Remedii naturale pentru ameliorarea congestiei nazale

0

Congestia nazală poate provoca mai multe neplăceri si disconfort. Poate interfera cu respirația, poate provoca dureri de cap și vă poate face noaptea albă.
În timp ce mulți oameni dau vina pe excesul de mucus, congestia nazală este de fapt cauzată de vasele de sânge inflamate (umflate) din sinusuri, spune Scott P. Stringer, medic, profesor și președinte al departamentului de otolaringologie și științe comunicative de la Universitatea din Centrul Medical Mississippi din Jackson, Statele Unite.
Când un iritant (cum ar fi un alergen sau un virus) stimulează nasul, fluxul sanguin crește în rețeaua mare de vase care căptușesc cavitatea nazală. „Acest lucru face ca pasajele nazale să se umfle, ceea ce face mai dificilă respirația”, explică dr. Stringer. Umflarea nazală poate interfera, de asemenea, cu drenajul și prinde mucusul, blocând și mai mult fluxul de aer.
Congestia poate fi cauzată de o răceală, gripă, alergii, poluare, chiar și de aerul uscat.
Vestea bună este că, indiferent de cauza congestiei tale, există o serie de lucruri simple pe care le poți face acasă pentru a te simți mai bine rapid, fără să faci măcar o excursie la farmacie. Și, spre deosebire de unele decongestionante fără prescripție medicală, aceste remedii naturale nu vor provoca efecte secundare precum somnolență sau nervozitate.
Un cuvânt de precauție: dacă înfundarea care durează mai mult de o săptămână fără a se îmbunătăți, se înrăutățește după îmbunătățire și/sau este însoțită de febră, dureri de cap severe sau dureri faciale, consultați-vă medicul, spune Stringer. Este posibil să aveți o infecție bacteriană care necesită un antibiotic.
Remedii naturale pentru ameliorarea congestiei nazale
Adăugați umiditate în aer
Utilizarea unui umidificator sau a unui vaporizator cu ceață rece în casă sau la birou este o modalitate simplă și eficientă de a reduce congestia nazală, spune dr. Stringer. Respirarea aerului umed ajută la calmarea țesuturilor nazale iritate, diminuează inflamația sinusurilor și subțiază mucusul (ajutând să se scurgă), explică el.
Aparatele cu ceață caldă și cea rece sunt la fel de eficiente pentru a crește nivelul de umiditate și pentru a reduce congestia. Pentru siguranță, totuși, folosiți întotdeauna vaporizatoare cu ceață rece pentru copii, notează Clinica Mayo. Apa fierbinte sau aburul de la un umidificator cu ceață caldă pot arde un copil dacă se apropie prea mult sau dacă aparatul este răsturnat și apa se varsă.
Indiferent de tipul de unitate pe care îl alegeți, asigurați-vă că schimbați apa zilnic și curățați unitatea conform instrucțiunilor producătorului pentru a preveni creșterea bacteriilor și a mucegaiului.
Încercați irigarea nazală
Clătirea căilor nazale folosind un dispozitiv precum o oală neti (o tehnică numită irigare nazală ) poate ajuta la slăbirea mucusului gros și la eliminarea iritanților, alergenilor și germenilor, notează dr. Stringer.
Potrivit Food and Drug Administratino (FDA), un vas neti este sigur de utilizat atâta timp cât îl umpleți cu apă sterilă sau distilată. Nu folosiți niciodată apă de la robinet decât dacă ați fiert-o și răcit-o.
Oalele Neti vin cu direcții specifice, dar majoritatea funcționează într-un mod similar:
Umpleți vasul cu o soluție salină (făcută cu apă caldă, sterilă și sare).
Aplecați-vă peste o chiuvetă și înclinați capul în lateral, cu fruntea și bărbia la nivel (pentru a evita curgerea lichidului în gură).
În timp ce respirați pe gură, introduceți gura de scurgere a vasului neti în nara superioară, astfel încât lichidul să se scurgă prin nara inferioară.
Repetați pe cealaltă parte.
O sticlă de pulverizare nazală, care furnizează o ceață fină de soluție salină în nas, poate ajuta, de asemenea, la calmarea căilor nazale uscate, dar, conform FDA, nu este la fel de eficient ca un dispozitiv de irigare precum o oală neti pentru clătirea mucusului, alergenilor și germenilor.
Fă un duș fierbinte
Ai observat vreodată că atunci când ești răcit(ă), dușul te poate face să te simți ca o persoană nouă? Motivul este că inhalarea aburului reduce durerea și presiunea sinusurilor, ajutând la scurgerea mucusului, spune Clinica Mayo. Acest lucru vă poate ajuta respirația să revină la normal, cel puțin pentru puțin timp.
Puteți obține, de asemenea, efectul de duș cu aburi, inspirând aburul din apa fierbinte dintr-o chiuvetă. Pur și simplu puneți apă fierbinte în chiuveta de la baie, puneți un prosop peste cap și puneți-vă capul peste chiuvetă, având grijă să nu vă apropiați prea mult și să riscați să vă ardeți pielea. Este sigur să faceți acest lucru de mai multe ori pe zi.

