Cat de important este somnul de dupa-amiaza? Cele mai recente studii spun ca are mai multe beneficii

0

Cercetătorii spun că persoanele cu vârsta peste 60 de ani care au dormit in timpul zilei au avut un rezultat mai bun la testele cognitive decât persoanele care nu au dormit.
Experții spun că somnurile de după-amiază sunt benefice pentru oamenii de orice vârstă, odihnind creierul și eliminând amestecul nostru de gânduri zilnice.
Un expert a spus că cel mai bun pui de somn este între 10 și 30 de minute, între orele 13-15
Un alt expert a avertizat că somnul de zi care se întinde pe perioade mai lungi ar putea fi un semn că o persoană nu are un somn adecvat pe timp de noapte.
Puiul de somn de după-amiază are o reputație proasta.
Unii văd o siestă ca pe un semn de lene, energie scăzută sau chiar boală.
Dar un nou studiu sugerează că somnul de după-amiază te poate face mai ascuțit din punct de vedere mental dacă ai peste 60 de ani.
Adulții mai în vârstă care au dormit după-amiaza au obținut un scor mai mare la un test cognitiv decât cei care nu au dormit deloc, potrivit cercetătorilor.
Studiul, publicat în revista General Psychiatry, a analizat atât sănătatea fizică, cât și cea cognitivă la 2214 persoane cu vârsta peste 60 de ani care locuiesc în orașele mari din China.
Dintre acestea, 1534 au dormit regulat după-amiaza, în timp ce 680 nu.
Studiul observațional a constatat că aceia care au dormit au obținut un rezultat „semnificativ mai mare” la Mini Mental State Exam (MMSE), un test standardizat de screening al demenței care include evaluări ale abilităților vizuo-spațiale, a atenției, rezolvării problemelor, memoriei de lucru, conștientizării locației și fluenței verbale.
Au avut rezultate deosebit de bune în ultimele trei categorii, potrivit studiului condus de Dr. Lin Sun de la Centrul pentru boala Alzheimer și tulburări conexe de la Shanghai Mental Health Center și Shanghai Jiao Tong University.
„Somnul are o mulțime de a face cu capacitatea de a învăța,“ Davina Ramkissoon, director Zevo Health. „Somnul vă ajută creierul să se recupereze după epuizare sau supraîncărcare de informații. În timp ce luați un pui de somn, creierul dvs. șterge informații inutile din zonele de depozitare temporară ale creierului pentru a le pregăti pentru ca noile informații să fie absorbite.”
Beneficiile somnului de dupa-amiaza:
Grupul de studiu – participantii au dormit în medie 6,5 ore pe noapte (si cei care au dormit ziua si cei care nu au dormit).
Somnurile de după-amiază au fost definite ca dormind cel puțin 5 minute consecutive, dar nu mai mult de 2 ore, oricând după prânz.
Cei care au dormit ziua au fost întrebați cât de des au luat un pui de somn în timpul unei săptămâni tipice. Răspunsurile au variat de la o dată pe săptămână la zilnic.
O slăbiciune a studiului a fost că cercetătorii nu i-au întrebat pe participanți cât timp au dormit sau la ce oră specifică din zi.

„Un pui de somn ideal și sănătos ar trebui să fie luat după-amiaza între orele 13:00 și 15:00 și să dureze de la 10 la 30 de minute”, a declarat pentru publicatia Healthline, Katherine Hall, antrenor de somn la Somnus, un program ghidat de terapie a somnului. „Dacă reușiți să dormiți după-amiaza, aveți câteva beneficii mari. Dovezile sugerează că puiul de somn este excelent pentru îmbunătățirea stării de spirit, a energiei și a productivității, reducând în același timp anxietatea și tensiunea fizică și mentală.”
O scurt somn după-amiază vă poate lăsa să vă simțiți alert și gata să abordați restul zilei fără senzații de „inerție a somnului” – confuzia, dezorientarea și stricăciunea pe care le puteți simți la trezire, a adăugat ea.
„Dacă ești capabil să dormi pentru o perioadă puțin mai lungă de timp, să zicem 60 de minute, dovezile sugerează că puiul de somn pentru această lungime de timp te poate ajuta la învățare”, a spus Hall. „In timpul acestor serii mai lungi de dormit, creierul tău va începe să transfere amintiri de la unitatea de reținere temporară – hipocampul – în casa lor permanentă, cortexul.”
Dr. Abhinav Singh, specialist în medicină pentru somn și membru al panoului de revizuire medicală pentru SleepFoundation.org, a declarat că în timp ce alte studii au arătat că somnul de după-amiază îmbunătățește agilitatea mentală, rămâne neclar daca somnul poate preveni declinul cognitiv pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
„Orice persoană poate beneficia de un scurt pui de somn la mijlocul după-amiezii, mai ales când este programată cu o baie naturală circadiană”, a spus Singh. „S-a demonstrat că somnul scurt (mai puțin de 30 de minute) crește vigilența, îmbunătățește performanța cognitivă și îmbunătățește starea de spirit pentru restul zilei.”
Cu toate acestea, somnurile mai lungi pot fi problematice, a spus el.
Doua ore sugereaza ca mai multe patologii pot fi ascunse si duce la nevoia de pui de somn crescut, a explicat Singh.
„Dacă vă găsiți frecvent dormind perioade mai îndelungate [mai mult de 1 oră], atunci ar putea fi un semnal că cantitatea și calitatea somnului pe timp de noapte nu sunt suficiente. Multe tulburări ale somnului ar putea ascunde și epuiza cantitatea și / sau calitatea somnului … De asemenea, obiceiurile proaste de somn ar putea fi în joc. Acest lucru este adesea remarcat în epoca ecranelor [și] a luminilor puternice și a orelor lungi de lucru ”, a adăugat el.
„La vârstnici, afecțiunile medicale sau medicamentele utilizate pentru a le trata pot avea, de asemenea, un impact asupra calității și cantității somnului”, a spus Singh. „Anumite medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente pentru artrită, relaxante musculare și anumite medicamente pentru sănătatea mintală pot avea un impact negativ asupra calității somnului.”
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă nevoia unui somn mai mare în rândul persoanelor în vârstă, inclusiv mai mult somn dupa-amiaza, este un semn că organismul încearcă să compenseze inflamația crescută legată de declinul cognitiv și demența, a spus Singh.

Niciun comentariu

Nu ratați!