Ulei din seminte de struguri – beneficii, proprietati si contraindicatii

0

Beneficiile uleiului din seminte de struguri sunt datorate grasimilor nesaturate, cum ar fi acizii grasi omega-6 si omega-3 si vitaminei E. Este o sursa bogata de acizi grasi sanatosi, cum ar fi acidul linoleic, oleic si alfa-linoleic, precum si acizi stearici si palmitoleici.
Dupa ce vinul este produs prin presarea strugurilor, semintele sunt folosite pentru extragerea acestui ulei. Uleiul din seminte de struguri a primit o mai mare atentie in ultimii ani datorita nivelului ridicat de grasimi polinesaturate si a versitalitatii sale atat in aplicatii culinare, cat si in practicile medicinale naturale.
Ingrijirea pielii
Uleiul de seminte de struguri este excelent pentru piele datorita proprietatilor sale antioxidante. Aplicandu-l pe piele minimizeaza aspectul ridurilor si mareste elasticitatea. Aspectele antiinflamatoare si antioxidante ajuta la eliminarea simptomelor de eczeme, psoriazis, rosacee si chiar reactii alergice si eruptii cutanate, stimuland in acelasi timp cresterea celulelor noi si protejand pielea impotriva infectiilor.
Ingrijirea parului
Datorita continutului ridicat de vitamina E si a acizilor sanatosi, este un excelent hidratant pentru par. Acesta intareste parul fragil si uscat. Ajuta la eliminarea matretii si intareste radacina impiedicand caderea parului.
Imbunatateste imunitatea
Uleiul de seminte de struguri contine o cantitate mai mare de vitamina E in comparatie cu uleiul de masline. Aceasta vitamina ajuta la stimularea sistemului imunitar si previne deteriorarea celulelor, mentinandu-le sanatatea.
Grabeste vindecarea ranilor
Uleiul din seminte de struguri prezinta proprietati vindecatoare ajutand la uciderea bacteriilor prezente in jurul ranii. Cercetarile afirma ca aplicarea topica pe zona afectata poate stimula vindecarea.
Echilibreaza nivelul colesterolului
Acizii grasi sanatosi, cum ar fi acidul linoleic, pot reduce nivelul de colesterol LDL, protejand astfel sanatatea inimii.

Amelioreaza stresul
Uleiul din seminte de struguri poate fi folosit ca ulei de masaj. Are efect sedativ care amelioreaza stresul si anxietatea, de aceea este folosit in aromoterapie.
Sanatatea creierului
Uleiul din seminte de struguri poate incetini sau impiedica aparitia dementei si a bolii Alzheimer, stimuland in acelasi timp memoria, concentrarea si dexteritatea cognitiva. Studiile au legat efectele antiinflamatorii si antioxidante ale grasimilor polinesaturate asupra reducerii depunerii placilor si a inflamatiei in caile neuronale si capilarele care alimenteaza creierul.
Reduce hipertensiunea
Folosind uleiul din seminte de struguri ca o alternativa a altor uleiuri vegetale va poate ajuta sa va imbunatatiti sanatatea cardiovasculara. Grasimile polinesaturate ajuta la echilibrarea nivelului colesteroluui si la reducerea placii in artere. Acest ulei este legat de scaderea tensiunii arteriale, ceea ce scade si mai mult riscul de atac de cord, accident vascular cerebral si ateroscleroza.
Reduce inflamatia
Studiile au asociat compusii din uleiul de seminte de struguri cu o scadere a inflamatiei si a raspunsurilor alergice. Reduce tensiunea asupra sistemului imunitar si usureaza durerea articulatiilor si a muschilor.
Previne cancerul
Gama larga de acizi grasi gasiti in uleiul de struguri combinati cu diferite vitamine si compusi activi poate functiona ca un scut antioxidant eficient pentru sistemele si celulele organismului. Radicalii liberi sunt capabili sa atace celulele sanatoase si sa le provoace mutarea, adesea in cresteri canceroase. Antioxidantii puternici, precum cei din acest ulei vegetal, pot neutraliza acesti radicali liberi si pot preveni cresterea tumorilor. Studiile au aratat ca acest ulei are un efect protector asupra colonului, prostatei, sanului si a plamanilor.
Atentie! Uleiul din seminte de struguri contribuie la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol. Daca luati medicamente pentru tensiune arteriala, medicamente care scad colesterolul si anticoagulante, nu este recomandat consumul acestui ulei inainte sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: www.organicfacts.net/

Niciun comentariu

Nu ratați!