La ce ne ajută medicina tradițională chineză – ce afecțiuni tratează, ce plante și tehnici se folosesc în cea mai veche medicină de pe Pământ

0

Medicina Tradițională Chineză (MTC) este o formă străveche de asistență medicală care datează de peste 2.500 de ani și include tratamente naturiste, cum ar fi acupunctura, remedii pe bază de plante, sfaturi dietetice, stres/suport emoțional, exerciții fizice, inclusiv tai chi și qi gong și tratamente precum cupping și moxibustie. TCM, împreună cu Ayurveda, două dintre cele mai vechi și mai renumite forme de medicină antică din lume, revin rapid în popularitate. Practicienii MTC caută să trateze cauza principală a bolii și să adopte o abordare holistică pentru a ajuta oamenii să experimenteze vindecarea completă fără utilizarea medicamentelor convenționale.
În ultimele decenii, practicile de medicină alternativă din Est (numite și complementare sau integrate) au continuat să fie adoptate de instituțiile medicale convenționale din SUA și alte țări occidentale. Departamentul de Medicină Complementară-Alternativă de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud raportează că, conform unui studiu efectuat pe 3.200 de medici, realizat de Health Products Research, peste 50% dintre medicii din SUA au planificat să înceapă sau să crească utilizarea medicamentelor alternative din Medicina Tradițională Chineză (MTC).
Din ce în ce mai multe școli de medicină recunosc acum importanța formării studenților și personalului în practici „minte-corp” care pun accent pe prevenirea bolilor și tratamente holistice. Deși unii medici și pacienți tind să fie sceptici cu privire la eficacitatea multor practici TCM, cercetările continuă să arate că modalitățile complementare pot face o mare diferență în calitatea vieții multor pacienți.
Câteva dintre avantajele pe care le oferă medicina tradițională chineză și alte practici orientale includ niveluri reduse de stres, gestionarea naturală a durerii, îmbunătățirea somnului, imunitatea mai puternică și scăderea nevoii de medicamente.
👉 Ce este medicina tradițională chineză?
Medicina Tradițională Chineză este un tip de sistem holistic, natural de îngrijire a sănătății, care datează din anul 200 î.Hr. MTC este „holistică” și „naturală” deoarece stimulează mecanismele de vindecare proprii ale organismului și ia în considerare toate aspectele vieții pacientului, mai degrabă decât doar câteva semne sau simptome evidente. Practicanții MTC văd corpul ca o rețea complexă de părți interconectate (parte a unui concept mai larg cunoscut sub numele de Qi ), mai degrabă decât sisteme sau organe separate.
Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, tratamentele de Medicină Tradițională Chineză urmăresc să corecteze dezechilibrele din organism și funcționează în primul rând în trei moduri majore:
– Abordarea factorilor externi ai pacientului și a mediului
– Ajutând pacienții să se relaționeze cu emoțiile lor interne într-un mod mai sănătos, inclusiv gestionând stresul
– Îmbunătățind factorii stilului de viață, inclusiv dieta și rutina de exerciții fizice
Organele asupra cărora se concentrează în special în timpul tratamentelor TCM includ rinichii, inima, splina, ficatul, plămânii, vezica biliară, intestinul subțire și intestinul gros. În funcție de tipul specific, beneficiile terapiilor TCM variază considerabil. Unele dintre problemele de sănătate cel mai frecvent tratate cu terapiile de Medicină Tradițională Chineză includ:
– Durere cronică
– Artrită
– Oboseală
– Infertilitate
– Boală de ficat
– Dureri de cap
– Indigestie
– Dezechilibre hormonale
– Tensiune arterială crescută
– Simptome de menopauză
– Recuperarea după chimioterapie
Diferite terapii din medicina tradițională chineză includ:
– Acupunctura: Ajută la reducerea durerii, la îmbunătățirea echilibrului hormonal și la combaterea stresului
– Terapia cu ventuză : Folosită pentru gestionarea durerii, îmbunătățirea imunității și ajutarea digestiei
– Medicament din plante: Folosit pentru a controla inflamația, a combate daunele radicalilor liberi și pentru a stimula funcția hepatică
– Nutriție: Pentru prevenirea deficiențelor, creșterea energiei și îmbunătățirea detoxifierii
– Exercițiu: Include Qi gong sau tai chi pentru flexibilitate, forță și concentrare
– Masaj: manipularea țesuturilor moi pentru îmbunătățirea fluxului sanguin, dintre care unul se numește tui na
– Moxibustie : Arderea unei plante în apropierea pielii
👉 Principii și convingeri ale MTC
TCM a fost practicat mai ales în Asia. De când practicile orientale, precum yoga, meditația, tai chi și acupunctura, au început să câștige notorietate în mass-media în această perioadă, sute de studii au investigat efectele asupra sănătății ale unor astfel de modalități.
