Pentru a curăța eficient gresia și faianța, ține cont de toate informațiile de mai jos. Astfel, îți va fi mult mai ușor să ai toate suprafețele curate. Alege cei mai buni detergenți în acest sens și suprafețele din casa ta vor arăta perfect.
Cu ce se curăţă gresia şi faianţa ?
Apărute în anii 1980, plăcile din gresie şi faianţă porțelanată au cucerit rapid casele private şi profesionale datorită numeroaselor lor avantaje. Imitând multe materiale, disponibile în mai multe culori şi formate, poate fi instalată în interior şi exterior, ca gresie de bucătărie sau pe terasă. Plăcile din gresie porţelan sunt, de asemenea, rezistente, iar întreţinerea lor este destul de simplă dacă urmaţi recomandările corecte. Într-adevăr, în diversitatea lor, plăcile din gresie pot fi uneori strălucitoare, alteori poroase.
Metode tradiţionale pentru a curăţat rosturile de la gresie şi faianţă
O podea mereu strălucitoare este prima carte de vizită a casei: plăcile curate şi strălucitoare reprezintă o referinţă imediată de igienă şi confort. Adesea, însă, rezultatul este limitat de îmbinările dintre o placă şi alta, unde murdăria se aşează cu efecte inestetice enervante. Ce soluţii există pentru a le curăţa cu remedii naturale?
Unul dintre cei mai valoroşi aliaţi pentru curăţarea casei, bicarbonatul este, de asemenea, potrivit pentru curăţarea rosturilor de gresie sau faianță. Cea mai simplă metodă este de a crea o soluţie prin adăugarea de apă fierbinte în bicarbonatul de sodiu până când obţineţi un amestec gros, gelatinos. Se întinde de-a lungul rosturilor cu probleme, chiar şi cu ajutorul unei cârpe, şi se aşteaptă treizeci de minute ca resturile lipite între linii să se înmoaie. Apoi, cu ajutorul unei frecări fine, soluţia este îndepărtată şi, dacă reziduurile sunt încă prezente, poţi pune asupra zonelor în cauză o presiune uşoară cu o periuţă de dinţi veche. Apoi trecem la spălarea normală a podelei. Bineînţeles, dacă eşti îngrijorat de rezistenţa materialelor sau de rezistenţa culorii, în special pentru îmbinările întunecate, în ultima vreme, este recomandat să faci un test pe o parte ascunsă a pardoselii.
O alternativă validă la bicarbonat, dar cu aceeaşi acţiune de înmuiere pentru murdărie, ar putea fi peroxidul de hidrogen. Din nou, se recomandă un test pe o îmbinare ascunsă sau acoperită cu mobilier.
O altă metodă, de asemenea moştenită din universul remediilor bunicii, este folosirea oţetului alb. Cu puterea sa anti-calcar şi efectul anti-mucegai, poate fi recomandat mai ales în baie sau în acele zone ale casei unde umiditatea este foarte mare. Utilizarea este foarte simplă: se pulverizează o soluţie dintr-o combinaţie de apă caldă şi oţet, se pulverizează pe zona cu probleme şi se lasă să acţioneze timp de aproximativ zece minute. Nu va trebui să îţi faci griji prea mult dacă o parte din soluție va ajunge atât pe gresie, cât şi pe îmbinări, deoarece oţetul de obicei nu deteriorează ceramica. În caz de îndoială, totuşi, este întotdeauna bine să faci un test pe o parte ascunsă a casei. După perioada de aşteptare, excesul de lichid este absorbit cu o cârpă moale, orice reziduuri rămase cu o periuţă de dinţi veche şi podeaua se curăţă normal.
Cu ce se curăţă rosturile de la gresie şi faianță într-un mod profesional?
Bacteriile, mucegaiul şi murdăria ajută la realizarea îmbinărilor din pardoseli, adică a acelor spaţii care se află între o ţiglă şi alta, negre şi cu aspect neglijat. În plus faţă de detergenţii specifici pentru curăţarea îmbinărilor dintre plăci, ingrediente 100% naturale pot veni în ajutorul nostru, cu o eficienţă incredibilă pentru curăţarea podelelor. Cele mai populare sunt bicarbonatul şi peroxidul de hidrogen, care împreună cu oţetul şi câţiva mililitri de apă fierbinte sunt capabili să îndepărteze murdăria încăpăţânată, dând imediat un aspect mai alb şi mai igienizat faianţei.
