8 cele mai bune “laxative” – scapă de constipație cu ajutorul remediilor naturiste

0

Ce ajută la ameliorarea rapidă a constipației? Deși o serie de medicamente fără prescripție medicală sunt disponibile pentru a trata rapid această afecțiune, nu toate sunt considerate sigure. În schimb, există și laxative naturale care pot funcționa la fel de bine pentru unii oameni.
Anumite alimente, băuturi și ierburi, au fost folosite pentru a atenua constipația de peste 2.000 de ani.
Oamenii au știut întotdeauna că mișcările intestinale sunt necesare pentru o sănătate bună, dar în societatea de astăzi cu ritm rapid, o dietă proastă, stresul sau călătoriile frecvente vă pot împiedica să aveți o digestie bună.
👉 De ce să optezi pentru laxativele naturale?
Astăzi, există zeci de laxative diferite disponibile pe piață pentru a-i ajuta pe cei care suferă frecvent de constipație – totul, de la ceaiuri din plante și tincturi de detoxifiere, la pastile și clisme. Din punct de vedere tehnic, există mai multe tipuri de laxative care funcționează în diverse moduri, printre care: agenți stimulatori; produse saline și osmotice; agenţi de încărcare; și agenți tensioactivi.
Cu toate acestea, laxativele naturale își vor face adesea treaba, fără multe dintre efectele secundare neplăcute pe care le pot provoca laxativele fără prescripție medicală.
Este important să ne dăm seama că, în timp ce laxativele fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă ar putea ajuta la rezolvarea simptomelor de constipație pe termen scurt, acestea nu rezolvă problemele digestive subiacente. De fapt, pot agrava problema și mai mult. Acestea pot provoca efecte secundare nedorite și periculoase și chiar pot crea dependență, deoarece organismul începe să se bazeze pe ele în timp pentru a funcționa corect.
Corpurile noastre au o abilitate naturală uimitoare de a curăța și de a se detoxifica pe cont propriu – trebuie doar să furnizăm nutrienții și fluidele hidratante corecte.
Constipația pe termen scurt sau cronică poate apărea din mai multe motive diferite, inclusiv:
– consumând o dietă lipsită atât de fibre insolubile, cât și de fibre solubile
– deshidratare
– stres
– lipsa de somn
👉 Cele mai bune laxative naturale
Majoritatea alimentelor care promovează mișcările intestinale regulate nu funcționează imediat, ci mai degrabă vă ajută să vă mențineți „regulat” pe termen lung. Iată care sunt cele mai bune laxative naturale:
1. Fibre
În timp ce creșterea aportului de alimente bogate în fibre s-ar putea să nu rezolve toate cazurile de constipație, este cu siguranță unul dintre primii pași care trebuie urmați.
Obțineți între 25-40 de grame de fibre pe zi.
Bărbații adulți/persoanele mai în vârsta au nevoie de o cantitate mai mare decât femeile și copiii.
Fructele și legumele bogate în fibre includ:
– Avocado
– Pere
– Fructe de pădure
– Smochine
– Mazăre
– Bame
– Varză
2. Apa
Beneficiile apei potabile sunt uriașe, dar adesea trecute cu vederea. Rinichii și ficatul dumneavoastră au nevoie de apă pentru a vă curăța sângele, pentru a produce urină și da, pentru a vă ajuta corpul să scape de deșeuri.
Când bei apă suficientă, este mai puțin probabil să faci constipație și diaree, care pot fi agravate în unele cazuri de deshidratare.
3. Alimente probiotice

