Este rugăciunea cu adevărat vindecătoare?

0

Ai auzit vreodată pe cineva spunând că „rugăciunea te poate vindeca?” S-ar putea să credeți că acesta este doar o speranță exagerată sau un pic de clișeu spiritual – dar știați că există dovezi științifice reale care susțin beneficiile pentru sănătate ale rugăciunii, meditației și spiritualității?
Pe măsură ce tot mai multe cercetări sunt dedicate descoperirii modului de reducere a stresului cronic și a efectelor pozitive pe scară largă pe care acest lucru le poate avea asupra sănătății noastre, rugăciunea de vindecare și meditația sunt două tehnici care trec în centrul atenției.
Acum vedem rezultate din multe studii clinice care arată că spiritualitatea este un instrument simplu de vindecare care poate ajuta la întărirea conexiunii minte-corp și la întărirea funcțiilor imune. Diverse forme de practici spirituale, cum ar fi rugăciunea, meditația, vizualizarea și alte tehnici de mindfulness, pot genera pace interioară și putere personală care pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții cuiva – atât mental, cât și fizic. Toate acestea revin la conexiunea minte-corp-(sau conexiunea „minte-corp-suflet”, după cum le place unora să spună), ceea ce înseamnă modul în care gândurile noastre influențează starea noastră fizică de sănătate.
Potrivit unui raport amplu din Jurnalul Indian de Psihiatrie , s-a descoperit că meditația și rugăciunea produc beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv:
o reducere semnificativă clinic a tensiunii arteriale în repaus, precum și a tensiunii arteriale ambulatorie, reduce frecvența cardiacă și duce la sincronizarea cardiorespiratorie, modifică nivelurile de melatonină și serotonină, suprimă neurotransmisia cortizolului, stimulează răspunsul imunitar, scade nivelul speciilor reactive de oxigen, reduce stresul și promovează stările de dispoziție pozitive, reduce anxietatea și durerea, sporește stima de sine și au o influență favorabilă asupra calității generale și spirituale a vieții în stadiul avansat al bolii.
Cu alte cuvinte, oamenii spirituali sunt și mai sănătoși!”
👉 Ce face spiritualitatea creierului și corpului nostru pentru a reduce stresul
Sentimentele pe care le generează spiritualitatea au un impact imens asupra hormonilor, neurotransmițătorilor, sănătății intestinale, digestiei și multe altele. Practicarea regulată a unei forme de spiritualitate este legată de stres redus, hormoni echilibrați, atitudini îmbunătățite, somn mai bun și repararea organismului în multe feluri, cum ar fi scăderea inflamației și a nivelului de cortizol.
Ce se întâmplă exact cu corpul nostru când ne rugăm? Potrivit autorilor Chet Tolson și Harold Koenig, autorii cărții Healing Power of Prayer , „Rugăciunea îi ajută pe oameni să funcționeze cel mai bine atunci când viața le servește ce e mai rău.” Ne întărește apărarea împotriva factorilor de stres și a creșterii corespunzătoare a hormonilor precum cortizolul. Știm din ani de studii că cortizolul scăzut promovează o sănătate mai bună prin combaterea numeroaselor boli legate de stres, inclusiv boli de inimă, obezitate, cancer și tulburări cognitive sau mentale.
Studiile recente au început să demonstreze abilitățile dovedite de promovare a sănătății ale diferitelor forme de spiritualitate și rugăciune. Dr. Larry Dossey, autorul cărții Prayer Is Good Medicine , ne spune: „Capacitatea rugăciunii de a vindeca, combinată cu capacitatea științei de a vindeca, este mult mai mare decât puterea de vindecare a medicinei în sine.” În opinia acestui neurolog, rugăciunea este definită ca „o atitudine a inimii al cărei conținut nu este nici modelat, nici limitat de o singură tradiție religioasă”.
Cu alte cuvinte, există moduri infinite de a te ruga și de a crește spiritual, toate care se pot încadra într-un plan holistic care înlătură stresul și luptă împotriva bolilor.
👉 5 beneficii pentru sănătate ale rugăciunii, meditației și spiritualității
1. Reduce inflamația
Pentru mulți oameni, simplul act de a se ruga are ca rezultat un sentiment mare de bunăstare.
Răspunsurile inflamatorii sunt reacția naturală a organismului la stres, dar, din păcate, inflamația este și la baza majorității bolilor, mai ales atunci când atinge niveluri ridicate și nu este controlată. Acest stres poate apărea sub mai multe forme – fie că este vorba de o dietă proastă, un somn neadecvat sau un loc de muncă stresant.
Există o mulțime de dovezi solide care arată că hormonii de stres crescuți, cum ar fi cortizolul, pot duce la dezechilibre hormonale; imunitate scăzută; și rate crescute de infecție, pofte de mâncare și anxietate și depresie.
2. Ridică imunitatea
Mulți experți cred în teoria că există o relație strânsă între inflamația cronică și îmbătrânire, probabil din cauza impactului negativ al stresului asupra tiroidei și glandelor suprarenale, care poate provoca epuizare sau  oboseală suprarenală. De-a lungul timpului, efectele negative ale inflamației se acumulează pentru a crea condiții în organism care sunt rezultatul unei funcții imunitare scăzute și promovează bolile legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer, ateroscleroza, diabetul și bolile cardiovasculare. Acest lucru se datorează faptului că inflamația crește daunele radicalilor liberi și stresul oxidativ.