Medicina Tradițională Chineză se bazează pe credința că Qi (care se traduce aproximativ prin „energie vitală”) este esențial pentru sănătatea generală.
– Se spune că Qi-ul circulă în tot corpul pe căi numite meridiane, iar Qi-ul adecvat este necesar pentru a menține toate sistemele în echilibru.
– Meridianele sunt utilizate în multe practici TCM, inclusiv acupunctura și presopunctura, care se concentrează pe tratarea anumitor puncte meridiane din tot corpul care pot fi localizate oriunde de la cap până la tălpile picioarelor noastre.
– Meridianele sunt conectate la anumite sisteme de organe și, prin urmare, concentrarea asupra anumitor meridiane ajută la rezolvarea simptomelor specifice. Potrivit TCM, restaurarea Qi-ului poate fi benefică pentru prevenirea dezvoltării bolilor și tratarea inflamației, rănilor, durerii sau bolilor existente.
Un alt concept care este vital pentru Medicina Tradițională Chineză este  yin și yang, definite ca energii opuse, dar complementare. S-ar putea să fiți familiarizat cu simbolul yin-yang (un cerc jumătate alb și jumătate negru cu cercuri mai mici în interior), care este folosit pentru a reprezenta conceptul tuturor forțelor opuse ale pământului, inclusiv cald și frig, iarnă și vară, energie și odihnă. Se crede că, la fel ca Qi, yin și yang vă afectează negativ sănătatea atunci când sunt dezechilibrate și unul este mai dominant decât celălalt, așa că un scop principal al tratamentului TCM este de a restabili relația lor de egalizare.
👉 Medicamente chinezești din plante
Potrivit Clinicii Cleveland, „Medicina chineză pe bază de plante este o parte majoră a medicinei tradiționale chineze … a fost folosită de secole în China, unde plantele medicinale sunt considerate terapie fundamentală pentru multe afecțiuni acute și cronice”. Terapia chineză pe bază de plante își are rădăcinile într-un text medicinal tradițional numit „Materia Medica”. Mii de ierburi diferite, minerale, ceaiuri, tincturi și alte extracte sunt enumerate în acest text și sunt utilizate în funcție de simptomele specifice ale pacientului.
👉 Cine poate beneficia cel mai mult de pe urma plantelor medicinale chinezești?
– Ierburile chinezești se concentrează pe a ajuta la corectarea disfuncției anumitor organe și a modelelor corporale nesănătoase. Scopul terapiei pe bază de plante este de a aduce corpul înapoi într-o stare de homeostazie (echilibru) și de a restabili energia adecvată (numită și Qi).
– Pacienții cu multe simptome diferite pot fi tratați cu plante medicinale, inclusiv cei cu răceli frecvente sau gripă, oboseală, probleme respiratorii cronice, infertilitate, alergii, durere cronică, anxietate sau depresie, probleme de somn, simptome de menopauză și chiar persoanele care se recuperează după cancer sau chimioterapie. .
– Unele cazuri care fac dintr-un pacient un candidat bun pentru terapia pe bază de plante includ apariția mai multor simptome inexplicabile, senzația de oboseală, nu răspunde bine la medicamente sau se confruntă cu efecte secundare, senzația de anxietate sau depresie etc.
Medicamentele pe bază de plante chinezești obișnuite includ rădăcina de astragalus, ciuperca reishi, boabe de goji, ginkgo biloba ginseng și multe altele.
Iată la ce vă puteți aștepta în timpul unei sesiuni pe bază de plante de Medicină Tradițională Chineză: În urma unui examen cu un specialist în plante medicinale, sunt recomandate plante personalizate (aproape întotdeauna mai multe). Uneori, plantele medicinale sunt folosite ca o completare a unui alt tratament, cum ar fi acupunctura. Terapia chineză pe bază de plante nu este de obicei acoperită de asigurare, dar în unele cazuri o trimitere de la un medic poate ajuta la reducerea costului.

