Păstura este unul din cele mai valoroase produse ale stupului. Aceasta este produsă din granulele fermentate de polen pe care albinele le amestecă ulterior cu saliva și nectarul floral din celulele stupului.
Acesta conține circa 300 de substanțe nutritive, precum aminoacizi, acizi grași, minerale, vitamine, acizi organici și polifenoli.
Oamenii de știință consideră păstura un produs funcțional, datorită moleculelor bioactive cu efecte preventive și curative.
Acest produs apicol a demonstrat activități antioxidante puternice, antifungice, antibacteriene și antitumorale.
Studiile realizate in vivo au arătat că păstura este benefică în hiperglicemie, hiperlipidemie, inflamații și stres oxidativ.
Are efect revigorant și reparator pentru organism. Păstura este un fortifiant general al corpului, însă ajută în mod deosebit la refacerea și stimularea canalelor nervoase.
Are un rol dezinfectant asupra celulei hepatice, fiind considerat un leac excepțional pentru vindecarea ficatului.
Un studiu a arătat că păstura protejează ficatul steatozic, prevenind progresia acestuia spre fibroză. Aceste efecte se datorează proprietăților antioxidante, antiinflamatoare și antifibrotice ale păsturii.
Cum se face laptele de păstură – rețetă
Ingrediente
• 300 g de păstură
• 1 ½ litri de apă călduță
Mod de preparare
Fagurii cu păstură se lasă peste noapte în congelator. Se scot a doua zi și se sfărâmă cu mâinile sau se dau prin răzătoare.
Se pun într-un bol. Se toarnă apa și se frământă bine, circa un sfert de oră. Se trece apoi compoziția printr-un tifon des și se strecoară. Lichidul rezultat este laptele de păstură. Acesta se păstrează într-o sticlă din sticlă.
Laptele de păstură se bea de 3 ori pe zi, în doze mici. Cura se urmează pe o perioadă de 30 de zile.
Laptele se poate consuma ca atare, sau se transformă într-un sirop cu efect vitaminizant. Se pun 1,4 kg de miere și se omogenizează. În această formă, băutura se va consuma cu măsură.
Laptele de păstură nu trebuie administrat în mod excesiv, deoarece poate supraîncărca organismul.
Niciun comentariu