Alimentele cu amidon sunt o parte esențială a unei diete hrănitoare. Sunt o sursă vitală de energie și nutriție și oferă baza pentru o masă satisfăcătoare și echilibrată.
Amidonul este un tip de carbohidrat format din molecule de glucoză. Glucoza furnizează energie celulelor și ajută celulele nervoase din creier să funcționeze corect.
Alimentele cu amidon vin sub multe forme, iar oamenii le consumă adesea ca alimente de bază în dietele din întreaga lume. Leguminoasele, cerealele și legumele cu rădăcină sunt toate exemple ale acestora.
O persoană cu diabet zaharat sau nivel ridicat de zahăr din sânge poate dori să monitorizeze consumul de alimente cu amidon. Acest lucru se datorează faptului că persoanele cu aceste afecțiuni sunt mai sensibile la vârfurile de zahăr din sânge care însoțesc în mod natural consumul de carbohidrați.
Citiți acest articol pentru a afla despre motivele pentru care alimentele cu amidon sunt o parte importantă a unei diete echilibrate, împreună cu exemple de alimente nutritive, cu amidon, pe care să le încercați.
Ce sunt alimentele cu amidon?
În timp ce alimentele cu amidon au un conținut natural ridicat de amidon, ele nu sunt compuse în întregime din această substanță. De asemenea, pot conține fibre, vitamine, minerale, zaharuri naturale și multe altele.
Deoarece au un conținut ridicat de amidon, un carbohidrat, alimentele cu amidon furnizează organismului energie ușor disponibilă. Glucidele sunt principala sursă de energie în dieta unei persoane.
De ce sunt importante alimentele cu amidon?
Există diverse motive pentru care alimentele cu amidon sunt cruciale ca parte a unei diete echilibrate:
Energie
Alimentele cu amidon sunt o sursă adecvată de energie datorită conținutului ridicat de carbohidrați.
Când corpul unei persoane digeră amidonul, acesta se descompune în molecule de glucoză. Această glucoză intră în fluxul sanguin și alimentează aproape fiecare celulă din corp, inclusiv organele, mușchii și creierul. Organismul poate folosi imediat această glucoză sau o poate stoca în ficat pentru o utilizare ulterioară.
Este deosebit de important pentru funcția creierului – și creierul necesită multă glucoză.
La om, creierul cântărește aproximativ 2% din greutatea corporală totală a unei persoane. Cu toate acestea, consumă aproximativ 20% din energia unui individ din glucoză, făcându-l principalul arzător de glucoză al corpului uman.
Fibră
Multe alimente cu amidon, cum ar fi cerealele integrale, fructele și fasolea, sunt bogate în fibre.
Fibrele sunt un tip de carbohidrați cu o structură moleculară unică. Deoarece moleculele sale de glucoză sunt strâns legate între ele, nu este ușor descompusă de intestinul subțire, ceea ce înseamnă că trece prin sistemul digestiv.
Fibrele ajută la deplasarea deșeurilor prin sistemul digestiv. Dietele bogate în fibre pot reduce, de asemenea, riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.
Sațietate
Satietatea este senzația de a fi plin după ce ai mâncat. Anumite alimente fac o persoană să se simtă mai sățioasă după ce le-a mâncat.
Cercetările sugerează că alimentele care conțin fibre măresc sațietatea. De asemenea, oferă alte beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sensibilității la insulină a organismului și reducerea stocării grăsimilor.
Unele alimente cu amidon se clasează, de asemenea, pe locul indicelui de sațietate alimentară, o listă elaborată de cercetători în 1995. Lista a avut ca scop determinarea alimentelor cele mai puțin satisfăcătoare pentru participanți. Unele dintre alimentele de top au inclus cartofi, terci și paste brune.
O dietă hrănitoare alimentează suficient corpul unei persoane și oferă un echilibru de nutrienți. Alimentele cu amidon, care oferă energie, fibre și vitamine, sunt o parte crucială a dietei generale a unei persoane.
Valoarea zilnică recomandată pentru cantitățile totale de carbohidrați este de 275 g pe zi pentru fiecare persoană. Cu toate acestea, această cantitate va varia foarte mult în funcție de înălțimea, greutatea, aportul zilnic total de calorii, nivelul de activitate și multe altele.
Cele mai bune alimente cu amidon:
Leguminoase
Leguminoasele sunt o sursă accesibilă și ieftină de proteine, fibre și carbohidrați complecși. În forma lor uscată, furnizează de 2-3 ori mai multe proteine decât orezul și grâul.
Cereale integrale
Alimentele cu amidon din cereale integrale și din grâu integral oferă o cantitate mai mare de fibre decât omologii lor rafinați. Oamenii le pot găsi în majoritatea magazinelor alimentare.
Legume
Legumele sunt o modalitate cu conținut scăzut de calorii, cu nutrienți, de a încorpora amidonul într-o dietă. Cu toate acestea, unele legume, cum ar fi salata verde și castraveții, nu sunt alimente cu amidon.
Acrilamidă
Alimentele cu amidon produc acrilamidă, o substanță chimică potențial dăunătoare, atunci când o persoană le gătește la temperaturi ridicate pentru un timp susținut.
Acrilamida este o problemă pentru sănătatea umană, iar cercetătorii trebuie să efectueze mai multe studii pentru a înțelege întreaga măsură a efectelor sale potențiale.
Pentru a reduce aportul de acrilamidă se recomandă următoarele:
evitarea gătitului la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea
țineți cont de faptul că anumite alimente, cum ar fi cartoful, cerealele și cafeaua, au cantități potențiale mai mari de acrilamidă
depozitarea alimentelor cu amidon într-un loc răcoros și uscat, dar nu în frigider
Precauții pentru sănătate
Pentru majoritatea oamenilor, o dietă echilibrată include alimente cu amidon. Cu toate acestea, pentru persoanele cu anumite condiții de sănătate, un aport prea mare de amidon poate fi dăunător.
De exemplu, cei cu diabet trebuie să fie mai conștienți de consumul lor de amidon decât alții. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să evite alimentele cu amidon, ci pur și simplu înseamnă că, deoarece corpul lor este mai sensibil la carbohidrați, trebuie să acorde o atenție deosebită la ceea ce consumă.
Persoanele cu nevoi dietetice specifice, afecțiuni medicale sau ambele trebuie să contacteze un profesionist din domeniul sănătății sau un dietetician înregistrat pentru sfaturi.
Rezumat
Alimentele cu amidon sunt o parte importantă a unei diete echilibrate – furnizează energie, fibre și diverse vitamine și minerale. Consumul de suficiente alimente nutritive cu amidon poate ajuta digestia, sațietatea și nivelurile de energie ale unei persoane.
Alimentele cu amidon vin sub mai multe forme, inclusiv leguminoase, cereale integrale, legume cu amidon și multe altele.
Este recomandat ca persoanele cu diabet să fie atente la consumul lor de amidon. Este posibil să dorească să contacteze un profesionist din domeniul sănătății, un dietetician înregistrat sau un educator certificat în diabet pentru sfaturi.
Niciun comentariu