In proportie de 95%, coaja de ou este alcatuita din carbonat de calciu, iar specialistii estimeaza ca numai coaja de la o jumatate de ou asigura organismului doza zilnica necesara de calciu. Nu numai coaja oului este benefica, ci si membrana acestei coji, care fortifica articulatiile si reduce durerile cauzate de boli precum artrita, guta sau lupusul eritematos sistemic. Membrana aceasta este alcatuita in mare parte din proteine, este flexibila si totodata foarte puternica, iar rolul ei este de a proteja interiorul oului de bacterii.
Pe langa calciu, cojile oualor mai contin magneziu, fier, sulf, fosfor, silicon, sodiu, potasiu, aluminiu, zinc, gelatina, colagen.Mai mult, coaja de ou contine 27 de microelemente ce pot fi absorbite de organism. Totodata proteina din coaja de ou este compusa din aminoacizi precum metionina, cisteina, lizina, izoleucina.
Un studiu realizat recent de Universitatea Massachussets a arătat că pudra din coajă de ou a creat un biomaterial care ajută oasele să se regenereze mai repede. În experimentul explicat pe larg în revista Biomedical Sciences, pudra din coajă de ou, amestecată cu hidrogel, ajută celulele să regenereze ţesutul osos mai rapid, intensificând şi întărirea acestuia. Experimentul a dat rezultate foarte bune şi în cazul grefelor de os, cu o recuperare post-transplant mult mai rapidă şi reducând reacţiile adverse, cum ar fi respingerea ţesutului transplantat de către primitor.
Dureri articulare
Membranele de coajă de ou conţin substanţe precum glucozamina şi acid hialuronic care îmbunătăţeşte elasticitatea articulaţilor. Astfel, cojile de ou au fost şi sunt folosite în tratamentul artritei, fiind eficiente în scăderea durerilor articulare.
Îmbunătăţeşte funcţionarea glandei tiroide
Spală bine 8 ouă şi pisează-le cojile. Adaugă peste cojile zdrobite zeama de la două lămâi şi introdu preparatul la frigider pentru câteva zile. În momentul în care cojile pisate s-au înmuiat foarte bine, scoţi recipientul de la frigider, strecori lichidul şi îl amesteci cu 1 litru de alcool şi 1 kilogram de miere. Mixtura se păstrează încă o săptămână înainte de a se consuma. Se administrează câte o linguriţă după fiecare masă.
Fortifică organismul şi curăţă sângele
În acest scop, foloseşte cojile de ouă în felul următor: spală bine 5 ouă, zdrobeşte-le cojile şi introdu-le în 3 litri de apă. Păstrează preparatul în frigider o săptămână, după care poţi începe să consumi din el 2-3 pahare zilnic. Gustul poate fi ameliorat prin adăugarea de zeamă de lămâie.
Calmează simptomele gastritei şi ulcerului
Zdrobeşte cojile de la trei ouă. Ia un vârf de cuţit din pulberea de coji şi amestecă-l cu două linguri de zeamă de lămâie. Lasă amestecul la frigider 3-4 ore, până se înmoaie foarte bine cojile de ouă. Amestecă-le apoi cu 100 mililitri de lapte fierbinte. Consumă acest preparat de două ori pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, apoi înainte de culcare.
Osteoporoza
Printre beneficiile consumului cojilor de ouă se numără şi reducerea riscului de osteoporoză, afecţiune caracterizată de slăbirea oaselor, dar şi de creşterea riscului de fracturi osoase. Vârstele înaintate reprezintă un factor de risc, dar totodată şi lipsa calciului poate contribui la dezvoltarea acestei afecţiuni. În urma unui studiu care avea în centrul atenţiei femeile aflate la postmenopauză şi care sufereau de osteoporoză s-a descoperit că pudra de coji de ouă, alături de vitamina D3 şi magneziu ajuta semnificativ la întărirea oaseor şi îmbunătăţirea denistăţii de minerale din oase.
Ingrasamant natural
Cojile de oua puse in pamant la radacina plantelor este o sursa d eminerale excelenta. Pune cojile in compost sar si in solul din gradina unde cultivi legume.
Mod de preparare:
Cojile de ou se consuma sub forma de pudra, pe care o poti prepara extrem de usor. Aduna cojile de la mai multe oua, apoi fierbe-le bine, usuca-le si transforma-le in pulbere fie cu ajutorul unei rasnite, fie cu cel al blenderului. Poti, de asemenea, sa pisezi cojile de ou uscate cu ajutorul unui mojar cu pistil.
Poti consuma pudra de coaja de ou ca atare, inghitind zilnic 2,5 grame, insa o poti consuma si amestecata cu miere sau polen, si ele renumite pentru proprietatile benefice pe care le au.
Atentie! Coaja de ou nu reprezinta un pericol pentru sanatatea ta, atat timp cat o sterilizezi inainte de a o consuma. Altfel, exista risc crescut de contaminare.
Specialistii recomanda suplimentarea calciului numai in situatiile in care exista deficit. Asta pentru ca atunci cand se regaseste in exces in organism, calciul poate cauza probleme precum formarea pietrelor la rinichi.
Niciun comentariu