Probioticele sunt „bacterii bune” din intestin care sunt capabile să echilibreze diferite tipuri de „bacterii rele”. Acestea ajută la crearea unui mediu sănătos în microflora intestinală și vă pot ajuta să vă feriți de probleme digestive, inclusiv de constipație sau diaree.
Alimentele probiotice includ chefir, varză murată, kimchi și iaurt probiotic.
Doar asigurați-vă că atunci când cumpărați produse lactate, alegeți întotdeauna produsele din lapte de capră, chefirul organic, produsele lactate crude sau lactatele care nu conțin cazeină A1. Este posibil ca lactatele pasteurizate/omogenizate de calitate scăzută sau prea multe lactate în general (mai ales dacă cineva are simptome de intoleranță la lactoză), să provoace inflamații și să contribuie la disfuncția digestivă.
4. Gel de Aloe Vera
Aloe vera este unul dintre cele mai vechi și bine cercetate laxative naturale care există.
Aloe este o plantă plină de enzime, vitamine, minerale și electroliți care ajută la înmuierea scaunelor și la vindecarea intestinului. De exemplu, antrachinonele sunt compuși prezenți în aloe care acționează ca un laxativ prin creșterea conținutului de apă intestinală și stimulează secreția de mucus.
Aloe vera are componente antiinflamatoare care reduc umflarea și îmbunătățesc funcția organelor digestive, facilitând trecerea mișcărilor intestinale. Alte beneficii ale plantei includ capacitatea sa de a ajuta la normalizarea echilibrului acid/alcalin și a pH-ului, diminuează formarea drojdiei și încurajează creșterea bacteriilor digestive bune.
Pentru constipație, luați 100-200 de miligrame de aloe vera pe zi.
5. Semințe de chia
Unul dintre  beneficiile semințelor de chia este capacitatea sa de a absorbi apa în tractul gastrointestinal și, prin urmare, funcționează ca un laxativ natural.
Consumați 1-3 lingurițe pe zi. Pentru a obține cei mai mulți nutrienți din alimente și pentru a maximiza potențialele beneficii ale semințelor de chia, încercați să le înmuiați înainte de a le adăuga la o rețetă sau un smoothie. Puneți-le într-un raport de 1:10 de chia și apă și lăsați-le să stea între 30 de minute și două ore.
6. Semințele de in
Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre, care adaugă volum scaunului și îl ajută să treacă prin intestine. Acestea oferă aproximativ 3 grame de fibre per lingură. Ca un bonus suplimentar, semințele de in funcționează pentru a trata atât constipația, cât și diareea, conform studiilor de cercetare.
Sunt practic fără gust, iar unul dintre  beneficiile semințelor de in este că sunt ușor de utilizat în rețetele pe care le faceți deja, cum ar fi ovăz, produse de copt și smoothie-uri.
Pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate, experții recomandă de obicei semințe de in măcinate în loc de semințe de in întregi.
Amintiți-vă că ori de câte ori mâncați multe fibre, trebuie să vă asigurați că beți și multă apă, deoarece o cantitate mare de fibre fără suficiente lichide hidratante poate duce la și mai multe probleme digestive!
7. Ceai Senna
Frunzele, fructele și păstăile de Senna au fost folosite de secole sub formă de ceai ca purgativ sau laxativ natural. Ceaiul de Senna este aprobat de FDA ca laxativ fără prescripție medicală.
Cum poate ajuta? În studii controlate, s-a demonstrat că Senna înmoaie scaunele în timp ce crește frecvența și greutatea scaunelor.
Cele mai frecvente efecte secundare potențiale sunt tulburările gastro-intestinale, dar acestea pot fi adesea evitate dacă nu luați mai mult decât o doză recomandată și nu folosiți niciun produs Senna mai mult de o săptămână.
8. Suc de prune
Sucul de prune a fost considerat de mult timp un remediu eficient împotriva constipației, în special la populația în vârstă. Clinica Cleveland recomandă consumul zilnic de suc de prune, ca parte a unei diete de prevenire a constipației.
Cel puțin un motiv pentru această îmbunătățire implică fibrele din sucul de prune. Această fibră insolubilă alimentează bacteriile sănătoase din sistemul tău digestiv, responsabile de sănătatea digestivă.

Niciun comentariu

Nu ratați!