Există multe produse specifice pe piaţă care îţi permit să îndepărtezi petele, şi murdăria de pe chitul podelei şi să o readuci la nuanţa iniţială. În sine, aşa cum s-a menţionat anterior, chitul de ciment tinde să se sfărâme sau să se întunece în timp. Folosirea remediilor bunicii nu poate duce la rezultatele dorite şi, probabil, perierea insistentă a rosturilor şi turnarea de oţet pe gresie nu este întotdeauna o activitate eficientă şi plăcută.
Aşadar, ai putea încerca să simulezi şi tu acasă activităţile pe care profesioniştii le fac zilnic atunci când sunt chemaţi să renoveze sau să curețe podeaua. Ceea ce avem cu adevărat nevoie este disponibilitatea de a aplica şi de a găsi produsul potrivit. Va trebui să ai extrem de multă răbdare pentru a face asta, dar veşti bune, îţi vom pune la îndemână câteva sfaturi ca să îţi fie mai uşor să găseşti produse de curăţare profesionale pentru curăţarea îmbinărilor podelei rapid, eficient şi mai ales în siguranţă.
Da, foarte des aceste produse de curăţare au compoziţii chimice speciale care le fac agresive pentru piele. Dar nu îţi face griji, aici îţi arătăm doar cele mai sigure variante.
Aburul este unul dintre cele mai potrivite soluţii pentru îndepărtarea murdăriei sedimentate, în special în acele zone ale casei care par mai greu accesibile. Dacă ai un dispozitiv de curăţat cu abur, va fi suficient să optezi pentru o duză mică sau pentru pistolul special, apoi direcţionează jetul de abur direct pe rosturile problematice. Ajungând la aproximativ 100 de grade, aburul are un efect de igienizare excelent. În plus, ca o consecinţă directă a presiunii, elimină mecanic chiar şi murdăria cea mai sedimentată. Pentru caracteristicile acestor instrumente este recomandat în primul rând să acorzi cea mai mare atenţie procedurii, pentru a evita urmele nedorite, apoi să testezi rezistenţa podelei la căldură atât de mare pe o parte care nu este la vedere. Adu îmbinările înapoi la frumuseţea lor originală, curăţă podeaua cu metoda preferată.
De ce materiale am nevoie pentru a curăţat rosturile de la gresie şi faianță
Freacă amestecul pe care l-ai făcut pe rosturile dintre plăci cu suficientă forţă şi observă rezultatul.
Amestecă totul împreună în vas şi vei obţine un amestec destul de gros. Ia-l şi freacă viguros pe rosturi cu buretele (sau dacă preferi periuţa de dinţi) şi lasă-l să acţioneze cel puţin 1 oră. După timpul necesar, îndepărtează amestecul cu un amestec de apă, curăţător de podea şi oţet alb.
Dacă ai un aparat de curăţat cu abur în casă poţi încerca foarte bine să îndepărtezi mucegaiul de pe rosturi cu acesta. În cele din urmă, aburul este soluţia care, cu siguranţă, nu va cauza nicio problemă plăcilor de gresie şi, în acelaşi timp, igienizează la maximum.
Sfaturi pentru a curăța cât mai eficient rosturile gresiei şi faianței
Pentru a menţine îmbinările dintre plăcile de gresie sau/şi faianţă curate şi libere de resturi pentru o lungă perioadă de timp, îţi recomandăm să aplici ceară de podea ciclic: aceasta va adăuga pe lângă strălucire, un adevărat strat protector, între îmbinarea în sine şi murdărie. Dacă, pe de altă parte, îmbinările sunt acum irecuperabile datorită efectului timpului, posibilitatea de reînnoire a mortarului poate fi evaluată, cu ajutorul unui expert.
Reziduurile produselor de curăţat, praful şi alte substanţe se acumulează în îmbinările plăcilor care determină dezvoltarea mucegaiului. Acesta este motivul pentru care este important să le dezinfectezi periodic.
Pentru a albi îmbinările plăcilor, nu este necesar să utilizezi substanţe chimice. Chiar şi în supermarket este posibil să se găsească soluţii eficiente, adică ingrediente ecologice la preţuri mici şi care să faciliteze munca. Îmbinările sunt umplute cu un amestec care de obicei se sfărâmă din cauza umidităţii, a prafului şi a altor substanţe care se acumulează. Deşi nu se observă la început, în timp acestea capătă o culoare închisă din cauza proliferării mucegaiului.
