Iată cum zahărul îți distruge corpul – otrava din alimente

0

Deși industria zahărului a luptat în mod activ pentru a schimba opinia publică cu privire la efectele zahărului asupra sănătății, știm acum că zahărul are un impact asupra oricărui sistem de organe din organism.
Și nu într-un mod bun. Sper că cea mai recentă cercetare despre zahăr vă va inspira să faceți față dependenței de zahăr. Să aruncăm o privire la principalele moduri în care zahărul adăugat îți distruge corpul.
1. Probleme cu inima
Majoritatea oamenilor dau vina pe grăsimile din dietă pentru bolile de inimă. Și în timp ce anumite grăsimi industriale, inflamatorii, cum ar fi grăsimile trans, provoacă atacuri de cord, zahărul este adevăratul vinovat.
Oamenii care primesc 17 până la 21% din calorii din zahăr adăugat se confruntă cu un risc cu 38% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care au primit doar 8% din calorii din zahăr. Riscul relativ a fost mai mult decât dublu pentru cei care au consumat 21% sau mai mult din caloriile lor din zahăr adăugat.
Astăzi, majoritatea adulților din SUA consumă aproximativ 22 de lingurițe de zaharuri adăugate pe zi. Este  mult mai mult decât recomandă Asociația Americană a Inimii. Asociația Americană a Inimii spune:
• Nu mai mult de 6 lingurițe sau 100 de calorii pe zi de zahăr pentru majoritatea femeilor
• Nu mai mult de 9 lingurițe sau 150 de calorii pe zi pentru majoritatea bărbaților.
2. Ficat gras
Iată un alt motiv pentru a reduce consumul de zahăr. Boala ficatului gras non-alcoolic este în creștere. Și ghiciți ce este de vină în mare parte? Zahărul! Siropul de porumb bogat în fructoză care se ascunde în băuturi și alimente procesate a fost numit „armă de distrugere în masă”. Ficatul gras nealcoolic apare atunci când grăsimea se acumulează în ficat.
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Sydney la Spitalul Westmead din Australia, ficatul gras este prezent la 17% până la 33% dintre oameni. Acest procent în creștere este paralel cu frecvența obezității, a rezistenței la insulină, a sindromului metabolic și a diabetului de tip 2. Și mulți oameni cu această boală nu prezintă niciun simptom.
Un cercetător de la Universitatea Tuft a descoperit că oamenii care beau o băutură îndulcită cu zahăr pe zi se confruntă cu un risc mai mare de apariție a bolii hepatice grase fără alcool, comparativ cu cei care se feresc de băuturile care conțin zaharuri adăugate.
Interesant este că și microbiomul este în joc. Vedeți, microbiomul servește ca interfață între dietă și ficat și modifică efectele dietei. Oamenii de știință investighează în mod activ rolul intestinelor noastre în boala ficatului gras non-alcoolic. Ce este clar? Renunțarea drastică la aportul de zahăr adăugat pare să îmbunătățească această boală într-o oarecare măsură.

3. Boli metabolice
Este zahărul rău, mai ales când vine vorba de intestin? Sigur!
Știind că microorganismele care trăiesc în intestin acționează de fapt în mod similar ca un „organ” metabolic, cercetătorii cred acum că zahărul modifică microbiota intestinală într-un mod care crește permeabilitatea intestinală, adică simptome de permeabilitate intestinală.
Eliminarea excesului de zahăr adăugat este o parte cheie a oricărui plan eficient de tratament pentru intestinul permeabil. Zahărul adăugat hrănește drojdia și bacteriile rele care pot deteriora peretele intestinal, creând un intestin permeabil.
Aceasta înseamnă că inflamația cronică, de grad scăzut, pe care o declanșează zahărul, poate duce la transferul de substanțe din intestin în sânge. Acest lucru poate declanșa obezitatea și alte boli cronice, metabolice.
4. Un corp predispus la diabet
Un studiu din 2013 publicat în jurnalul  PLOS ONE  a constatat că pentru fiecare 150 de calorii de zahăr pe care o persoană le consumă pe zi (aproximativ echivalentul unei doze de suc), acestea cresc riscul de diabet de tip 2 cu 1,1%. Cercetătorii au descoperit că impactul zahărului asupra diabetului este valabil, indiferent de stilul de viață sedentar  și consumul de alcool.
5. Risc de cancer
Afectează zahărul riscul de cancer? Când National Institutes of Health și-au propus să investigheze legătura zahărului cu 24 de tipuri de cancer diferite, nu prea au găsit cercetări publicate, observând că este nevoie de mai multe. Dar au reușit să găsească unele asocieri între diferitele tipuri de zahăr și anumite tipuri de cancer.
De exemplu, zaharurile adăugate cresc riscul de cancer esofagian, în timp ce fructoza adăugată (gândiți-vă la pericolele siropului de porumb bogat în fructoză) pare să crească riscul de cancer la intestinul subțire.
Cercetătorii au identificat fructoza, o componentă a zahărului de masă și a siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză, drept zahărul responsabil care facilitează metastaza pulmonară în studiile privind tumorile mamare. Studiile epidemiologice anterioare au arătat că aportul de zahăr din dietă are un impact asupra dezvoltării cancerului de sân, inflamația fiind considerată a juca un rol.
👉 De evitat
Nu vă lăsați păcăliți nici de nume mai naturale. Îndulcitorii precum sucul de trestie, zahărul de sfeclă, sucul de fructe, siropul de orez și melasa sunt tipuri de zahăr.
Alte denumiri pentru zahăr adăugat includ:
– Dextroză anhidră
– zahar brun
– Zahăr pudră
– Sirop de porumb
– Solide de sirop de porumb
– Dextroză
– Fructoză
– Sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză
– Zahăr inversat
– Sirop de malț
– Maltoză
– Melasă
– Nectare (de exemplu, nectar de piersici sau de pere)
– Sirop de clătite
– Zahăr neprocesat
– zaharoza
– Zahăr alb granulat

Niciun comentariu

Nu ratați!