Căldura năucitoare a făcut deja pagube însemnate în culturile de fructe și legume. Miezul pepenilor de la Dăbuleni se acrește sub coaja înmuiată de soare.
În plus, marfa expusă în târguri și piețe se strică mai repede și trebuie vândută la preț redus. Cei care încearcă să culeagă de verzi roșiile, caisele și piersicile sunt vizitați de mai puțini clienți, nemulțumiți că aroma și gustul nu sunt aceleași, dacă se coc forțat, pe tarabă.
Odată ce ați făcut cumpărăturile, nu lăsați sacoșele nici măcar o oră în portbagajul mașinii. Sub influența căldurii, legumele și fructele puse în pungi de plastic vor începe să se degradeze.
Odată ajunși acasă, găsiți un loc răcoros pentru ele – vara multe pot sta chiar în frigider, dar în sertare diferite. Majoritatea fructelor degajă, în procesul de coacere, un gaz numit etilen, care alterează legumele.
Fructele de pădure rămân în casolete cu găurele. Fructele mari se vor coace rapid pe platou, în bucătărie. Ca să țină, cartofii stau pe parchet sau pe gresie, în pungi de hârtie.
Porumbul dulce, pe care nu-l fierbeți pe loc se pune la congelator, cu tot cu frunze.
Numai vinetele se simt bine la căldură. Chiar dacă sunt ridate rămân o alegere bună. Dacă se zbârcesc puțin nu sunt stricate, sunt mai bune de copt, că nu mai au apă în ele.
Ce facem cu fructele și cu legumele la un pas să se strice? Primele merg la compoturi, dulcețuri, sosuri și prăjituri. Restul, la supe, zacuscă și diverse ghiveciuri.
Niciun comentariu