Dupa o zi lunga de fotosinteza, copacii adorm?

0

Majoritatea organismelor vii isi adapteaza comportamentul la ritmul zilei si al noptii. Plantele nu fac exceptie: florile se deschid dimineata. In timp ce oamenii se bucura de umbra pe care ei o ofera cu generozitate, copacii asculta si privesc. … Prea ocupati cu propriile lor vieti, desi le cauta racoarea, oamenii uita cat de importanti sunt copacii si ce viata dinamica au aceste creatii ale naturii.
„Depinde de modul in care definiti „somnul”, dar copacii isi relaxeaza ramurile pe timp de noapte, ceea ce ar putea fi un semn de odihnire”, au spus oamenii de stiinta. Copacii ar putea dormi dupa intuneric, in conformitate cu masuratorile precise ale laserului, care au detectat ramnificatiile plantelor inclinate noaptea.
Constatarea nu este prea surprinzatoare, dar destul de ciudat ca nu a fost studiata pana acum, au spus cercetatorii. Majoritatea organismelor vii au ritmuri circatiene de zi si de noapte, iar orice gradinar va observa ca unele plante isi deschid florile dimineata, spun cercetatorii.
Pentru prima data, copacii s-au dovedit a suferi modificari fizice noaptea care pot fi asemanatoare cu somnul sau cel putin cu ciclul zi-noapte care au fost observate deja la plantele mai mici.
Ramurile mesteacanelor au fost vazute acum inclinate cu pana la 10cm la varfuri spre sfarsitul noptii.

Similitudinile dintre oameni si plante sunt frapante cand vine vorba de nevoile de baza ale vietii: soare, apa, aer si nutrienti. In mod surprinzator, oamenii de stiinta incep sa descopere ca lista poate continua: atat copacii cat si oamenii dorm.
Stiinta arata ca somnul copacilor are legatura cu presiunea apei din celulele acestora. Noaptea are loc un fenomen numit presiune hidrostatica sau turgescenta, adica o scadere a presiunii apei in celule. Odata cu intreruperea fotosintezei la lasarea intunericului, se activeaza turgescenta. „Acest lucru inseamna ca frunzele si crengile nu mai sunt la fel de ferme si se apleaca sub propria lor greutate, explica Zlinszky.
In absenta luminii soarelui, copacii nu mai folosesc apa si dioxidul de carbon pentru a produce zahar. Fara sursa de lumina care le atrage, frunzele iau o pauza si se odihnesc, pentru a-si conserva energia. Pe timpul zilei, frunzele copacilor sunt indreptate cat mai sus, pentru a optimiza abilitatea de a absorbi lumina de la soare.
Zlinszky intentioneaza sa repete experimentul si pe plopi si castani. El spune ca cercetatorii au decodat deja genomii acestor copaci si au descoperit ca acestia sunt programati genetic sa aiba un ritm circadian. Prin studierea acestor gene ale ritmului circadian, Zlinszky si echipa sa ar putea explica de ce copacii dorm la fel ca oamenii. Motivul ar fi ca arborii au un ceas biologic pe care il reseteaza in fiecare zi.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160517083552.htm

Niciun comentariu

Nu ratați!