Încercați un decongestionant natural
Vitamina C poate ajuta și la reducerea congestiei? „În unele studii s-a demonstrat că vitamina C scurtează durata unei răceli și scade severitatea simptomelor – dar nu afectează direct congestia”, spune dr. Stringer.
Cu toate acestea, dacă te lupți cu congestia cauzată de o răceală, consumul de vitamina C în plus te poate ajuta să treci peste simptome și să te simți mai bine puțin mai repede.
În ceea ce privește înfundarea din cauza alergiilor, poate doriți să ajungeți la ghimbir.
Un studiu publicat în numărul din aprilie 2020 al revistei BMC Complementary Medicine and Therapies (SUA) a constatat că o doză zilnică de 500 de miligrame (mg) de extract de ghimbir a fost la fel de eficientă ca și loratadina (un antihistaminic precum Claritin) pentru congestia din cauza alergiilor nazale (rinită alergică). Ghimbirul pare să aibă atât mecanisme antialergice, cât și antiinflamatorii, scriu cercetătorii.
Deși sunt necesare mai multe studii pentru a evalua siguranța și eficacitatea extractului de ghimbir, poate doriți să încercați o cană zilnică de ceai de ghimbir pentru a ajuta la ameliorarea tulburărilor cauzate de alergii.
Aplicați o compresă caldă
Dacă aveți dureri de cap sau dureri de sinusuri ca urmare a congestiei, încercați să puneți o compresă caldă direct peste nas și pe frunte. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea inflamației și a presiunii nazale și vă poate ușura disconfortul, conform Clinicii Mayo.
Puteți achiziționa un produs de compresă fierbinte care poate fi încălzit în cuptorul cu microunde sau puteți pur și simplu să înmuiați o cârpă sau un prosop in apă caldă, să stoarceți excesul, apoi să-l pliați și să-l puneți peste nas, obraji și frunte. Încercați să faceți acest lucru timp de 20 de minute și repetați de câte ori este necesar.
Creșteți-vă aportul de lichide
Deși nu va oferi o ușurare instantanee, consumul de multe lichide (nealcoolice) și menținerea hidratată va ajuta la subțierea mucusului în căile nazale, facilitând scurgerea sinusurilor congestionate, spune Clinica Mayo.
Deși mulți oameni beau ceai fierbinte pentru a ușura congestia, probabil că nu contează dacă băuturile sunt calde sau reci.
Într-un studiu anterior publicat în jurnalul Rhinology (SUA), cercetătorii au împărțit un grup de persoane cu simptome de răceală și gripă, dându-le la jumătate dintre aceștia o băutură caldă și cealaltă jumătate o băutură la temperatura camerei și nu au găsit diferențe măsurabile în fluxul de aer nazal.
Interesant este că grupul care a băut băutura fierbinte/caldă a raportat o ușurare subiectivă mai mare a simptomelor răcelii în comparație cu celălalt grup. Cercetătorii spun că acest lucru s-ar putea datora căldurii băuturii, care poate spori aroma și experiența in sine, ceea ce te poate face să te simți mai bine.
Reînnoiește-ți rutina de noapte
După cum poate atesta oricine cu sinusuri înfundate, congestia se simte adesea mai rău noaptea. Un motiv cheie: atunci când stai întins, gravitația face ca mucusul să se acumuleze sau să se retragă în loc să se scurgă.
Pentru a combate problema, puneți o pernă suplimentară sau două sub cap, astfel încât gravitația să poată lucra mai degrabă în favoarea dvs., decât împotriva dvs. Pentru a subția mucusul și a-l încuraja să se scurgă, folosiți un vaporizator cu ceață rece sau un umidificator pe marginea patului.
De asemenea, poate doriți să încercați să purtați o bandă de respirație nazală, care ridică părțile laterale ale nasului și poate ajuta la deschiderea căilor nazale și ușurează respirația în timpul nopții.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.