Tomatele sunt destul de capricioase. Uneori pot cădea florile, alteori sunt afectate frunzele sau fructele. În acest articol, aflați câteva motive de ce crapă tomatele.
De ce crapă tomatele?
Pot exista mai multe motive. Luați în considerare cele mai comune. Modul în care ar putea crăpa poate fi de două feluri. Cu crăpături transversale și longitudinale.
Cele circulare sunt superficiale, de regulă, dar al doilea tip de crăpare e mai profund, permite ca roșia să fie atacată de dăunători, fungi sau bacterii.
Irigarea greșită sau stresul hidric
Ploaia abundentă, în special atunci când este precedată de vreme uscată, este principala cauză a crăpării și despicării fructelor la tomate în câmp deschis.
Udarea necorespunzătoare mai frecvent decât norma poate deveni motivul din care crapă tomatele pe plante. Când pământul este prea uscat și îl udați, roșiile încep să absoarbă rapid această umiditate.
În acest moment, coaja, epiderma, pur și simplu nu se poate întinde la fel de repede și, prin urmare, crapă, de la excesul de lichid.
Acest lucru este valabil mai ales pentru plantele din sere, unde, din cauza temperaturilor ridicate, solul se usucă foarte repede după udare.
Udările trebuie realizate regulat. În câmp deschis, în perioada de creștere a roșiilor, acestea sunt udate de 1-2 ori pe săptămână cu o rată de 5-12 litri pe metru pătrat sau 3-5 litri per plantă (în funcție de condițiile meteorologice și de umiditatea solului).
Dacă ați întârziat cu următoarea udare, iar solul este foarte uscat, cantitatea de apă trebuie redusă la 0,8-1 l per plantă. În caz contrar, fructele pot începe să cadă sau să crape, iar planta va deveni deosebit de vulnerabilă la putregai.
Tomatele cresc şi rodesc în condiţii de umiditate maximă a solului (70–80% din capacitatea maximă pentru apă a solului) şi de umiditate redusă a aerului de 45–55%.
Mulcirea parcelei de legume va ajuta la menținerea umidității uniforme a solului și la minimizarea problemelor legate de umiditate.
Într-o măsură mai mică, crăparea este favorizată de:
Microclimat nepotrivit
Dacă cultivați roșii într-o seră, condițiile necorespunzătoare de creștere pot fi o altă cauză. Pentru dezvoltarea normală a roșiilor, temperatura zilnică a aerului ar trebui să fie de 22-25 ° C.
În câmp deschis, puteți utiliza diferite plase de umbrire a culturii pentru a le proteja de temperaturile excesiv de înalte.
Dacă zilele sunt calde, atunci în interiorul serei temperatura poate crește la peste 40 de grade Celsius. În astfel de condiții extreme, creșterea fructelor se oprește, iar coaja lor devine mai tare. Când roșia începe să crească din nou, coaja întărită crapă.
Deschideți toate ușile pentru a asigură o ventilare naturală a serei, solarului. În caz de posibilitate, instalați ventilatoare de recirculare a aerului și de fronton.
Puteți utiliza diferite materiale de acoperire a serei pentru a reduce temperatura aerului, cum ar fi plasa specială de umbrire care este mai ieftină decât ventilatoarele, reduce intensitatea luminii, într-un final reducându-se și temperatura.
Totodată, puteți să stropiți plantele cu apă pentru a reduce din căldură, important însă este să nu utilizați apă rece.
Fertilizarea incorectă
Tomatele au nevoie de hrană și umiditate suficiente. Dar hrănirea necorespunzătoare poate produce rău fructului în curs de dezvoltare – roșiile de pe plante vor începe să crape.
Tomatele în perioada de creștere au nevoie de fertilizare aproximativ de două ori pe lună. Fertilizarea trebuie combinată cu udarea. În stadiul formării fructelor, roșiile au cea mai mare nevoie de potasiu. Fosforul și azotul în această perioadă se administrează în cantități mici.
Monitorizați cu atenție concentrația preparatelor de azot, fosfor și potasiu aplicate. Dacă ați fertilizat tomatele cu îngrășământ prea concentrat, fructele pot crăpa.
În seră, concentrația soluției îngrășămintelor ar trebui să fie chiar mai mică decât în câmp deschis, deoarece din cauza umidității ridicate, nutrienții sunt absorbiți mai repede, iar planta pur și simplu nu reușește să-i asimileze.
Nu uitați de oligoelemente, care sunt necesare în special pentru tomate în perioada de coacere a fructelor. Deficiența lor poate fi indicată, de exemplu, de frunzele îngălbenite sau răsucite ale plantelor.
Un rol important în rezistența cojii roșiilor la crăpare îl are calciul, de aceea, ar fi bine să nu neglijați insuficiența acestuia și să aplicați îngrășăminte la necesitate.
Copilitul excesiv și înlăturarea frunzelor
Când s-a format deja un număr suficient de fructe pe plante, mulți înlătură vârfurile plantelor și îndepărtează lăstarii laterali în exces. Astfel, se încearcă să se folosească toate forțele plantei pentru a coace fructele.
Dar aici e și un dezavantaj. După ce a pierdut o mare parte din masa verde, planta oferă fructelor toată umiditatea. În exces, pot apărea crăpături pe roșii.
Cel mai bine ar fi dacă am preveni crăparea roșiilor. Se recomandă un program bine stabilit de udare și fertilizare. În cazul culturii de grădină, se optează pentru udarea de 1-2 ori pe săptămână, sau pentru instalarea unui sistem de irigare presetat care să livreze plantelor și nutriția necesară.
Niciun comentariu