Dovlecelul reprezintă o sursă bună de vitamina C, un antioxidant hidrosolubil, acesta se dizolvă în fluidele corporale și protejează celulele de radicalii liberi.
Luteina și zeaxantina susțin vederea prin filtrarea razelor de lumină ce pătrund în ochi, asigurându-se de faptul că nu pot leza țesuturile oculare.
Manganul este un mineral important care protejează țesuturile de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi, stimulând dezvoltarea țesutului osos sănătos, dar și o mulțime de funcții fiziologice. În plus, ajută corpul să metabolizeze proteinele și carbohidrații, și participă la producerea hormonilor sexuali.
Crește nivelurile de superoxid dismutaza, enzimă responsabilă de protejarea mitocondriilor împotriva stresului oxidativ.
Nu în ultimul rând, manganul este esențial pentru producerea de prolină, aminoacid care permite formarea colagenului, conferind astfel sănătate pielii și vindecare rapidă a rănilor.
O ceașcă de dovlecel cuburi conține 0,22 mg de mangan, adică 12% și 10% din doza zilnică recomandată pentru femei și, respectiv, bărbați.
Magneziul joacă un rol central în contracția musculară, susține funcționarea actinei și miozinei, proteine care se găsesc din abundență în fibrele musculare. Reprezintă, de asemenea, și o componentă a mineralului osos, aportul regulat ajutând la menținerea sănătății oaselor.
Consumul dovleceilor cruzi sau copți sporește și aportul de fibre alimentare. Corpul nu poate descompune fibrele ca sursă de energie, prin urmare moleculele lor trec prin tractul digestiv nedigerate. Fibrele înmoaie scaunele pentru a preveni constipația și adaugă volum mâncării conferindu-vă astfel o senzație de sațietate după masă.
Dovlecelul crud sau copt este benefic pentru sănătate și datorită folatului sau vitamina B9. Folatul ajută organismul prin creșterea celulelor și ajută la menținerea țesuturilor.
Datorită fibrelor din dovlecel, colesterolul scade. În plus, nivelurile ridicate de vitamina C și A previn colesterolul să oxideze vasele de sânge, împiedicând dezvoltarea aterosclerozei.
Deoarece fibrele alimentare susțin tranzitul intestinal optim, nivelurile ridicate ale acestora din dovlecei ajută, de asemenea, la prevenirea instalării toxinelor în colon. Mai mult decât atât, vitaminele C și A, precum și folatul din dovlecel acționează ca antioxidanți puternici care combat stresul oxidativ ce poate să conducă la multe forme de cancer.
Studiile demonstrează că fitonutrienții conținuți de dovlecel ajută la reducerea simptomelor hipertrofiei benigne de prostată, o afecțiune în care prostata se mărește și conduce la complicații privind urinarea și funcțiile sexuale la bărbați.
Vitaminele C și A nu servesc doar ca antioxidanți puternici, ci și ca agenți eficienți antiinflamatori. Împreună cu cuprul din dovlecel, aceste vitamine descurajează dezvoltarea multor afecțiuni hiper-inflamatorii, inclusiv astm, osteoartrită și artrită reumatoidă.
Prezența acizilor omega 3, a carotenoidelor anti-inflamatorii, beta-caroten și a polizaharidelor antiinflamatorii, transformă această legumă într-o alegere naturală pentru inflamații.
Mai multe studii de laborator pe animale au indicat potențialul său în acest sens, în special pentru sistemul cardiovascular și cel digestiv (ulcer gastric și ulcer duodenal).
O ceașcă de dovlecel conține peste 10% din doza zilnică recomandată de magneziu, un mineral demonstrat a reduce riscul de atac de cord sau atac vascular cerebral.
Dovlecelul conține și folat, o vitamină necesară descompunerii aminoacidului periculos, care la niveluri ridicate poate contribui la apariția acestor probleme cardiace. Și manganul alături de vitamina C din compoziție mențin sănătatea inimii, prevenind boala cardiacă, diabetul și ateroscleroza.
Prezența complexului de vitamine B din abundență transformă această plantă într-o alegere bună pentru diabetici. Dovlecelul s-a demonstrat eficace în special în diabetul de tip 2, deoarece complexul de vitamina B, în prezența zincului și a magneziului, ajută la descompunerea zaharurilor din corp.
Dovlecelul conține și fibre și pectină, esențiale în reglarea glicemiei.
Conținutul de vitamina A îl transformă într-un aliment benefic ochilor. Conferă o protecție antioxidantă bună pentru ochi, susținând dezvoltarea celulelor din ochi, prin urmare îmbunătățind vederea. Poate fi aplicat și extern pentru a îndepărta pungile din jurul ochilor cauzate de retenția excesivă de apă; conținutul mare de apă din dovlecel ajută la ameliorarea inflamației din jurul ochilor.
Dovlecelul este o sursă bogată de acizi grași omega 3 și carotenoide antiinflamatorii, care contracarează efectele acidului uric în exces din corp. Boala afectează în special genunchii și picioarele, conducând la dificultăți de mers. Tratamentul poate fi dificil deoarece implică o alimentație strictă ce include multe fructe și legume și deloc carne roșie și alimente grase. Dovlecelul este util și datorită proprietății alcaline împotriva acidului uric din încheieturi și ameliorării simptomelor de gută. Inițial veți simți mai multă durere înainte ca aceasta să scadă din intensitate și să dispară complet.
Datorită efectului asupra colesterolului, menționat mai sus, puteți scădea în greutate mult mai ușor și mai sănătos. Trebuie să rețineți că datorită conținutului de 95% apă din pulpă, coaja sa reprezintă o sursă mai concentrată de nutrienți (fără coajă are mai putină vitamina C, potasiu, mai puține fibre și vitamina K).
Studiile au demonstrat faptul că antioxidanții conținuți în dovlecei își păstrează proprietățile și prin congelare.
În cazul în care doriți să consumați dovlecei cruzi, pot conduce la balonări și disconfort abdominal, chiar diaree și crampe, prin urmare este indicat să începeți cu cantități mici.
Niciun comentariu