10 beneficii importante ale pătrunjelului pentru organism

0

Pătrunjelul ( Petroselinum crispum ) este o plantă medicinală și culinară originară din Marea Mediterană. Frunzele, tulpinile și semințele plantei sunt folosite în multe rețete.
Pătrunjelul este bogat în nutrienți și antioxidanți. În mod anecdotic, se știe că ajută la reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului și a alergiilor. Este folosit la fabricarea săpunurilor, cremelor, parfumurilor. Pătrunjelul este bun pentru piele datorită activităților sale antimicrobiene și antiinflamatorii.
👉 Care este profilul nutrițional al pătrunjelului
30 g de pătrunjel proaspăt tocat oferă:
– 11 calorii
– 2 grame de carbohidrați
– 1 gram de proteine
– 1 gram de grăsimi
– 1 gram de fibre.
– Este o sursă bogată de vitamina A (8424 UI)
– vitamina C (133 mg)
– vitamina K (1640 µg)
– acid folic (152 µg)
– potasiu (554 mg)
Pătrunjelul conține, de asemenea, flavonoide, carotenoide și vitamina C care au proprietăți antioxidante.
👉 Care sunt beneficiile pentru sănătate ale pătrunjelului?
1. Nivelul zahărului din sânge
Pătrunjelul și uleiul său esențial sunt bogate într-un antioxidant numit miristicină. Myristicin poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, poate reduce rezistența la insulină și inflamația. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege aceste efecte.
2. Sănătatea rinichilor
Pătrunjelul este un diuretic natural. Poate ajuta la eliminarea toxinelor și germenilor din organism. Șobolanii hrăniți cu extract de semințe de pătrunjel au prezentat mai multă urină decât atunci când au băut doar apă.
Studiile pe animale sugerează în plus că pătrunjelul are efecte nefroprotectoare asupra șobolanilor cu probleme renale ( 5 ).
3. Efecte anti-cancer
Pătrunjelul este bogat în flavonoide despre care se știe că au proprietăți anticancerigene. Flavonoidele inhibă creșterea celulelor și reduc stresul oxidativ.
Cercetările pe animale au descoperit că apigenina, un flavonoid găsit în semințele de pătrunjel, ar putea ajuta la uciderea celulelor canceroase și la scăderea dimensiunii tumorilor.
Studiile asupra liniilor de celule canceroase au descoperit că apigenina prezintă proprietăți antiproliferare, antiinflamatoare și anti-metastaze în cancerul colorectal. S-a descoperit că apigenina are efecte anti-cancerigene asupra cancerului de sân.
Un alt flavonoid anticancerigen găsit în pătrunjel este luteolina. Cercetările au arătat că luteolina poate avea efecte preventive asupra cancerului colorectal.
Pătrunjelul conține și carnosol, un alt compus cu rezultate promițătoare în tratarea cancerelor de sân, piele, colon și prostată.
4. Sănătatea inimii
Pătrunjelul a fost folosit în medicina populară pentru a ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale. Conținutul bogat de flavonoide din pătrunjel ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Pătrunjelul este o sursă bună de acid folic. Aportul de folați este asociat cu o sănătate bună a inimii. Nivelurile scăzute de acid folic pot fi dăunătoare pentru inimă. Prin urmare, includerea pătrunjelul în dieta cuiva poate fi de ajutor în acest sens.
5. Sănătatea oaselor
Pătrunjelul este o sursă bună de vitamina K. Vitamina ajută la formarea celulelor osoase numite osteocite. S-a descoperit că pătrunjelul inhibă resorbția osoasă (un proces în care oasele sunt absorbite și descompuse de către organism) la șobolani.

6. Digestie
În mod tradițional, pătrunjelul este folosit pentru a ajuta la tratarea tulburărilor digestive și gastrointestinale. Conținutul de fibre din pătrunjel ajută digestia. Ajută la mișcarea alimentelor în tractul digestiv și, de asemenea, acționează ca un furaj prebiotic pentru bacteriile bune din intestin.
S-a descoperit că extractele de pătrunjel au un efect anti-ulcer în studiile la șoareci. Acest lucru a fost realizat prin inhibarea secreției în exces a sucului gastric.
7. Imunitate
Pătrunjelul conține mulți antioxidanți și compuși antiinflamatori, inclusiv flavonoide. Apigenina luptă împotriva inflamației din organism.
Pătrunjelul conține și vitamina C. Nutrientul este un antioxidant puternic care întărește sistemul imunitar. Pătrunjelul conține flavonoli, cum ar fi kaempferol și quercetina, care luptă cu stresul oxidativ și deteriorarea celulară.
8. Sănătatea ficatului
Pătrunjelul ar putea regla colesterolul și poate avea un efect protector asupra ficatului șobolanilor. Alte studii au descoperit că pătrunjelul poate ajuta la regenerarea celulelor hepatice și poate regla enzimele din ficat la șoarecii cu diabet.
9. Proprietăți antibacteriene
Pătrunjelul a fost folosit în mod tradițional pentru capacitatea sa de a lupta împotriva germenilor. Într-un studiu, pătrunjelul a arătat activitate antimicrobiană în brânza Kareish.
Uleiul esențial din pătrunjel a prezentat atât activitate antibacteriană, cât și antifungică. Ar putea inhiba creșterea bacteriilor precum Staphylococcus aureus și Listeria monocytogenes. De asemenea, ar putea proteja împotriva ciupercilor Penicillium ochrochloron și Trichoderma viride.
10. Protecția ochilor
Pătrunjelul conține vitamina A, un nutrient care ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor. Pătrunjelul conține caroteni, cum ar fi luteina și zeaxantina, care ajută la protejarea ochilor. Acești antioxidanți pigmentați ajută la menținerea sănătoasă a ochilor prin prevenirea daunelor oxidative. Acestea reduc riscul degenerescenței maculare și cataractei.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.