Orezul este foarte sănătos – vezi ce beneficii îți poate aduce

0

Toată lumea știe că orezul este un aliment extrem de benefic pentru sănătatea noastră, acesta nu conține grăsimi nocive, sare sau colesterol. Lipsa acestora ajută la reducerea obezității și dă o stare generală de bine organismului nostru. Orezul reprezintă felul principal de mâncare în multe țări și este una dintre cele mai importante cereale, care hrănește mai mult de jumătate din populația lumii.
Este bogat în vitamine, niacină, vitamina D, calciu, fibre, fier, tiamină și riboflavină. Grație fibrelor, orezul promovează senzația de sațietate. Cu alte cuvinte, mănânci mai puțin dar te saturi, și este bine știut faptul că fibrele ajută tractul digestiv. Consumat regulat, în oricare moment al zilei, acesta ajută la formarea conexiunilor neuronale, fiind un adjuvant al activității creierului. Mai mult decât atât, bogat în minerale, vitamine și ale componente organice, fiecare porție de orez este practic o porție de energie!
Orezul fiert simplu este un leac popular universal pentru diaree, la fel ca și apa în care a fiert. Orezul fiert, amestecat cu mere pasate, este recomandat de medicii europeni ca ajutor pentru scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, apa de orez din soiul brun poate fi consumată de doua ori pe zi, la micul dejun și la prânz, de persoanele care suferă de enterocolită cronică. Cercetările efectuate de un grup de specialiști irlandezi au demonstrat ca un consum moderat de orez la mesele principale contribuie la detoxifierea ficatului, care absoarbe toxinele. Preparat cu legume și verdețuri sau sub formă de garnitură, orezul este un aliment benefic pentru persoanele anemice, lipsite de energie. Fosforul conținut în bobul de orez are un efect benefic asupra sistemului nervos central. Nutriționiștii recomandă consumul primei porții de orez (de preferință brun) la micul dejun, motivând că acesta conține substanțe care stimulează activitatea creierului. Benefic la orice vârstă, orezul are proprietăți benefice pentru problemele specifice fiecărei vârste. Spre exemplu, consumul regulat de orez ii ajută pe adolescenți să asimileze mai ușor vitamina B6, care are un rol important în metabolismul aminoacizilor. În cazul persoanelor care se confruntă cu criza de la 40 de ani, orezul este eficient în tratarea disfuncțiilor sexuale, favorizând fluxul sanguin către zona genitală. Iar după vârsta de 60 de ani, orezul protejează inima și creierul, crescând speranța de viață. Acum sunt indicate în special „ceaiurile” de orez cu mere și cu lămâie. Orezul conține vitamina B9 (acid folic), esențială în producerea globulelor roșii.

Orezul conține aminoacizi, care sunt importanți pentru sănătatea organismului uman. Este un aliment ideal pentru conturarea și tonifierea tuturor mușchilor corpului. Orezul nu conține sare, așa că devine unul dintre cele mai bune alimente de consum atunci când vorbim despre scăderea presiunii sanguine. Studiile de specialitate arată că excesul de sare este asociat cu apariția anumitor boli ale inimii, așa că orezul are mai degrabă un rol de reglare a presiunii sângelui. Orezul este un ajutor digestiv natural și anti-inflamator. Acesta este de ajutor pentru problemele gastrointestinale, iar conținutul său proteic este important pentru o stare bună a sănătății corpului uman. Mai mult decât atât, bogat în mangan, acesta ajută la stimularea sistemului imunitar, fiind un aliment de excepție.
Orezul integral nu este la fel de mult procesat, prin urmare, are conținutul nutrițional ridicat, orezul alb, în schimb, este procesat iar tărâțele care rămân în urma procesării sunt înlăturate și, prin urmare, are mai putină valoare nutritivă. Nu conține sodiu și nici grăsimi nocive pentru organism. Consumat alături de fructe, legume sau semințe constituie un aliment de bază în orice dietă echilibrată. Și pentru că nu conține sodiu, poate fi consumat cu succes de către acele persoane care suferă de hipertensiune. Orezul este un aliment minune în prevenirea cancerului. Orezul integral, așa cum este orezul brun, este bogat în fibre insolubile, care îi oferă organismului protecție împotriva multor tipuri de cancer. Mulți oameni de știință sunt de părere că fibrele insolubile sunt vitale în protecția organismului de celulele canceroase. Persoanele care suferă de diabet ar trebui să opteze pentru orez brun, și asta pentru că are indexul glicemic mic. Doar câteva cești cu orez brun îți asigură 100% din doza zilnică de mangan, care ajută în producerea de energie din carbohidrați și proteine. Orezul brun este extrem de benefic pentru buna funcționare a aparatului reproducător și în producerea de hormoni sexuali. Ca și diuretic natural, orezul reduce simptomele sindromului premenstrual.

orezbeneficii orez

Niciun comentariu

Nu ratați!