați produse lactate crude de la un distribuitor de renume sau de la o cunoștință de încredere, citiți recenziile clienților, cereți recomandări pieței fermierilor locali, depozitați produsele în frigider și consumați într-o perioadă scurtă de timp pentru cele mai sigure și cele mai bune rezultate.

Niciun comentariu

Nu ratați!