8 beneficii bazate pe cercetari stiintifice ale iubirii

0

Dragostea si sanatatea se impletesc in moduri surprinzatoare. Oamenii sunt conectati, iar atunci cand cultivam relatii bune cu cei din jur, primim recompense imense. Nu vorbim aici neaparat despre romantism.
“Nu exista dovezi ca etapa intensa, pasionala a doua persoane este benefica pentru sanatate”, spune Harry Reis, doctorat, co-editor la Encyclopedia of Human Relationships. “Oamenii care se indragostesc spun ca se simt minunat si agonizati in acelasi timp.” Toate aceste urcusuri si coborasuri pot fi o sursa de stres.
Este nevoie de o forma de iubire mai calma si mai stabila pentru a produce beneficii clare pentru sanatate.
Majoritatea cercetarilor din acest domeniu se concentreaza asupra casatoriei, iar Reis considera ca mute dintre beneficii se extind si la alte relatii apropiate – de exemplu, cu un partener, parinte sau prieten. Cheia este “sa te simti conectat cu ceilalti oameni, sa te simti respectat si apreciat si sa nu simti un sentiment de apartenenta”.
Mai putine vizite la medic
Departamentul de sanatate si servicii umane a revizuit numeroase studii privind casatoria si sanatatea. Una dintre cele mai marcante constatari ale raportului este ca persoanele casatorite au mai putine vizite la medic si spitalizari mai scurte.
“Nimeni nu stie de ce relatiile de iubire sunt bune pentru sanatate”, spune Reis.
O teorie este ca oamenii in relatii bune au grija mai buna de ei insisi.
Mai putina depresie si abuz de substante
Conform raportului Health and Human Services, o casatorie implinita reduce depresia atat la barbati cat si la femei. Aceasta constatare nu este surprinzatoare, spune Reis, deoarece izolarea sociala este clar legata de rate mai mari de depresie. Ceea ce este interesant este ca o relatie armonioasa cu persoana de langa tine contribuie, de asemenea, la o scadere a consumului de bauturi si droguri, in special in randul adultilor tineri.
Tensiune arteriala
O casatorie fericita este buna pentru tensiunea arteriala. Aceasta este concluzia unui studiu din Annals of Behavioral Medicine. Cercetatorii au descoperit ca oamenii cu o casatorie fericita au o tensiune arteriala buna, urmati de persoanele singure. Pacientii cu o casatorie nefericita sufera adesea din cauza tensiunii arteriale.
Mai putina anxietate
Cand vine vorba de anxietate, o relatie stabila, armonioasa, este superioara romantismului dintr-o noua relatie.

Controlul stresului
Dragostea ajuta oamenii sa faca fata stresului. Exista dovezi ale unei legaturi intre sprijinul social si managementul stresului. “Daca te confrunti cu un stresor si ai sprijinul cuiva care te iubeste, poti face fata mai bine”, scrie WebMD.
Sistem imunitar mai puternic
Am vazut ca relatiile stabile si armonioase pot reduce stresul, anxietatea si depresia – un fapt care poate oferi sistemului imunitar un impuls. Cercetatorii de la Carnegie Mellon au descoperit ca persoanele care manifesta emotii pozitive sunt mai putin susceptibile sa se imbolnaveasca dupa expunerea la virusi de raceala sau gripa.
Vindecare mai rapida
Puterea unei relatii pozitive poate face ca anumite rani si afectiuni sa treaca mai repede. Cercetatorii de la Ohio State University Medical Center au comparat rata de vindecare dintre cuplurile casatorite si afectuase, unde sotii au interactionat cu caldura si iubire cu cei care au demonstrat ostilitate unul fata de celalalt. Studiul a fost publicat in Archives of General Psychiatry.
Viata mai lunga
Cercetarile au aratat faptul ca persoanele cu o casatorie fericita traiesc mai mult. Unul dintre cele mai mari studii examineaza efectul casatoriei asupra mortalitatii intr-o perioada de 8 ani. Folosind datele din National Health Interview Survey, cercetatorii au descoperit ca persoanele care nu au fost nicioadata casatorite aveau un risc mai mare cu 58%. “Singuratatea este asociata cu mortalitatea” – sustine Reis.
Sursa: www.webmd.com

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.