4 pasi pentru a deveni o persoana mai buna

0

Cu totii ne dorim sa fim cei mai buni, dar multi oameni se intreaba daca este posibil sa devina persoane mai bune odata ce sunt adulti. Raspunsul este unul rasunator. Exista mereu modalitati de a va imbunatati.
Care este cel mai bun mod de a deveni o persoana mai buna? Care este cea mai usoara abordare? Si care sunt cele mai importante aspecte ale eului in care trebuie sa lucrati? Luand in considerare propria bunastare, precum si interesele celorlalti, iata cateva dintre cele mai importante modalitati de a deveni o persoana mai buna.
Gestionati furia
Cu totii traim furie in vietile noastre. Mania necontrolata poate, totusi, sa creeze probleme in relatiile noastre si poate afecta si sanatatea. Toate acestea pot duce la mai mult stres si probleme suplimentare, ceea ce poate complica viata si ne poate impiedica sa fim persoane mai bune. De aceea, invatarea de a gestiona si, in cele din urma, eliberarea furiei este atat de importanta pentru a deveni o persoana mai buna.
Renuntarea la furie nu este intotdeauna usoara, dar primul pas in gestionarea furiei este sa inveti mai multe despre recunoasterea furiei si a sti ce trebuie sa faceti atunci cand va simtiti suparat. Recunoasterea furiei este adesea simpla daca depuneti eforul de a observa cand va simtiti suparat si decideti sa gestionati acest sentiment. Concentrati-va pe observarea sentimentelor atunci cand va simtiti furiosi si analizati optiunile.
Va puteti schimba convingerile cu privire la ceea ce va face stresat. Aminteste-ti ca poate persoana care v-a taiat calea in trafic a fost distras de ceva in propria lui viata. Daca un prieten pare sa fie nepoliticos, intrebati-l cum i-a mers ziua si poate veti afla lucruri pe care nu le cunosteati.
Ajutati persoanele care au nevoie
Ajutarea altor persoane poate parea o cale evidenta de a deveni o persoana mai buna. Faptele bune ne pot face oameni mai buni datorita legaturii dintre altruism si bunastarea emotionala.
Potrivit cercetatorilor, ar putea fi adevarat ca e mai bine sa dai decat sa primesti. Altruismul este rasplata proprie si va poate ajuta sa va eliberati de stres.
Studiile au aratat ca altruismul este bun pentru bunastarea emotionala si va poate imbunatati considerabil pacea mintii. De exemplu, un studiu a constatat ca pacientii cu dializa, pacientii cu transplant si membrii familiilor care au devenit voluntari de sprijin pentru alti pacienti au prezentat o crestere persoanala  si bunastare emotionala.
In plus fata de a face lumea un loc mai bun, exersarea altruismului dumneavoastra va poate face o persoana mai fericita si mai plina de compasiune. Pentru ca exista atat de multe modalitati de a exprima altruismul, este o cale simpla de a fi o persoana mai buna, una care este disponibila nevoilor celorlalti.

Utilizati modelul “Etapele schimbarii”
Modelul stadiilor schimbarii ofera cadrul teoretic care permite intelegerea si evaluarea disponibilitatii si resurselor individuale si/sau de grup de a adopta un nou comportament sanatos. Prin descrierea proceselor de schimbare sunt oferite implicit si strategiile stadiale care faciliteaza adoptarea de catre persoana/grup si practicarea de durata a noilor comportamente.
Acest model a fost dezvoltat de catre Prochaska si DiClemente, si a fost elaborat initial pentru a intelege schimbarea comportamentului de a fuma. Ulterior a devenit unul dintre cele mai populare modele de modificare comportamentala, utilizat cu succes de medici, psihologi, educatori in sanatate in controlul greutatii, al fumatului, nutritie, activitate fizica, consum de droguri si abuz de alcool.
Conform autorilor citati, modificarea comportamentala presupune parcurgerea urmatoarelor stadii:
stadiul de precontemplare: nu exista dorinta de schimbare atata timp cat nu este constientizat ca fiind problematic;
stadiul de contemplare: apare intentia de a schimba comportamentul de risc in urmatoarele 3-6 luni, dar fara realizarea unui plan concret in acest sens, fara a invata modalitati de a initia modificari comportamentale ;
stadiul de pregatire pentru actiune: apare intentia de a trece la actiune in urmatoarea luna, intentie care de multe ori este declarata explicit;
totodata, se exploreaza modalitatile in care schimbarea poate fi realizata;
stadiul actiunii in vederea realizarii schimbarilor dorite;
se invata modalitati specifice de modificare sau diminuare a comportamentelor de risc, se pun in aplicare aceste modalitati si se inregistreaza progresele obtinute;
stadiul de mentinere si practicare constanta a comportamentelor noi, achizitionate in urma procesului de schimbare;
sevitarea recidivelor, adica a reluarii practicarii comportamentelor de risc. O etapa o data parcursa nu presupune de la sine si succesul ei;
In fiecare dintre cele 4 stadii (contemplare, pregatirea actiunii, actiune si mentinerea schimbarii) pot sa intervina abandonul si reluarea practicilor anterioare.
Ai grija de tine
Este evident ca nu aveti intotdeauna control asupra circumstantelor cu care va confruntati, dar puteti controla cat de bine va ingrijiti voi insiva, ceea ce va poate afecta nivelurile de stres si va permite sa deveniti o persoana mai buna atunci cand va confruntati cu provocarile vietii.
Cand sunteti prea obosit sau cand mancati prost, probabil veti fi mai reactivi la stresul cu care va confruntati in viata voastra. Puteti genera chiar mai multe probleme si stres, in loc sa raspundeti cu calm la provocarile vietii.
Ingrijirea adecvata a corpului, a sufletului si a mintii dumneavoastra va poate mentine in forma optima pentru a face fata stresului, ceea ce va da un plus de rezistenta pentru a gestiona provocarile cu care ne confruntam cu totii.
Sursa: https://www.verywellmind.com/how-to-be-a-better-person-4167628

Niciun comentariu

Nu ratați!