Încetinirea, intrarea în contact cu lucrurile din viață care contează cu adevărat cel mai mult și practicarea intenționată a tehnicilor de relaxare, cum ar fi rugăciunea de vindecare, poate ajuta la menținerea inflamației cronice sub control, a imunității ridicate și a bolilor asociate la distanță.
3. Crește longevitatea
Vrei să știi cum să fii fericit și sănătos, ca unii dintre cei mai bătrâni oameni din lume, cum ar fi cei care trăiesc în așa-numitele zone albastre? Mulți centenari raportează că spiritualitatea lor este ceva care îi ține să meargă în fiecare zi, dându-le un scop de a se trezi dimineața. Unele studii au arătat că o practică spirituală întreținută de adulții în vârstă poate acționa ca un tampon natural împotriva stresului cronic și ajută la reducerea riscurilor de a suferi de boala Alzheimer , artrită, accident vascular cerebral și alte afecțiuni comune legate de vârstă.
Nu contează dacă ești musulman, creștin, evreu, budist sau hindus – studiile au arătat că participarea la slujbele religioase în mod regulat, chiar și la fel de rar ca o dată pe lună, poate face o diferență în ceea ce privește durata de viață a unei persoane. În mod uimitor, un studiu publicat în Journal of Health and Social Behavior a urmărit 3.617 persoane timp de șapte ani și a constatat că cei care au participat la slujbele religioase cel puțin o dată pe lună și-au redus riscul de deces cu aproximativ o treime! Ca grup, participanții au avut o speranță de viață mai lungă, cu un impact aproximativ la fel de mare ca cel al activității fizice moderate.
4. Întărește obiceiurile bune
Rugăciunea de vindecare și meditația ajută la creșterea „mindfulness”, ceea ce înseamnă într-adevăr să trăiești în momentul prezent, să renunți la credințele limitatoare sau provocatoare din trecut și să-ți cunoști mai bine propriile gânduri și tendințe. În recenzii recente, schimbările în funcția creierului în timpul meditației și alte tehnici de mindfulness au fost documentate folosind electrofiziologie, tomografie computerizată cu emisie de un singur foton, PET și imagistica prin rezonanță magnetică funcțională.
Rezultatele diferă oarecum, dar în general, ele arată semnale crescute în regiunile creierului legate de reglarea emoțiilor; controlul atenției; și crește eliberarea dopaminei, GABA și serotoninei „hormonilor de a te simți bine”. Evaluările efectelor pozitive ale tehnicilor de relaxare cunoscute sub numele de „reducerea stresului bazată pe atenție” au descoperit că acest tip de practică poate reduce în mod natural depresia, anxietatea și stresul psihologic la persoanele cu boli cronice.
5. Ne pune în legătură cu adevăratul nostru scop, care combate anxietatea și depresia
Dr. Robert Butler și echipa sa de cercetare au condus un studiu cuprinzător de 11 ani, finanțat de Institutul Național de Sănătate, care a analizat corelația dintre „a avea un scop” și longevitate. Echipa sa a urmărit oameni sănătoși cu vârste cuprinse între 65 și 92 de ani și a descoperit că persoanele care și-au exprimat un scop mai înalt și un obiectiv clar în viață, au trăit mai mult și au fost mai ageri.
Potrivit cercetătorilor de la The Blue Zones , o carte care a studiat obiceiurile celor mai longeviv oameni de pe pământ, spiritualitatea și scopul pot ajuta la creșterea longevității, deoarece îi ajută pe oameni să intre într-o „stare asemănătoare zen de unitate totală. Te simți pe deplin implicat în ceea ce faci. Se caracterizează printr-un sentiment de libertate, bucurie, împlinire și fericire.”

Niciun comentariu

Nu ratați!