Cuptoarele cu microunde sunt sigure? Cum sunt afectate alimentele?

0

Majoritatea dintre noi avem cuptoare cu microunde în casele noastre și le folosim de mai multe ori pe săptămână. Sunt convenabile și ne permit să reîncălzim resturile în câteva minute. Dar sunt ele sigure pentru sănătatea noastră și a celor dragi?
Cuptorul cu microunde este apreciat de mulți datorită ușurinței sale de utilizare. Cu toate acestea, oamenii sunt sceptici cu privire la siguranța acestuia, având în vedere că cuptorul folosește radiații electromagnetice pentru a încălzi alimentele.
Deci, care este treaba cu aceste cuptoare?
👉 Cum funcționează microundele?
Microundele sunt unde radio de înaltă frecvență care fac parte din spectrul electromagnetic. Valurile sunt absorbite de materiale care conțin apă, cum ar fi mâncarea ta, iar energia este transformată în căldură.
Nu o puteți vedea, dar atunci când încălziți cu microunde, valurile fac ca moleculele mâncării să vibreze și această energie creează căldură.
Dincolo de utilizarea casnică pentru gătitul și încălzirea alimentelor, microundele sunt utilizate și pentru difuzarea TV, telecomunicații (inclusiv telefoane mobile) și ca radar pentru instrumente de navigație. Deși un cuptor cu microunde folosește radiații electromagnetice, este o radiație neionizantă, spre deosebire de razele X.
👉 Microundele sunt sigure?
O preocupare comună este dacă există sau nu efecte nocive ale microundelor. Poate radiația electromagnetică produsă de un cuptor cu microunde să vă provoace daune corpului sau alimentelor?
Organizația Mondială a Sănătății descrie microundele ca „sigure și convenabile pentru încălzirea și gătirea unei varietăți de alimente” atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor producătorilor.
Microundele sunt considerate sigure, deoarece undele radio sunt conținute în cuptor. Pentru ca un cuptor cu microunde să funcționeze, ușa trebuie închisă, ceea ce limitează semnificativ expunerea la undă. Cu toate acestea, un cuptor cu microunde deteriorat, care funcționează defectuos sau murdar ar putea permite scurgerea undelor.
Ce se întâmplă când ești expus la energia microundelor? Gândește-te la ce se întâmplă cu un castron de mâncare. În mod similar, energia microundelor poate fi absorbită de organism și poate produce căldură în țesuturile expuse, potrivit OMS. Acest lucru poate duce la deteriorarea căldurii, mai ales dacă energia microundelor este absorbită de zone mai vulnerabile la temperaturi mai ridicate, cum ar fi ochii.
Un studiu publicat în Military Medical Research indică faptul că „radiațiile electromagnetice pot fi absorbite de organisme, în care provoacă o serie de modificări fiziologice și funcționale”.
Studiile arată că radiațiile cu microunde pot provoca reacții adverse în sistemul nervos central, cum ar fi tulburări de învățare, memorie slabă și tulburări de somn. Cu toate acestea, aceste efecte secundare apar după ce sunt expuse la o frecvență mult mai mare decât cele utilizate de un cuptor cu microunde casnic.

👉 Microundele sunt sigure pentru alimente?
Iată o defalcare a ceea ce au descoperit cercetătorii de-a lungul anilor:
•Un studiu din 2003 publicat în Journal of the Science of Food and Agriculture a evaluat conținutul de compuși fenolici din broccoli după ce a fost gătit prin fierbere la presiune înaltă, fierbere la presiune scăzută, aburire și microunde. Dezavantaje clare au fost găsite atunci când broccoli a fost preparat la microunde, deoarece 97 % din flavonoizi s-au pierdut. Pe de altă parte, broccoli la abur a avut efecte minime asupra compușilor săi fenolici.
•Numeroase studii au demonstrat că radiațiile din interiorul cuptorului pot transforma substanțele organice din alimente în compuși cancerigeni.
•Potrivit unui studiu din 2003 realizat de către Journal of the Science of Food and Agriculture, gătitul alimentelor în cuptorul cu microunde nu numai că dă naștere unor compuși cancerigeni în alimentele astfel preparate, ci distrug și antioxidanții care combat cancerul.
•Când decongelați alimentele în cuptorul cu microunde, aveți în vedere că o expunere de doar un minut este suficientă pentru a determina formarea radicalilor liberi în alimente.
•Un studiu realizat de o organizație științifică australiană a arătat că gătitul cu microunde denaturează proteinele din alimente mult mai repede decât gătitul normal.
•Un studiu realizat de dr. Magda Havas de la Universitatea Trent arata ca radiațiile din cuptorul cu microunde afectează în mod direct inima. Pot creste ritmul cardiac instantaneu.
Hrana gătită în cuptorul cu microunde conduce la anemie: un studiu elvețian efectuat de dr. Hans Hertel arata că consumul de mâncare preparată în cuptorul cu microunde pentru o perioadă lungă de timp, ar putea duce la scăderea cantității de hemoglobina, crescând astfel riscul pentru anemie.

Niciun comentariu

Nu ratați!