Spălarea perdelelor cu bicarbonat reprezintă o soluție mult mai potrivită pentru curățarea și albirea țesăturilor. Soluția este naturală și acționează mai bine decât una din comerț. Uite cum se face spălarea perdelelor cu bicarbonat și cum ajută acest ingredient să redai un alb imaculat.
Perdele tind să adune praf, murdărie și chiar să prindă mirosuri neplăcute de-a lungul timpului. Pentru a le proteja țesătura, dar și pentru a le reda albul imaculat, poți să folosești bicarbonatul de sodiu.
O soluție ecologică, bicarbonatul de sodiu acționează eficient mai ales în cazul țesăturilor delicate. Redă albul imaculat al perdelelor și nu le afectează în niciun fel pentru că este o soluție naturală.
Iată ce trebuie să știi despre folosirea bicarbonatului pentru albirea perdelelor.
Cum ajută soluția de bicarbonat de sodiu:
Pentru spălarea perdelelor cu bicarbonat, este important să urmezi o serie de pași care garantează reușita operațiunii.
Pregătirea perdelelor
Înainte de a începe spălarea, scutură perdelele pentru a elimina praful și impuritățile de suprafață. Dacă sunt foarte prăfuite, le poți aspira ușor cu un accesoriu special pentru textile.
Prepararea soluției de bicarbonat
Cea mai bună metodă de spălare a perdelelor cu bicarbonat este folosirea mașinii de spălat. Pune maxim 200 de grame de bicarbonat de sodiu direct în cuva mașinii, alături de detergentul obișnuit.
Dacă preferi să speli perdelele manual, dizolvă o ceașcă de bicarbonat într-un lighean mare cu apă caldă și lasă perdelele la înmuiat pentru aproximativ 30 – 60 de minute, în funcție de cât de galbene sunt.
Spălarea perdelelor
După înmuiere, spală perdelele la un program delicat pentru rufe sensibile sau, în cazul spălării manuale, clătește bine pentru a îndepărta orice reziduuri de detergent și bicarbonat.
Clătirea
Clătește foarte bine perdelele pentru a elimina orice urmă de bicarbonat. Poți adăuga oțet alb în compartimentul pentru balsam de rufe pentru a intensifica efectul de înălbire și pentru a înmuia țesătura.
Beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru spălare și curățare:
Îndepărtează mirosurile neplăcute: datorită proprietăților sale naturale de absorbție a mirosurilor, bicarbonatul este ideal pentru perdelele care au stat într-un mediu încărcat de fum, praf sau mirosuri de mâncare.
Curățare profundă: bicarbonatul acționează ca un abraziv blând; îndepărtează murdăria, dar fără a deteriora țesătura. Este deosebit de eficient pentru perdelele delicate care necesită îngrijire suplimentară.
Albire eficientă: dacă perdelele albe au devenit galbene sau pătate, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la redarea culorii inițiale fără a folosi înălbitori agresivi.
La ce temperatură se spală perdelele
Temperatura ideală pentru spălarea perdelelor depinde de materialul din care sunt confecționate.
Perdelele din bumbac sau din materiale naturale trebuie să fie spălate la temperaturi mai ridicate, în jur de 40 sau 60 de grade Celsius. Înainte de spălare, verifică eticheta pentru a nu deteriora țesătura.
În cazul perdelelor din materiale sintetice, cum ar fi poliesterul, este recomandată spălarea la temperaturi mai scăzute. O temperatură de spălare cuprinsă între 30 și 40 de grade Celsius previne micșorarea și deteriorarea materialului.
Perdelele din materiale mai delicate, cum este cazul dantelei, trebuie spălate la temperaturi foarte scăzute, de obicei 30 de grade Celsius. În unele situații, apa de spălare poate să fie chiar rece, iar programul de spălare să fie delicat.
Foarte important: pentru a te asigura că perdelele albe ies imaculate, folosește întotdeauna un program de clătire suplimentară, mai ales atunci când adaugi bicarbonat de sodiu, pentru a elimina toate reziduurile.
Alte soluții pentru eliminarea petelor de pe perdele
Pe lângă bicarbonatul de sodiu, există și alte metode eficiente pentru a obține perdele albe și curate:
Oțet alb: poate fi adăugat în timpul clătirii pentru a intensifica efectul de înălbire și pentru a îndepărta orice reziduu de detergent. Oțetul ajută, de asemenea, la înmuierea materialului;
Apă oxigenată: o soluție diluată de apă oxigenată poate fi utilizată pentru a trata petele mai persistente sau pentru a reda albul perdelelor. Este important să testezi întâi pe o zonă mică, pentru a te asigura că nu decolorează materialul;
Sare: pune o cană de sare în apa de spălare pentru a ajuta la redarea albului și pentru a scoate mai repede petele galbene de pe perdele;
Zeamă de lămâie: pentru perdelele albe îngălbenite, un amestec de apă și zeamă de lămâie poate ajuta la redarea strălucirii. După aplicare, pune perdelele la soare pentru un efect de albire suplimentar.
Niciun comentariu