Păreri pro şi contra detergenţilor chimici
Există o varietate nesfârşită de produse de curăţare. Pentru a evalua impactul real al acestora asupra mediului, ar fi necesar să se efectueze o analiză completă a ciclului lor de viaţă: producţie, ambalare, transport, utilizare, eliminare şi reciclare. Nu este uşor să stabiliţi impactul general asupra mediului al unui anumit produs. Ştim mai multe despre efectul poluant al detergenţilor după utilizarea lor atunci când, deversaţi în canalizare, ajung în căile navigabile şi prin infiltrare, în mediu.
Un detergent cu acţiune chimică permite acţiuni care promovează igiena la nivel profesional. Are avantajul de a permite întreţinerea tuturor pieselor şi suprafeţelor casei tale, dar şi a echipamentelor şi sculelor, precum şi a diferitelor materiale utilizate într-o companie. Acest tip de detergent poate trata, de asemenea, învelişurile de perete sau podea şi chiar să întreţină textile.
Cum îţi protejezi pielea şi ochii în timp ce cureţi rosturile gresiei şi faianţei
În activităţile practice de curăţare, prudenţa corectă necesită nu numai o judecată echilibrată şi o evaluare exactă a riscului de expunere la agenţi chimici, ci utilizarea unor produse adecvate pentru a reduce riscurile şi a proteja sănătatea şi siguranţa subiecţilor implicaţi. Iată câteva etape de care trebuie să se ţină seama când se lucrează cu produse chimice de curăţat:
Efectuează o evaluare preliminară: evaluarea potenţialului pericol asociat cu metoda analitică înainte de a o aplica;
Minimizează expunerea la agenţi chimici: împiedică agenţii chimici să intre în contact cu pielea. – Nu subestimaţi riscurile: presupuneţi că toate substanţele chimice sau amestecurile sunt mai toxice decât agenţii chimici individuali. Trataţi toate substanţele a căror toxicitate nu este cunoscută şi probele care urmează să fie analizate că agenţi potenţial toxici;
Fii gata în caz de accident: înainte de a începe fiecare activitate analitică, este necesar să cunoşti acţiunile specifice care trebuie întreprinse în caz de eliberare accidentală de substanţe periculoase. Trebuie să cunoşti locaţia tuturor sistemelor de securitate, cel mai apropiat sistem de alarmă la incendiu, cel mai apropiat telefon, să cunoaşteţi numerele de telefon de apelat şi ce să spuneţi în caz de urgenţă, fi pregătit să implementaţi procedurile de prim ajutor.
Cântărirea substanţelor periculoase sub formă de pulbere trebuie efectuată: sub hote de aspiraţie adecvate; adică pregătirea materialelor pentru a fi cântărite, transferându-le ulterior pe cântare externe;
In cazul compuşilor foarte toxici, cancerigeni sau mutageni, ar fi indicat să achiziţionezi soluţii standard certificate. Doar în cazul în care această achiziţie nu este posibilă (de exemplu, lipsa unor standarde certificate pe piaţa cu ingredientul activ în cauză) şi, prin urmare, este inevitabilă continuarea cântăririi, pe lângă faptul că este necesară adoptarea tuturor măsurilor preventive necesare pentru aceste tipuri de produse, se recomandă efectuarea unei singure cântăriri şi reglarea volumului solventului pentru a obţine concentraţia dorită.
Cat timp laşi să acţioneze produsele de curăţenie pentru rosturile de la gresie şi faianţă
Lăsarea pe termen lung a produselor pe suprafeţele cu probleme este necesară numai în unele cazuri speciale, de exemplu:
Trucuri pentru protejarea rosturilor
Toate materialele natural poroase (lustruite, marmură, piatră naturală şi reconstituită şi îmbinările dintre o ţiglă şi alta) sunt mai vulnerabile la agresiunea umezelii şi a murdăriei (grăsime, praf..) care poate păta suprafaţa. Pentru a preveni acest lucru, este necesar să preveniţi acest risc protejându-le cu produse specifice.
Produsele precum acidul muriatic şi amoniacul curăță foarte bine petele rezistente, însă recomandăm ca în timpul folosirii lor să țineți geamul deschis pentru a aerisi camera.
Niciun comentariu