În timp ce Nathalie Tufenkji stătea într-o cafenea, un gând i-a trecut prin minte în timp ce cobora o pungă de ceai în apă fierbinte.
Tufenkji, cercetătoare la nivel de doctorat și profesor de inginerie chimică la Universitatea McGill din Canada, nu s-a putut abține să nu se întrebe – ce se întâmplă cu acea plasă de plastic în timp ce se înmoaie în apă fierbinte?
„Bea o ceașcă de ceai într-o cafenea când și-a dat seama că punga de ceai părea a fi din plastic”, explică doctorandul Laura Hernandez, primul autor al studiului. „Apoi, ea mi-a cerut să analizez posibilitatea ca acel pliculeț de ceai să se rupă”.
După un studiu atent, Tufenkji și Hernandez sunt în sfârșit capabile să împărtășească răspunsul cu lumea. Descoperirile? Introducerea pliculețelor de ceai din plastic în apă fierbinte duce la miliarde de bucăți mici de plastic care se descompun în apă.
👉 Bucăți de plastic în ceai
Aceasta nu este prima privire la microplastice a Universității McGill . „Munca noastră cu micro și nanoplastice a început atunci când am analizat scruburile faciale care conțin nanoplastice”, explică Hernandez. „În această lucrare, am dezvoltat metode pentru a găsi nanoplastice.”
Pentru studiu, cercetătorii McGill au analizat patru tipuri de ceaiuri comerciale ambalate în pungi de ceai din plastic. Pentru a evita orice interferență cu citirile, au scos ceaiul din pungi și au scufundat pungile de plastic în apă de 95 grade Celsius, ceea ce se traduce la aproximativ 200 de grade Fahrenheit.
Și acum, partea uimitoare …
„Arătăm că pătrunderea unui singur sac de ceai din plastic la temperatura de preparare eliberează aproximativ 11,6 miliarde de microplastice și 3,1 miliarde de nanoplastice într-o singură ceașcă de băutură.” – Cercetătorii Universității McGill
Deci, în timp ce beneficiile ceaiului verde și ale multor alte ceaiuri sunt solide, pur și simplu nu știm cum ne va afecta consumul acestei cantități de mici materiale plastice.
Și doar o ultimă parte a studiului … Cercetătorii au dozat, de asemenea, un mic organism acvatic comun – un purice de apă – cu apă contaminată cu plastic. Deși nu l-a ucis de-a dreptul, au arătat anomalii comportamentale și anatomice, spune Hernandez.
👉 Preocupări emergente privind poluarea microplastică
Deși investigarea poluării microplastice este încă considerată o nouă zonă emergentă a științei, cercetătorii au lansat recent alte descoperiri referitoare la:
•Microplasticele sunt acum detectate în fecalele umane.
•Folosim atât de mult plastic, acum este detectat în ploaie.
•Acumularea microplastică ar putea declanșa inflamația, potrivit cercetărilor preliminare.
•Anumite microplastice se pot acumula în organe, compromitând sistemul imunitar și sănătatea celulelor.
•Inhalarea microplasticelor poate duce la o funcție respiratorie mai slabă și stres hepatic, conform studiilor efectuate pe animale.
•În cercetările anterioare asupra nanoparticulelor, anumite nanoparticule pot traversa bariera hematoencefalică, afectând în același timp sistemul cardiovascular, modificând absorbția nutrienților și microflora intestinală și chiar reproducerea.
👉 Ce ar trebui să facem în legătură cu particulele de plastic din ceai?
Pentru a fi clari, cercetătorii vor să sublinieze poluarea microplastică provenită din plicurile de ceai din plastic, nu din ceai în sine. „Am dori ca consumatorul să fie conștient și să evalueze ambalajul în care vine ceaiul. De exemplu, ceaiurile vrac vin fără ambalaje, în timp ce alte ceaiuri vin în pliculețe de hârtie. Ambalajul din plastic de unică folosință pentru pliculețele de ceai nu este benefic. ”
Deci, din fericire, cel puțin pentru această problemă, există o soluție ușoară. Dacă beți frecvent ceai, luați în considerare ceaiul la vrac sau la punga de hârtie.
👉 Gânduri finale
•Un prim studiu de acest tip efectuat de Universitatea McGill din Canada a constatat că pungile de ceai din plastic care se scufundă în apă fierbinte eliberează miliarde de particule microscopice de plastic în băutură.
•Remedierea este ușoară atunci când vine vorba de plastic în ceai: Evitați pungile de ceai din plasă de plastic și utilizați versiuni de hârtie sau frunze vrac.
•Deși nu cunoaștem pe deplin efectele ingerării microplasticelor și nanoplasticelor, studiile preliminare sugerează că ar putea declanșa inflamație, stres hepatic, funcție respiratorie mai slabă și disfuncție a sistemului imunitar.
•Începeți să reduceți conștient plasticul de unică folosință. Și nu contați nici pe reciclare … rata de reciclare în SUA este de doar 9%.
Niciun comentariu