👉 Beneficiile medicinei tradiționale chineze
1. Reduce inflamația și ar putea oferi o protecție sporită împotriva cancerului
Tratamentele TCM, inclusiv acupunctura, presopunctura și tratamentele pe bază de plante, pot ajuta pacienții să depășească o varietate de obiceiuri dăunătoare ale stilului de viață legate de inflamație, cum ar fi fumatul, supraalimentarea, rezistența durerii cronice, stresul cronic și leziunile hepatice induse de alcool. Anumite tratamente sunt capabile să scadă răspunsul la stres „luptă sau fugi” al organismului, ceea ce ajută pacienții să gestioneze efectele stresului cronic  – care poate include somnul slab și dezechilibrele hormonale.
Mai multe remedii pe bază de plante care s-au dovedit a ajuta la reducerea stresului oxidativ includ:
– Ciuperci medicinale, inclusiv reishi și  cordyceps: promovează o imunitate mai puternică, ajută la combaterea oboselii, au proprietăți anticancerigene, ajută la echilibrarea hormonilor și la controlul răspunsului la stres al organismului
– Monascus adlay și Monascus purpureus: utilizate pentru a reduce inflamația și deteriorarea plămânilor
– Amla (Emblica officinalis Gaertn. din familia Euphorbiaceae), sau agrișe: reduce inflamația hepatică indusă de hepatotoxină
– Decoctul de pelin Virgate (Yīn Chén Hāo tāng): folosit și pentru a reduce afectarea ficatului
– Extract de ceai verde și componentele sale active, catechine: ajută la protejarea creierului, reduce oboseala și reglează apetitul
– Crataegi Fructus (Shān Zhā): ajută la tratarea simptomelor vezicii urinare hiperactive
– Five Stranguries Powder (Wǔ Lén Sǎn): are abilități antioxidante și antiinflamatorii
2. Reduce durerea cronică și durerile de cap
Două dintre cele mai populare tratamente TCM pentru gestionarea durerii sunt acupunctura și presopunctura. Acupunctura este o practică care are mai bine de 3.500 de ani vechime. Este cel mai adesea acceptată de pacienții care caută să atenueze durerile de cap cronice, durerile cauzate de artrită, durerile de gât sau de spate, plus multe alte simptome legate de leziuni sau stres.
Studiile au descoperit că acupunctura, în special atunci când este combinată cu alte metode de Medicină Tradițională Chineză, cum ar fi tai chi și o dietă sănătoasă, poate fi instrumente valoroase, non-farmacologice, pentru pacienții care suferă de dureri de cap tensive cronice frecvente.
3. Echilibrează hormonii și îmbunătățește fertilitatea
Cercetările sugerează că anumite medicamente pe bază de plante chinezești „adaptogene” conțin antioxidanți și compuși antiinflamatori care pot schimba modul în care nervii transmit mesaje către creier, îmbunătățind diferite funcții din cadrul sistemului endocrin și al sistemului nervos central. Acest lucru ajută la îmbunătățirea naturală a abilităților de vindecare ale corpului și ajută la echilibrarea hormonilor  – inclusiv cortizolul, insulina, testosteronul și estrogenul.
Într-un studiu pe animale realizat de Departamentul de Știința Alimentară și Nutriție de la Universitatea Zhejiang din China, s-a arătat că suplimentarea cu ciuperci reishi a ajutat la reducerea simptomelor diabetului. Prin reducerea răspunsului la stres al organismului, terapiile TCM precum acupunctura, tai chi și terapia prin masaj pot fi benefice pentru tratarea dezechilibrelor hormonale.
4. Îmbunătățește sănătatea ficatului
Medicina pe bază de plante și nutriția sunt aspecte importante ale MTC, deoarece o dietă proastă poate contribui direct la afectarea ficatului – iar ficatul este unul dintre organele focale în medicina orientală. Traditional Chinese Medicine World Foundation explică cum MTC consideră ficatul „organul responsabil pentru fluxul lin al emoțiilor, precum și Qi-ul și sângele. Este organul care este cel mai afectat de excesul de stres sau de emoții.” Prin urmare, MTC stabilește o legătură între afectarea ficatului și boli precum obezitatea, oboseala, indigestia, stresul emoțional, problemele de somn și multe altele.
