Pasta de dinți naturală (rețetă) – spune nu ingredientelor chimice din pasta de dinți

0

Această rețetă de pastă de dinți este ușor de pregătit și la prețuri accesibile, folosind ingrediente obișnuite din bucătărie, cum ar fi uleiul de cocos și bicarbonatul de sodiu.
👉 Ingrediente comune din pastele de dinți:
1. Glicerină: conferă pastei de dinți o textură cremoasă și acoperă dinții pentru „protecție”, dar, în același timp, oprește și remineralizarea.
2. Fluorură de sodiu: un produs secundar al fabricării aluminiului care se găsește în otrăvurile pentru șobolani și în pesticidele industriale.
Lucruri înfricoșătoare, nu? Ei bine, mai degrabă decât să mă sperie de fiecare dată când mă spăl pe dinți, am decis să fac niște pastă de dinți de casă, fără ingrediente toxice.
3. Sodium saccharin: este un derivat al zaharinei, îndulcitor artificial care a fost analizat de numeroși specialiști și s-a constatat că are efecte negative asupra sănătății. Cele mai recente studii realizate pe animale au constatat că zaharina ar favoriza apariția cancerului la vezica urinară.
4. Hidrated silica: este un ingredient folosit în majoritatea pastelor de dinți pentru albirea dinților, având un rol abraziv de îndepărtare a petelor de pe dinți. Din păcate, tocmai acest lucru poate să afecteze grav smalțul dinților, favorizând apariția unor probleme dentare importante.
5. PEG (Polyethylene Glycol): este un compus provenit din industria petro-chimică, utilizat la scară largă în industria cosmetică. În unele paste de dinți se regăsesc chiar și câte 2 tipuri.
6. Sodium Lauryl Sulfate (SLS): este un surfactant ce produce spumă în contact cu apa. SLS are rolul unui detergent derivat din nucă de cocos și uleiuri de palmier, asigurând îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene. Acest ingredient a fost corelat cu iritații ale gingiilor, uscarea mucoaselor bucale, agravarea ulcerului bucal, toxicitate la nivelul organelor, tulburări endocrine și chiar cancer.
7. Cocamidopropil betaină: este un compus organic derivat din uleiul de cocos și ingredientul care conferă proprietăți de spumare. Poate cauza reacții alergice.
8. Parabenii: sunt conservanți chimici care au rolul de a stabiliza compoziția produsului. Folosirea constantă a acestora pe bebeluși și copii a fost asociată cu o pubertate precoce la fetițe, iar la băieți cu dezvoltarea țesutului mamar (ginecomastia).
9. Sodium Benzoate (Benzoat de sodiu): este un conservant utilizat și în industria cosmeticelor și poate provoca toxicitate la nivelul organelor și agravează astmul.
10. Titanium Dioxide (Dioxidul de titan): este un alt ingredient comun în pasta de dinţi, deşi se găseşte de obicei în vopseaua albă. Atunci când este adăugat în pasta de dinţi, dioxidul de titan are acelaşi efect de albire. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului  a clasificat Dioxidul de titan sau E171 ca posibil cancerigen pentru oameni. Efectele adverse ale consumului de dioxid de titan pot fi: probleme hepato-biliare, alergii, boli ale sistemului digestiv, dereglări hormonale, tulburări nervoase, boli intestinale, cresterea colesterolui etc.
Și lista poate continua…

✔️ REȚETĂ DE PASTĂ DE DINȚI NATURALĂ
Odată ce am început să folosesc o rețetă de pastă de dinți de casă, am fost plăcut surprins să aflu cât de puține ingrediente aveam de fapt nevoie.
Rețeta mea are 4 ingrediente, cu un al 5-lea opțional dacă adăugați cărbune activ. Nu numai că această rețetă este simplă, ci conține doar ingrediente pe bază de plante care sunt comune. Nu există compuși chimici toxici sau aditivi!
✔️ ULEIURI ESENȚIALE ANTIBACTERIENE
Dacă alegeți uleiurile esențiale potrivite, atunci puteți crea o pastă de dinți antibacteriană puternică.
•Ulei de grapefruit
•Ulei de mentă
•Ulei de arbore de ceai
•Ulei de portocale
•Ulei de Lemongrass
Sunt încântat că am găsit un înlocuitor de pastă de dinți de casă pe care, de fapt, îmi place să o folosesc. Îmi place că pot adapta rețeta în funcție de preferința mea personală din acel moment (mai dulce, mentos, fructat, etc – este vorba despre ce uleiuri esențiale am pus în ea). Ultima dată am făcut un lot cu ulei de grapefruit și are un aspect citric, care a fost răcoritor.
🪥 INGREDIENTE:
• 6 linguri de ulei de cocos
• 6 linguri bicarbonat de sodiu
• 25 de picături de ulei esențial (îmi place eucaliptul și grapefruitul)
• 1 linguriță ștevia sau mai mult dacă vă place mai dulce
• cărbune activ, opțional
🪥 MOD DE PREPARARE:
1.Se amestecă toate ingredientele într-un castron cu ajutorul unui mixer vertical pentru a-i oferi o textură ușoară cremoasă.
Se toarnă într-un borcan de sticlă.

Niciun comentariu

Nu ratați!