Cultivati inca din secolul al XVII-lea, morcovii mov se mandresc cu o larga varietate de beneficii pentru sanatate

0

Morcovii mov sunt cel mai des intalniti in China si India. Acestia au fost cultivati de peste 1000 de ani in regiunea Afganistanului, raspandindu-se ulterior si in alte zone ale lumii. Inainte de secolul al XVII-lea, aproape toti morcovii cultivati erau violet.
Exista tari in care in magazinele alimentare poti gasi morcovi in aproape toate culorile curcubeului, de la galben, rosu, violet, alb si pana la negru.
Morcovii mov nu sunt o simpla noutate pe piata. Culoarea lor unica reflecta componentele lor fito-chimice benefice pentru sanatate.
Acest tip de morcovi contine o sursa bogata de fibre, vitamina A, B6, C, si K potasiu, mangan, fier, dar si antioxidanti precum luteina si beta-caroten.
Soiul morcovilor mov nu contine doar vitamina A si beta-carotenul pe care le contin morcovii obisnuiti, sunt bogati si in antociani, compusi antioxidanti care dau culoarea distinctiva. Studiile au aratat ca acesti pigmenti albastri si violet pot imbunatati memoria, spori acuitatea vizuala, protejeaza impotriva atacurilor de inima, actioneaza ca anti-inflamatoar si chiar sustine controlul greutatii.
Anti-cancerigeni
Acesti morcovi contin minerale si antioxidanti care previn raspandirea celulelor canceroase. Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Alimentatie si Bromatologie din cadrul Universitatii din Maryland, consumul regulat de morcovi violeti impiedica dezvoltarea celulelor maligne la nivelul colonului.
Pierdere in greutate
Morcovii mov sunt apreciati in dietele de slabire. Aceasta leguma cu un continut scazut de calorii si grasimi reprezinta o modalitate ideala de a scadea in greutate. In plus, digestia acestor fibre ajuta la accelerarea metabolismului.
Digestie
Majoritatea fibrelor din acesti morcovi sunt solubile. Fibrele solubile absorb apa din tractul digestiv, formand o substanta gelatinoasa, iar cand trece prin intestine, aceasta substanta elimina toxinele, iar cand ajunge in sange, scade nivelul de colesterol. Pe langa faptul ca scade nivelul de zahar din sange, ajuta si la o absorbtie mai buna a nutrientilor, datorita continutului de fibre.

Inima
Morcovii violeti activeaza o serie de proteine care vindeca peretii deteriorati ai vaselor de sange, fapt ce imbunatateste sanatatea cardiovasculara. Fibrele pot ajuta la scaderea nivelului total de colesterol, ceea ce va reduce riscul de ateroscleroza, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. Vitamina C este, de asemenea, critica pentru rezistenta arterelor si peretii vaselor de sange.
Anti-inflamator
Cercetarile au aratat ca antocianii, care se gasesc in concentratii ridicate in morcovii mov, pot ajuta la ameliorarea multor afectiuni, inclusiv artrita, guta, dureri de cap si chiar hemoroizi.
Vedere
Desi acesti morcovi contin mai putin beta-caroten decat soiurile portocalii si galbene, acestia ofera o cantitate semnificativa de luteina si zeaxantina, toate acestea putand contribui la imbunatatirea vederii. Acesti antioxidanti vor reduce stresul oxidativ in retina, prevenind degerarea maculara si scazand riscul de cataracta.
Sursa: https://www.organicfacts.net/purple-carrot.html

Niciun comentariu

Nu ratați!