O dietă și un plan de tratament pe bază de plante care urmează recomandările medicinei tradiționale chineze este unul care este foarte asemănător cu o dietă alcalină, ajutând la restabilirea pH-ului corect al organismului și prevenind deficiențele de minerale cheie. Reducerea stresului, exercițiile fizice, somnul în cantități adecvate și multe suplimente din plante sunt folosite pentru a trata problemele hepatice. Masajul prin presopunctură este, de asemenea, folosit pentru a stimula ficatul, a îmbunătăți fluxul de sânge și a ameliora tensiunea cauzată de stres.
Ierburile adaptogene (inclusiv ciupercile reishi  sau cordyceps) sunt recomandate în mod obișnuit pentru a îmbunătăți funcția hepatică și pentru a ajuta la prevenirea bolilor hepatice.
Alimentele care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății ficatului, la combaterea  bolilor hepatice și la îmbunătățirea detoxifierii includ legumele crude și proaspete (în special verdeața închisă la culoare), ierburile și condimentele precum usturoiul și ghimbirul, grăsimile sănătoase și cartofii dulci. Alcoolul, carbohidrații procesați, gustările sau băuturile dulci, ingredientele sintetice, alimentele prăjite și uleiurile sau grăsimile rafinate sunt toate dăunătoare pentru ficat și, prin urmare, sunt reduse sau eliminate de obicei unui pacient.
5. Protejează sănătatea cognitivă
Prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ, ierburile chinezești pot ajuta la protejarea sănătății creierului și a memoriei. Tulburările cognitive, inclusiv demența și boala Alzheimer, sunt legate de inflamație crescută, leziuni ale radicalilor liberi, incapacitatea de a folosi glucoza în mod corespunzător, deficiențe de vitamine, stres și toxine din mediu. Prin urmare, o dietă alcalină, suplimente pe bază de plante, exerciții fizice, o alimentație adecvată și reducerea stresului pot ajuta la controlul răspunsului imunitar al organismului și la reglarea hormonilor care protejează creierul.
Potrivit unui raport publicat în Clinical Interventions in Aging , „A existat o lungă istorie de cercetare și practică medicală în domeniul demenței în China, timp în care vechiul popor chinez și-a format o întreagă teorie și a acumulat experiență abundentă în tratamentul demenței. ” În ultimele decenii, s-a demonstrat, printr-un număr tot mai mare de studii clinice, că anumite extracte din plante – inclusiv gliciriza, atractylodes, rubarba, ginseng, fructus lycii, polygala, angelica și șofrănel – servesc ca expectorante și promotori pentru circulația sângelui.
De asemenea, s-a dovedit că ciupercile medicinale ajută la scăderea cantității de toxine sau metale grele care se pot acumula în organism, promovând astfel un nivel mai ridicat de energie, o concentrare mai bună, o memorie îmbunătățită și un somn de mai bună calitate (toate importante pentru o minte ascuțită și controlul stării de spirit). Împreună cu alte tratamente holistice care promovează bunăstarea, acestea pot ajuta la prevenirea și tratarea multor tulburări cognitive comune legate de vârstă.
6. Ajută la reducerea răspunsului la stres al organismului
Presopunctura (un tip de terapie prin masaj care se mai numește și Tai chong în MTC) este benefică nu numai pentru sănătatea ficatului, ci și pentru reducerea stresului. Se crede că Tai Chong stimulează un punct cheie pe meridianul canalului hepatic, situat în partea de sus a piciorului, care este legat de traume emoționale și „energii” negative, cum ar fi resentimentele, amărăciunea, îngrijorarea, anxietatea și depresia. Eliberarea acestor sentimente negative poate ajuta la scăderea răspunsului „luptă sau fugi” al organismului, care are beneficii semnificative: scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea somnului, mai multă energie, mai puțină tensiune musculară și multe altele.
7. Păstrează forța musculară, flexibilitatea și echilibrul
Harvard Medical School raportează că o practică regulată de tai chi poate ajuta la abordarea mai multor beneficii de bază ale exercițiilor fizice: creșterea forței musculare, menținerea flexibilității, creșterea și menținerea echilibrului și, uneori, chiar oferirea unui antrenament aerobic care este important pentru inima ta. Studiile efectuate de cercetătorii de la Harvard au arătat că 12 săptămâni de practică de tai chi pot ajuta pacienții, în special cei mai în vârstă sau care ar putea avea abilități limitate, să-și construiască un „corp sănătos, inimă puternică și minte ascuțită”.

Niciun comentariu

Nu ratați!