Milioane de adulți, precum și copii și bebeluși, se luptă să doarmă suficient în fiecare noapte, din cauza unor probleme precum stresul, durerea cronică, apneea de somn etc. Din fericire, s-a dovedit că ajutoarele simple pentru somn ajută, inclusiv utilizarea sunetelor liniștitoare, cum ar fi zgomotul alb (și alte „culori” de zgomot).
❓Ce este zgomotul alb
Toate undele sonore pot fi împărțite în două categorii: frecvența sau viteza cu care vibrează forma de undă pe secundă și amplitudinea (sau „puterea”).
Zgomotul alb este definit ca zgomotul care conține un amestec de frecvențe sonore pe care urechile umane le pot auzi (aproximativ 20 Hz până la 20 kilohertz). Acest tip de zgomot include sunete de joasă, medie și înaltă frecvență.
Unele tipuri de zgomot își poartă numele pe baza culorilor lungimilor de undă. Lumina albă conține toate frecvențele din intervalul vizibil, astfel încât să puteți vedea cum sunetul alb și-a câștigat numele. O altă modalitate de a vă gândi la asta este „20.000 de tonuri care se aud toate în același timp”.
Există o oarecare neînțelegere cu privire la ceea ce se califică exact ca zgomot alb. De exemplu, mulți cred că toate sunetele statice (sau „zgomotele de fundal” care maschează alte sunete) precum cele ale unui aparat de aer condiționat, frigider sau ventilator sunt tipuri de zgomot alb – dar, în realitate, mediile noastre sunt pline de un amestec de alb, zgomote roz și maro, printre altele.
Deci, care sunt exemple de zgomot alb? Se spune că zgomotul alb pur seamănă cu un sunet „șuierat” sau cu sunetul pe care îl auziți dacă un televizor sau un radio a fost reglat la o frecvență neutilizată.
👉 Beneficii potențiale
Ce efecte are zgomotul alb? Mai jos sunt câteva dintre efectele și beneficiile asociate cu zgomotul alb:
📻 Vă poate ajuta să vă îmbunătățiți somnul
Începând din 2012, un sondaj al Fundației Naționale a Somnului a constatat că doar 5% dintre americani dormeau cu un un sunet de fundal, o aplicație sau chiar un dispozitiv de uz casnic ca un ventilator.
De ce este bine să dormi cu zgomot alb? Poate fi un instrument eficient pentru „mascarea zgomotului”.
Studiile indică faptul că ascultarea zgomotului alb pentru somn poate avea unele beneficii, cum ar fi blocarea altor sunete care vă pot surprinde din somn. Acestea fiind spuse, unele cercetări sugerează că zgomotul roz poate fi chiar mai bun pentru somn.
Cercetătorii cred că sunetul alb face ca nivelul pragului auditiv al cuiva să atingă rata maximă, ceea ce înseamnă că sunetele prezente în fundal devin mai puțin capabile să stimuleze regiunea cortexului cerebral al creierului în timpul somnului.
📻 Vă poate ajuta atunci când studiați și lucrați
Un studiu din 2017 publicat în Scientific Reports a constatat că beneficiile zgomotului alb pentru studiu includ învățarea îmbunătățită a informațiilor noi. Cercetătorii au concluzionat: „Cercetările sugerează că ascultarea zgomotului alb poate îmbunătăți unele aspecte ale performanței cognitive la persoanele cu o atenție mai mică”.
Acest studiu a investigat impactul zgomotului alb asupra învățării cuvintelor noi la adulții tineri sănătoși. Jumătate dintre participanți au ascultat zgomotul alb în timpul fazelor de învățare, iar jumătate au finalizat învățarea în tăcere.
Rezultatele au demonstrat că grupul cu sunet alb a experimentat o învățare mai bună. Cercetătorii implicați în studiu subliniază, de asemenea, că la copiii cu ADHD, s-a demonstrat că ascultarea zgomotului alb îmbunătățește performanța în sarcinile de memorie, precum și îmbunătățirea recunoașterii vorbirii.
Deși funcționează pentru unii oameni, zgomotul alb nu oferă o îmbunătățire generală pentru toate aspectele învățării și încă nu este clar dacă poate reduce de fapt atenția în rândul anumitor persoane, cum ar fi cele care se concentrează cel mai bine atunci când lucrează în tăcere. În general, studiile sugerează că există efecte diferite asupra percepției și învățării atunci când este utilizat zgomotul alb, care poate depinde de factori precum cerințele specifice ale sarcinilor.
