Avem nevoie de cel mult 5 grame de sare zilnic pentru ca inima să bată și nu ne trebuie deloc zahăr.
Vă mai amintiți de „Omul din Atlantis”? Este un film celebru de la sfârșitul anilor ’70, care avea ca personaj principal un om-delfin.
Adevărul din spatele ficțiunii este că viața pe Pământ a apărut în ocean. Și chiar dacă au trecut zeci de milioane de ani de evoluție peste noi, la bază suntem ființe formate din apă sărată. Povestea cu sarea este una interesantă, ba chiar vitală. Au fost vremuri în care planeta noastră, greu încercată, a fost lovită de asteroizi și incendiată. Sodiul s-a evaporat în atmosferă. Apoi au venit ploile și majoritatea sodiului din aer s-a dizolvat și s-a concentrat în apa mărilor și oceanelor.
Acolo, în apă, a avut loc geneza vieții pe Pământ, iar celulele noastre sunt formate din apă cu sare. Fără sare nu există viață; fără sare organismul s-ar deshidrata, s-ar usca și ar muri!
Oameni sau animale, cu toții căutăm inconștient sarea în mâncare. Instinctul ne spune că tot ce e sărat este gustos, plăcerea are sarea ca ingredient de bază. Până și iubirea este comparată cu „sarea în bucate”, iar termenul „salariu” provine tot de la sare. Au trecut vremurile în care 1 g de sare era echivalent cu 1 g de aur; acum avem acces la sare fără limite.
Organismul are nevoie de sare
La fel ca în cazul zahărului, sarea ne place și cu greu ne putem opri. Iar industria alimentară profită de slăbiciunile noastre; nu este de mirare că toate produsele procesate și semipreparate au zahăr și sare din belșug. Acolo unde zahărul este un moft, sarea este o nevoie. Fără zahăr putem trăi, dar fără sare nu! Nevoia de sare a apărut cu mult înaintea dependenței de zahăr. Preferința pentru gustul dulce înseamnă infantilism alimentar, în timp ce preferința pentru gustul sărat înseamnă maturitate. Nu sarea dăunează sănătății, ci excesul de sare.
Deși zahărul și sarea sunt puse pe același palier când vine vorba de avertismente nutriționale, Mihaela Bilic recomandă să vă lepădați de zahăr și să păstrați sarea. Și prin „sare”, nu ne referim la solnița de pe masă, ci la sarea conținută în mod natural în toate alimentele și în majoritatea preparatelor.
Natura a pus sare în legume, apă și lapte, carne și ouă, iar omul a adăugat sare în pâine și produse de patiserie, mezeluri și brânzeturi, conserve și sosuri. Nu mai vorbim de produsele de ronțăit, toate sunt concentrate în sare, de la chipsuri și pufuleți, la semințe, migdale și cereale expandate.
De ce simțim nevoia să mâncăm zahăr
Faceți diferența între slăbiciunea pentru dulce și cea pentru sărat: capul nostru cere zahăr când este stresat și nefericit, în schimb corpul cere sare când este sănătos.
Excesul de zahăr duce la obezitate, ficat gras și diabet, în timp ce excesul de sare reține apa în organism. Doar 30% din populație este sensibilă la sare, pentru restul nu există nicio legătură între hipertensiune și consumul de sare.
Preferința pentru gustul sărat este un semn că suntem în formă. Când facem efort fizic, pierdem minerale și avem nevoie de mai multă sare. Chiar și în cura de slăbire, sarea este permisă. Deci, adio „dolce vita”, vă recomand viața cu gust moderat sărat.
Niciun comentariu