Noi astăzi trăim într-o lume artificială, nu adevărată, spune profesorul doctor Florian Colceag. Ne-am îndepărat mult de scopul nostru și nu mai percepem adevăratele valori ale vieții.
Societatea ne construiește într-un mod artificial, în care primează banul, faima, egoismul.
„Ne irosim viața pe tot felul de plăceri care îngrașă niște oameni de hârtie, care fabrică bani și manipulează pentru alții cu bani în loc să ne uităm la nevoile celorlalți, să-i ajutăm cu puterile noastre”.
Profesorul Colceag spune că averile, bunurile materiale, succesele pe care le urmăm cu aviditate sunt lipsite de valoare.
„Trăim într-o lume totalmente artificială și irațională, în care înlocuim adevăratele calități ale universului, în care trăim cu valori episodice, care deseori nu înseamnă decât o formă de manipulare a societății”.
Banii, averile, faima sunt valori perisabile
Trebuie să conștientizăm că menirea noastră pe acest pământ nu este să faci bani și să dobândim lucruri. Toate acestea sunt perisabile, trecătoare.
„Banul nu reprezintă o valoare adevărată. O administrație competentă este în măsură să dea valoare banului, altfel, printr-o administrație incompetentă, banul își pierde orice urmă de valoare și ajunge să fie un ban inflaționist”.
Societatea în care trăim și lumea pe care am construit-o în ultimele secole este o lume artificială a banului.
„Banii sunt o valoare – îi împarți, îi pierzi. Faima e o valoare, o împarți, o pierzi. Valorile sunt perisabile. Calitățile sunt nemuritoare”.
Ceea ce este adevărat și valoros în Univers este gratis
Din categoria de calități fac parte valorile umane. „Calitățile sunt cele mai importante, pentru că, pe măsură ce le împarți, cresc. Bunătatea e o calitate. Împarți bunătate, crește bunătate. Înțelepciunea e o calitate. Împarți înțelepciune, crește înțelepciune. Omenia e o calitate”.
Profesorul Colceag spune că tot ce este adevărat și valoros este gratuit în această lume. Aici pot fi incluse doar lucrurile create de Dumnezeu.
„Ceea ce este adevărat și realmente prețios în Universul acesta este gratis”.
Florile și pomii nu fac bani. Cerul nu plouă cu bani sau bunuri. Soarele nu încălzește pe bani. Aerul nu costă nimic.
„Aerul e gratis, frumusețea naturii e gratis, bunătatea oamenilor e gratis, înțelepciunea e gratis”.
Nu mai gândim uman, ci comercial
Noi însă trăim pentru a cumpăra plăceri, care nu sunt gratuite, spune profesorul. Este interesant că numește „plăceri” cele pe care le căutăm și le cumpărăm cu bani.
Dumnezeu a așezat o armonie în toate lucrurile pe care le-a făcut. Fructele au o dulceață moderată, alimentele conțin tot ce ne trebuie, aerul este dozat corespunzător cu nevoile noastre. Apa este curată, soarele este suficient de departe de noi încât să nu ne ardă, lumina nu ne orbește.
Toate cele pe care le-a făcut Dumnezeu sunt „bune foarte”, după cum El Însuși a apreciat la sfârșitul creației.
Dumnezeu le-a creat pe toate perfecte pentru noi, din iubirea Sa de oameni. Din păcate, omul nu se îngrijește cum se cuvine de cele care i-au fost oferite în dar și le alterează, le modifică, le alterează, spre dauna lui.
Societatea în care trăim ne determină să ne adaptăm unor orizonturi înguste. Am ajuns să gândim comercial, iar nu uman.
„Suntem forțați, într-un fel, să ne deteriorăm ca spirit, ca gândire, ca personalitate, iar atunci ne pierdem orizontul, ne pierdem suflul. Ajungem ca niște gâște domestice care doresc să zboare”.
Cine este Florian Colceag
Florian Colceag este licențiat în matematici fractale. Are un doctorat în economie. Lucrează de peste 20 de ani cu copiii supradotați și antrenează olimpici la matematică, obținând zeci de medalii de aur.
Dr. Colceag este de asemenea cercetător în diverse domenii: biochimie, biologie celulară, biofizică, educație, sociologie, economie etc.
Este cunoscut ca specialist internațional în guvernare sustenabilă și în educație. A realizat un proiect care se numește „Noua Constituție” și a participat la realizarea proiectelor „Modelul de Țară” și „Programul de Retehnologizare și Modernizare Tehnologică a României”.
Niciun comentariu