📻 Poate reduce agitația și stresul
Anumite studii au descoperit dovezi că zgomotul alb poate servi drept „intervenție simplă, convenabilă și neinvazivă care îmbunătățește comportamentul agitat la adulți”.
👉 Sunet alb vs. Sunet roz și negru
Potrivit unui articol publicat în The Atlantic , „În ingineria audio, există un curcubeu întreg de culori de zgomot, fiecare cu propriile sale proprietăți unice, care sunt folosite pentru a produce muzică, pentru a ajuta la relaxare și pentru a descrie ritmuri naturale precum bătăile inimii umane”.
Alte culori sunt similare cu zgomotul alb, dar sună puțin diferit, deoarece sunt concentrate fie la capătul înalt, fie la cel inferior al spectrului sonor.
Iată câteva informații despre diferitele tipuri de culori de zgomot:
🎶 Sunetul roz
Sunetul roz este sunet alb, dar cu frecvențe mai reduse. Este descris ca fiind „mai puțin dur” decât zgomotul alb și un pic mai moale și mai liniștitor, cu mai multe sunete de bas.
Dacă considerați că sunetul alb este prea intens pentru dvs., încercați sunetul roz. Poate fi perceput ca fiind mai echilibrat și mai subtil.
Exemple de zgomot roz cu care probabil sunteți familiarizat includ sunetul ploilor sau al valurilor oceanului. Cercetările arată, de asemenea, că zgomotul roz poate crește productivitatea și creativitatea, deci merită să experimentați.
🎶 Sunet maro
Sunetul maro este o versiune mai profundă a sunetului roz, descris ca având mai mult bas. Exemple în viața de zi cu zi includ un vânt puternic, bubuituri de valuri oceanice sau un pârâu constant.
🎶 Sunet negru
Sunetul negru este practic liniște, cu un pic de zgomot aleatoriu aruncat. De aceea, uneori se numește și „tăcere tehnică”.
👉 Alte sfaturi pentru un somn de calitate
În afară de utilizarea unui aparat de sunet alb pentru a vă ajuta să dormiți mai adânc, iată și alte ajutoare de somn naturale de încercat:
•Mențineți un program regulat de somn, astfel încât să mergeți la culcare și să vă ridicați la aproximativ aceeași oră în fiecare zi.
•Nu mai folosi ecranele și dispozitivele electronice cu două sau mai multe ore înainte de culcare. Acest lucru va preveni o expunere prea mare la lumina albastră, ceea ce vă poate ține treaz.
•Creați un mediu prietenos cu somnul în dormitor, păstrându-l întunecat și ușor răcoros. Menținerea camerei organizate și difuzarea lavandei sau a altor uleiuri esențiale pentru somn te pot ajuta.
•Limitați consumul de cofeină după ora 12, deoarece poate rămâne în sistem ore întregi.
•Încercați să luați cina sau o gustare de seară care include „alimente care favorizează somnul”, cum ar fi cele cu carbohidrați complecși, calciu, magneziu și / sau aminoacizi triptofan.
•Luați în considerare încercarea de suplimente pe bază de plante care pot ajuta la gestionarea stresului și la sprijinirea somnului bun, cum ar fi rădăcina de valeriană sau floarea pasiunii.
👉 Concluzie
•Ce este zgomotul alb? Este un tip de zgomot care conține un amestec de frecvențe sonore pe care urechile umane le pot auzi (aproximativ 20 Hz până la 20 kHz). Sună ca un șuierat.
•Exemple de zgomot alb cu care probabil sunteți familiarizat includ sunetul unui televizor sau radio atunci când acestea sunt setate la o frecvență neutilizată.
•În timp ce alte culori de zgomot pot fi mai calmante pentru anumite persoane, beneficiile zgomotului alb pot include promovarea relaxării, a calității somnului și a concentrării în timp ce studiați și lucrați.
•Puteți începe să utilizați „culori de zgomot” achiziționând un aparat de sunet cu zgomot alb sau folosind o aplicație de pe telefon. Probabil veți avea cele mai bune rezultate dacă zgomotul se aude continuu toată noaptea, fără pauze, la un volum slab.
[…] •Dureri de stomac •Visele afectate •Sentimente de slăbiciune Articole recomandate: 📌 Ce este zgomotul alb? Beneficii pentru somn și nu numai 📌 Cat de important este somnul de dupa-amiaza? Cele mai recente studii spun ca are mai multe […]