Cum să adaugi broccoli în dieta ta
Broccoli are un gust care este adesea descris ca fiind ierbos, pământesc și ușor amar. Nu este la fel de amar ca multe legume cu frunze verzi închise, dar nici dulce ca multe legume roșii și portocalii.
Dacă preferați un gust mai blând, mai dulce, broccolini este o alegere bună. Dacă vrei ceva mai acru și cu gust mai ascuțit, broccoli rabe este cea mai bună opțiune.
👉 Cum se selectează și se stochează:
Deși puteți căuta oricând broccoli crud în piețe și în magazinele alimentare, broccoli congelat, organic, este o opțiune bună și vă poate economisi niște bani.
Când selectați această legumă, căutați muguri care sunt de culoare verde închis, strânși și compacți. Mugurii gălbui sau maronii și moi înseamnă că au fost recoltate de mult timp și nu mai oferă aceiași cantitate de nutrienți.
Ca să vă bucurați de conținutul ridicat de nutrienți, consumați broccoli proaspăt, ideal în două-trei zile după ce a fost cules. Asta pentru că fitonutrienții găsiți în broccoli se pierd parțial în timpul depozitării după recoltare.
Pentru a păstra broccoli proaspăt, păstrați-l la frigider învelit lejer în prosoape de hârtie umede sau scufundați porțiunile de tulpină într-un castron umplut cu apă cu gheață. Nu-l depozitați într-un recipient sigilat sau într-o pungă de plastic, deoarece necesită circulație a aerului.
De asemenea, puteți îngheța broccoli tocat timp de câteva luni.
👉 Cum se folosește și se gătește:
✔️ Care parte din broccoli este cea mai sănătoasă de mâncat?
Capul de broccoli sau buchețele asemănătoare copacului sunt părțile cele mai populare, dar întreaga tulpină este comestibilă și plină de nutrienți. Mulți experți în sănătate recomandă consumul tulpinilor, deoarece acestea pot fi considerate un aliment bogat în fibre, dar și frunzele atașate de tulpini, care dețin un nivel ridicat de nutrienți.
✔️ Cât de mult broccoli ar trebui să mănânci pe zi?
O porție tipică este de aproximativ una până la două căni pe zi de broccoli gătit. Mai mult decât atât, poate provoca gaze și stomac deranjat la unele persoane.
✔️ Este mai bine să mănânci broccoli crud sau gătit?
Această legumă este perfect comestibilă crudă sau gătită, deși consumul de broccoli crud are potențialul de a provoca dureri de stomac și gaze mai mult decât atunci când este gătit.
✔️ Cum ar trebui să gătești broccoli?
Spălați această legumă chiar înainte de a o găti sau de a o servi. Tăiați partea tare a tulpinii.
Poate fi făcut la abur, sotat, prăjit, piure și multe altele. Gătitul la căldură mare îl poate face să-și piardă o parte din nutrienții delicati. Încercați să rămâneți la o temperatură scăzută de gătit și timp de gătire mai scurt.
👉 Iată sfaturi pentru a o face mai moale și mai aromată:
– Puneți-l cu puțin ulei de măsline pe aragaz pentru mai puțin de 10 minute.
– Opăriți-l rapid în apă clocotită timp de câteva minute.
– Se coace aproximativ 20 de minute la cuptor la 180 de grade Celsius.
– De asemenea, puteți aburi rapid broccoli în câteva minute, adăugându-l într-o oală mare acoperită cu câteva linguri de apă și lăsându-l timp de 4 până la 5 minute sau până când se înmoaie. Aceasta este o modalitate excelentă de a păstra un nivel ridicat de nutrienți.
👉 Rețete:
Cum poți folosi broccoli în rețete sănătoase? Profită de tot ce are de oferit nutriția cu broccoli:
– se servește broccoli prăjit cu puțină lămâie și usturoi împreună cu pește sau carne
– adăugarea la paste sau mâncăruri din cereale integrale
– amestecându-l cu pesto și alte sosuri
– salată cu broccoli crud sau gătit
Broccoli se potrivește bine cu o mulțime de arome și tipuri diferite de bucătării și poate fi consumat la micul dejun, prânzul sau cina. Aromele care se potrivesc bine cu acesta includ ulei de măsline, usturoi, roșii, ceapă, lămâie, pătrunjel, ghimbir, curry și alte condimente.
De asemenea, este benefic să mănânci broccoli cu un fel de grăsime sănătoasă, cum ar fi uleiul de măsline, ouă sau uleiul de cocos, deoarece anumite vitamine sunt solubile în grăsimi, ceea ce înseamnă că sunt digerate și absorbite sau transportate în organism numai cu grăsimi. Acestea includ vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K.
Niciun comentariu