Nuci pecan – printre cele mai antioxidante alimente – beneficii impresionante pentru sănătate

0

Nucile pecan au capacitatea de a scadea nivelul colesterolului, hipertensiunii arteriale, diabet, boala de bila si cancer. Au proprietati antioxidante si ajuta la gestionarea greutatii. De asemenea, protejeaza organele vitale de efectele toxice.
Acest arbore este originat din Texas, iar americanii nativi se pare ca l-au folosit pentru valoarea sa medicala. Acesta poate creste pana la 44m si poate trai pana la 300 de ani, continuand sa produca fructe anual.
Nucile pecan contin proteine, energie, fibre, aminoacizi, grasimi, amidon si zaharuri. Aceste substante nutritive continute includ tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, beta-caroten, acid folic, vitamina A, B6, C, E si K. Printre minerale se mai gasesc si calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan si seleniu.
Nucile pecan sunt o sursa excelenta de mangan, un antioxidant puternic. Acest microelement contribuie la intarirea sistemului imunitar, protejand totodata celule nervoase de efectele negative ale radicalilor liberi. Un aport adecvat de mangan este vital pentru buna functionare a sistemului nervos central si a creierului.
Nivelul ridicat de colesterol din organism este una din cauzele mai multor afectiuni cardiovasculare care sunt comune in zilele noastre. Consumul acestor nuci, in mod regulat, regleaza nivelul de colesterol.
Nucile pecan sunt benefice in mentinerea nivelului de zahar din sange, in special pentru cei care sufera de diabet. Diabetul creste riscul de tulburari cardiovasculare si, prin urmare, este necesara o dieta sanatoasa care sa contina substante nutritive si minerale necesare. Studiile arata ca acestea pot reduce riscul de diabet de tip 2.
Continutul de tianina (vitamina B1) din nucile pecan furnizeaza energie organismului si intareste sanatatea sistemului nervos. Magneziul si potasiul din nucile pecan sunt minerale esentiale care contribuie la combaterea stresului si a oboselii, avand un rol important in buna functionare a muschilor si in transmiterea stimulilor in sistemul nervos.

Nucile pecan ofera un risc redus de afectiuni legate de inima. Acestea au proprietati antioxidante care ajuta la protejarea inimii si la reducerea riscului hipertensiunii arteriale. Sunt benefice si in gestionarea greutatii.
Consumul de fructe cu coaja lemnoasa sunt asociate cu un risc redus de calculi biliari. Rezultatele unei cercetari efectuate pentru a studia efectului consumului de nuci asupra riscului de aparitie a calculilor biliari sugereaza ca acestea pot reduce riscul de aparitie a unor boli biliare.
Nucile pecan pot ajuta, de asemenea, in reducerea riscului de cancer. Sunt bogate in compusi fenolici, tianini care sunt asociati cu prevenirea diferitelor boli, inclusiv tulburari cardiovasculare si cancer. O alta substanta fitochimica cu proprietati antioxidante este acidul elagic, care impiedica multiplicarea unor proprietati carcinogene in corp. Betacarotenii, luteina si zeaxantina din nucile pecan elimina radicalii liberi din corp, protejandu-l de boli, cancer si infectii.
Studiile de cercetare sugereaza ca invelisul acestora au efecte antioxidante, putand proteja organele vitale, cum ar fi rinichii, inima si vezica urinara de toxicitatea indusa de ciclofosfamida.
Nucile pecan sunt o buna sursa de fosfor, un element care, impreuna cu calciul, contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor. Fosforul este implicat in aproape toate reactiile chimice fiziologice, fiind prezent in fiecare celula din organism. Fosforul este important pentru bataia regulata a inimii, fiind totodata esential si pentru buna functionare a rinichilor.
Bogate in proteine si cu un gust delicios, nucile pecan sunt usor de inclus in regimul alimentar, se pot consuma ca atare sau se pot adauga la o varietate de feluri de mancare atat nutritive cat si deosebit de savuroase.

Niciun comentariu

Nu ratați!